Μόλις κατά 94 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τον Ιανουάριο τα χρέη σε ιδιώτες

Μόλις κατά 94 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τον Ιανουάριο τα χρέη σε ιδιώτες

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία εξέλιξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Παρά τα υψηλά πλεονάσματα αλλά και τις έξωθεν πιέσεις για ταχύτερη αποπληρωμή, μόνον η ΑΑΔΕ δείχνει διάθεση να επιστρέψει σε ιδιώτες χρήματα που τους χρωστάει το κράτος.

Τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης που ανακοίνωσε την Δευτέρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι τον Ιανουάριο μειώθηκαν μόλις κατά 94 εκατ. ευρώ τα χρέη σε ιδιώτες, από 2,537 δισ. ευρώ σε 2,443 δισ. ευρώ.Το σύνολο των υποχρεώσεων του Δημοσίου που παραμένουν σε εκκρεμότητα, συμπιέστηκε στα 3,135 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο έναντι 3,302 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ φαίνονται να μειώνονται με σχετικά ταχύτερους ρυθμούς λόγω του rebate και του claw back, πέφτοντας στα 532 εκατ. ευρώ από 1,28 δισ. τον Νοέμβριο. Ωστόσο τον Ιανουάριο δεν έγιναν καθόλου πληρωμές, αφού οι οφειλές παραμένουν στο ίδιο ύψος όπου ήταν τον Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές αποτέλεσμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης για τον Ιανουάριο του 2018, ανήλθε στα 1,977 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση άνω των 600 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2017.

Όσον αφορά στις επιστροφές φόρων, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν περαιτέρω σε 692 εκατ. ευρώ έναντι 765 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο, δηλαδή αποπληρώθηκαν 73 εκατ. ευρώ ή σχεδόν 10% του υπολοίπου οφειλών σε έναν μόλις μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

59a92bbfcd3a182e4919483b

«Ευέλικτες μορφές απασχόλησης και χαμηλοί μισθοί κυριαρχούν στην αγορά εργασίας» αναφέρει ο τομεάρχης της ΝΔ - Έχουμε την καλύτερη επίδοση στις νέες θέσεις από το 2001 αναφέρει το υπουργείο Εργασίας