Μόλις κατά 94 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τον Ιανουάριο τα χρέη σε ιδιώτες

Μόλις κατά 94 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τον Ιανουάριο τα χρέη σε ιδιώτες

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία εξέλιξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Παρά τα υψηλά πλεονάσματα αλλά και τις έξωθεν πιέσεις για ταχύτερη αποπληρωμή, μόνον η ΑΑΔΕ δείχνει διάθεση να επιστρέψει σε ιδιώτες χρήματα που τους χρωστάει το κράτος.

Τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης που ανακοίνωσε την Δευτέρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν ότι τον Ιανουάριο μειώθηκαν μόλις κατά 94 εκατ. ευρώ τα χρέη σε ιδιώτες, από 2,537 δισ. ευρώ σε 2,443 δισ. ευρώ.Το σύνολο των υποχρεώσεων του Δημοσίου που παραμένουν σε εκκρεμότητα, συμπιέστηκε στα 3,135 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο έναντι 3,302 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ φαίνονται να μειώνονται με σχετικά ταχύτερους ρυθμούς λόγω του rebate και του claw back, πέφτοντας στα 532 εκατ. ευρώ από 1,28 δισ. τον Νοέμβριο. Ωστόσο τον Ιανουάριο δεν έγιναν καθόλου πληρωμές, αφού οι οφειλές παραμένουν στο ίδιο ύψος όπου ήταν τον Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές αποτέλεσμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης για τον Ιανουάριο του 2018, ανήλθε στα 1,977 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση άνω των 600 εκατ. ευρώ συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2017.

Όσον αφορά στις επιστροφές φόρων, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν περαιτέρω σε 692 εκατ. ευρώ έναντι 765 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο, δηλαδή αποπληρώθηκαν 73 εκατ. ευρώ ή σχεδόν 10% του υπολοίπου οφειλών σε έναν μόλις μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rice

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο να αποπληρώσει η Ελλάδα πρόωρα το δάνειο του ΔΝΤ, επανέλαβε ότι είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές, εάν χρειάζεται

creative-greece

Θα απονεμηθούν σε επιχειρήσεις και φορείς από το χώρο της βιομηχανίας, του τουρισμού και της ναυτιλία διακρίσεις για τις επιδόσεις τους στον τομέα της εξωστρέφειας

retos_mk

«Ο ελληνικός τουρισμός έχει μπεί σε μία φάση ωριμότητας, δεν αντιμετωπίζουμε την αγωνία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο ένας παραπάνω τουρίστας έκανε τη διαφορά. Το μεγάλο ζητούμενο αυτή την στιγμή δεν είναι αν θα έρθουν πάνω από 30 εκατ. τουρίστες, αλλά πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον κόσμο».