Τι οδήγησε στο φιάσκο με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

Τι οδήγησε στο φιάσκο με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

Για χρονικό προδιαγεγραμμένης κρίσης μιλούν παράγοντες της αγοράς - Είχαν προειδοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος που ζήτησε «συγγνώμη» με δήλωση Σταθάκη

Με το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης πορείας παρομοιάζουν στην αγορά, τη χθεσινή απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος να παγώσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων για το νέο «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον ΙΙ» που άνοιξε επεισοδιακά το πρωί και έκλεισε το απόγευμα χωρίς να υποδεχτεί ούτε μία αίτηση!

Το ΥΠΕΝ θα τολμήσει να την ξανανοίξει την επόμενη Δευτέρα, ικανοποιώντας όμως επιλεκτικά τους πολίτες ανά περιοχή της χώρας.

Μηχανικοί δηλώνουν ανακουφισμένοι από την απόφαση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη που ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο και συνοδεύτηκε με δημόσια δήλωση συγνώμης για την ταλαιπωρία του κόσμου, καθησυχάζοντας τους πολίτες ότι τα χρήματα επαρκούν. 
Στις μεγάλες προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα τους τελευταίους μήνες, στις υψηλές επιχορηγήσεις που ωφελούν περισσότερες κατηγορίες πολιτών και όχι μόνο τα μικρά οικογενειακά εισοδήματα αλλά και στην απουσία δοκιμαστικής λειτουργίας, αποδίδει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών κ. Κωνσταντίνος Λάσκος το αλαλούμ με την πλατφόρμα του Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ΙΙ.

«Τις τελευταίες μέρες είχαμε χάσει το ύπνο μας γιατί οι πολίτες ασκούσαν ασφυκτικές πιέσεις για γρήγορη υποβολή υπό το φόβο να μην απορροφηθούν τα κονδύλια» αναφέρει και επισημαίνει ότι ορθά το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι πόροι επαρκούν. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου 17.700 νοικοκυριά έχουν το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκδόθηκαν με σκοπό την ένταξη στο νέο Εξοικονομώ. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για 40.000 έως 50.000 νέες αιτήσεις, τότε εκτιμάται ότι ο «κουμπαράς» έχει την ρευστότητα που απαιτείται για να επωφεληθούν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Οι φόβοι ότι δεν θα φτάσουν τα λεφτά καλλιεργήθηκαν από την χρονική προτεραιότητα που βάζει για πρώτη φορά το σύστημα (επιδοτούνται όσοι μπουν πρώτοι στην πλατφόρμα) αλλά και από τα χαμηλά κονδύλια για τρεις περιφέρειες της χώρας που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα με δικά τους πόρους. Πρόκειται για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία θα διαθέσει για το Εξοικονομώ 17 εκατ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, Κεντρικής Μακεδονίας 38,5 εκατομμύρια ευρώ και Δυτικής Μακεδονίας με μόλις 6,6 εκ. ευρώ. Ειδικά για την τελευταία, οι ανησυχίες είναι πολύ μεγάλες καθώς λόγω του ψυχρού κλίματος, οι παρεμβάσεις στα κτίρια εκτιμάται ότι θα έχουν υψηλότερο προϋπολογισμό, κάτι που ενδέχεται να σημαίνει ότι θα επωφεληθούν από τα διαθέσιμα κονδύλια λιγότερα νοικοκυριά. Συνολικά για το «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον ΙΙ» θα διατεθούν 225 εκατ. πόροι που μαζί με την συμμετοχή των ιδιωτών υπολογίζεται ότι το ύψος των εργασιών που θα εκτελεστούν για ενεργειακή αναβάθμιση θα φτάσει τα 400 εκατ. έως 500 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δεχτεί βροχή επιστολών τις τελευταίες μέρες από τους επαγγελματίες του κλάδου για παράταση στο χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας του Εξοικονομώ  και δοκιμαστικής εφαρμογής. Μηχανικοί έκαναν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των παραρτημάτων του οδηγού του νέου προγράμματος αλλά και των αναγκαίων διευκρινίσεων, με αποτέλεσμα μέχρι την τελευταία στιγμή να υπάρχουν πολλά κενά στον τρόπο υποβολής και συμπλήρωσης των στοιχείων.

Ήταν επόμενο, λένε όσοι βρίσκονται κοντά στις διαδικασίες ότι το σύστημα δεν θα μπορούσε να «σηκώσει» το μαζικό ενδιαφέρον του κόσμου, όπως και έγινε. Το ΥΠΕΝ ισχυρίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο πολίτες δοκίμασαν να μπουν χθες στο σύστημα, φέρνοντας την πλατφόρμα στα όρια των δυνατοτήτων της. «Στο πλαίσιο αυτό χιλιάδες ενδιαφερόμενοι ταλαιπωρήθηκαν, επιχειρώντας επί ώρα να καταχωρήσουν στοιχεία, υπό την πρόσθετη πίεση του άγχος που ενέχει κάθε διαδικασία όπου τηρείται σειρά προτεραιότητας». Τα στοιχεία, σύμφωνα με το υπουργείο «που καταχωρήθηκαν στο σύστημα θα παραμείνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να αξιοποιηθούν κανονικά στη συνέχεια. Διευκρινίζεται ότι ακόμα ουδείς χρήστης έχει ολοκληρώσει την υπαγωγή στο πρόγραμμα».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (8)

Γρηγόρης

Για την πολυκατοικία μας ο μηχανικός είπε ότι επειδή είναι κατασκευής 1969 και έχει σωλήνες οριζόντιους μέσα στα πατώματα να ΜΗΝ ρίξουμε πολλά χρήματα στην κεντρική θέρμανση. Σε τόσο παλιές πολυκατοικίες οι σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης είναι ΣΑΠΙΟΙ. Ιδίως εάν η πολυκατοικία έχει το σύστημα διανομής με λίγες στήλες και χονδρούς σωλήνες (αντί πολλές στήλες και λεπτούς σωλήνες) επειδή υπάρχουν οριζόντιοι σωλήνες μέσα στο πάτωμα, εάν γίνει ζημιά, το κόστος και η ταλαιπωρία είναι μεγάλα. Επιπλέον γίνεται μήνυση και σγωγή στο διαχειριστή της πολυκατοικίας επειδή λειτουργούσε ΚΘ με σάπιους σωλήνες. Υπάρχουν περιπτώσεις που το καυτό νερό από τους σάπιους σωλήνες προκάλεσε εγκαύματα σε μωρά και ηλικιωμένους. Ο μηχανικός είπε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες ΔΕΝ ασφαλίζουν κεντρικές θερμάνσεις με σωλήνες παλαιότερους των 40 ετών, ούτε για ζημιές στα πατώματα, έπιπλα κλπ ούτε για σωματικές βλάβες.

2 είναι οι βασικοί λόγοι.....

Οι βασικοί λόγοι είναι δύο. Πρώτον είναι ότι δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν δουλέψει πότε στην ζωή τους γιατί ήταν κηφήνες. Και ο δεύτερος και ίσως πιο σημαντικός είναι γιατί δεν τους ενδιαφέρει! Δεν τους καίγεται καρφάκι! Άλλες είναι γι αυτούς οι προτεραιότητες τους.

Τσάμπα φουλ θέρμανση

Κάποιοι πονηροί μάθανε το γνωστό κόλπο και 3πλασιάζουν ή 4πλασιάζουν την ισχύ στα θερμαντικά σώματα των διαμερισμάτων τους στις πολυκατοικίες. Εμείς τα κορόιδα πληρώνουμε τη δική τους τσάμπα θέρμανση. Άμα τους κτυπήσεις το κουδούνι, σε 5 δευτερόλεπτα έχουν αποκαταστήσει τη μετατροπή που έκαναν και δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις! Άμα βάλεις θερμιδομετρητές πάνω στα σώματα, επειδή οι θερμιδομετρητές ξεγελιούνται πανεύκολα, το διαμέρισμά τους εμφανίζεται σαν κλειστό στις δαπάνες κεντρικής θέρμανσης. Μόνον όσοι απατεώνες κλέβουν επιμένουν στη συνέχιση λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης σε πολυκατοικίες με κατακόρυφους σωλήνες (στήλες) διανομής.

Κώστας

Πρώτη φορά όχι αριστερά! Πρώτη φορά αρχή μηνιά και αρχή χρονιά!!! Ενώ χιλιάδες πολίτες περιμένουν απο το 2014 με αιτήσεις να έχουν εγκριθεί, προκαταβολές να έχουν δοθεί, έργα να έχουν ξεκινήσει, πηγαίνουν οι ΜΑΚΑΚΕΣ οι ΑΡΧΙΜΑΚΑΚΕΣ και ξεκινούν καινούργιο πρόγραμμα ΧΩΡΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για αυτούς που περιμένουν εδώ και 4 χρόνια! ΒΛΑΚΕΣ, ΠΑΝΙΒΛΑΚΕΣ που θα σωθει η χώρα απο εσάς! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τα προγράμματα ανεργίας, που ενώ έχουμε 1,5 εκ. ανέργους, οι θέσεις των προγραμμάτων παραμένουν κενές με τους γελοίους όρους που βάζουν τα κυβερνητικά σπίρτα!

Μάνος

Αλλη μια επιδοτηση που ειναι η χαρα του φοροφυγα και του ελευθερου επαγγελματια. Οι συνεπεις που τα δηλωνουμε όλα θα παρουμε ψιχουλα ή καθόλου.

Jiannis

Εντ μεταξύ η προηγούμενες αιτήσεις που εγκρίθηκαν πριν λίγα χρόνια και πλήρωσαν 200 ευρώ πρώτη δόση στον μηχανικό ακομα περιμένουν λεφτά από το κράτος να ξεκινήσουν ,αλλά αντί να δώσουν χρήματα μα ξεκινήσουν η άνθρωποι που περιμένουν χρόνια αυτοί κάνουν τώρα νέες αιτήσεις ???????

Μια μπούρδα...

...και μισή! Άν θέλεις "εξοικονόμηση", να δώσεις επιδότηση (ή χαμηλότερες τιμές στην αγορά) σε ΌΛΟΥΣ όσοι έχουν παλιό εξοπλισμό (αποδεδειγμένο με κάποιο πιστοποιητικό), για να τον αναβαθμίσουν! Όχι "επιλεκτικά", στους "δικούς μας", και μάλιστα με ...σειρά προτεραιότητας!!! Αλλά πώς αλλιώς θα μετρήσεις ψηφαλάκια από τον όχλο...

Λεφτα υπαρχουν

Και αμα δινει το κρατος λεφτα πεφτουν τα κορακια, σαν καλεσμενους σε εγκαινια για φαγοποτι. Τι να εξοικονομησουμε κατ οικον και μπουρδες μας λενε; Φαγωθηκαν για κατι ενεργειακα πιστοποιητικα λεγανε, λες και τα σχολεια που ξεχναν ολα τα φωτα ανοιχτα το βραδυ, λες και οι δημοσιες υπηρεσιες που εχουν μερα νυχτα το αρκουδισιον ανοιχτο, κανουν οικονομια. Μας δινει η Ε.Ε. το τυρακι στη φακα , για εσπα, ξέσπα, επιδοτησεις κλπ κι εμεις τσιμπαμε και μετα τους τα χρωσταμε πολλαπλασια. "Τρεχατε να προλαβετε, ενας Τσιπρας ( και οι προηγουμενοι πρωθυπουργοι απο αυτον ), μοιραζει λεφτααααα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pitsiorlas_artoza

«Επιτύχαμε με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως, να σηκώνουν μεγάλο βάρος, να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και να σταθεροποιήσουμε τους μακροοικονομικούς δείκτες» υποστήριξε ο υφυπουργός Βιομηχανίας

1
hilton_ar

Η ΤΕΜΕΣ που κατέχει το ξενοδοχείο Costa Navarino συμφώνησε να αυξήσει στο 51% το ποσοστό συμμετοχής της στο Hilton - Το ποσοστό κατείχε η τουρκική D Hospitality B.V. που θέλησε να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή του για να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική του θέση

21
crisis_ar

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκε το ποσοστό των πολιτών που καλύπτουν οριακά τις ανάγκες τους - Το 85% των καταναλωτών αδυνατεί να αποταμιεύσει και το 43% προβλέπει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης το επόμενο 12μηνο

129