Ένα εκατομμύριο κατοικίες είναι ασφαλισμένες

Ένα εκατομμύριο κατοικίες είναι ασφαλισμένες

Κλοπές, καιρικά φαινόμενα και φωτιά οι τρεις κυριότεροι λόγοι αποζημίωσης περιουσίας

Περίπου 1 εκατομμύριο κατοικίες είναι ασφαλισμένες από τις συνολικά 6,4 εκατομμύρια που έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2011, με τις κλοπές, τα καιρικά φαινόμενα και τη φωτιά να είναι οι τρεις κυριότεροι λόγοι αποζημίωσης περιουσίας.

Αυτό αναφέρεται στη νέα οικονομική μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος "Ασφάλιση Περιουσίας 2016" που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ένωσης: 

Η ασφάλιση περιουσίας αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κλάδο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς στον οποίο δραστηριοποιήθηκαν 34 ασφαλιστικές επιχειρήσεις το 2016 με την μορφή της ανώνυμης εταιρείας ή του υποκαταστήματος αλλοδαπής επιχείρησης.

Ο μερισμός της παραγωγής του κλάδου ανά κανάλι διανομής είχε ως εξής: η συνεργασία με τις τράπεζες (bancassurance) συμμετέχει με 42,6% επί του συνόλου, τα ανεξάρτητα δίκτυα (μεσίτες, πράκτορες) συμμετέχουν κατά 41,5%, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι (ιδιόκτητο δίκτυο) 10,5%, και οι απευθείας πωλήσεις 5,4%. Σύμφωνα με την απογραφή που διενέργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή το 2011, υπάρχουν 4,1 εκατ. κτίρια αποκλειστικής ή μικτής χρήσης στην Ελλάδα που χρησιμοποιούνταν για να στεγάσουν, μεταξύ άλλων, 6,4 εκατ. κατοικίες.

Οι συμμετέχουσες ασφαλιστικές επιχειρήσεις στην έρευνα της ΕΑΕΕ είχαν ασφαλίσει περίπου 1 εκατ. κατοικίες και 205 χιλιάδες λοιπούς κινδύνους στο τέλος του 2016.

Για τα παραπάνω συμβόλαια, η συνολική ασφαλισμένη αξία σε ότι αφορά την αθροιστική κάλυψη πυρός (κτιρίου και περιεχομένου) και απώλειας κερδών ήταν της τάξεως των 249 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 112 δισ. ευρώ αφορούσαν στην ασφάλιση κατοικιών και 137 δισ. ευρώ σε λοιπούς κινδύνους. Για το σύνολο των ανωτέρω συμβολαίων δηλώθηκαν 10,5 χιλιάδες ζημιές και πληρώθηκαν 23,6 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις ενώ σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω μεγέθη αποζημιώσεων αναφέρονται στην εκτίμηση στην λήξη του 2016 που αφορά το έτος έκδοσης/έναρξης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Με δεδομένο ότι δεν έληξαν όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, το 2016, εκτιμάται ότι στο τελικό κόστος των αποζημιώσεων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη τόσο του πλήθους των ζημιών όσο και του ποσού των αποζημιώσεων μέχρι την λήξη τους καθώς και της πλήρους ωρίμανσης των αποζημιώσεων και σε μεταγενέστερη επεξεργασία θα γίνει επανεκτίμηση του τελικού κόστους των αποζημιώσεων.

Όσον αφορά το μέρος της έρευνας για τις αιτίες των ζημιών, για τις περισσότερες αναφέρονται ως αίτια οι κλοπές, τα καιρικά φαινόμενα και η φωτιά.

Η μέση ζημία (σύμφωνα με την εκτίμηση του πρώτου έτους) έφθασε τα 6.049 ευρώ (2.128 ευρώ για τις κατοικίες, 9.929 ευρώ για τους λοιπούς κινδύνους).

Σημειώνεται τέλος ότι, σύμφωνα με την μελέτη των αποζημιώσεων, το συνολικό ύψος της αποζημίωσης για τις ζημιές κάθε έτους είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ικανοποιητικά μετά από 3-4 έτη από την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ (1)

πολιτης κλαιν

οι ιδιοκτητες νομιζουν οτι ειναι ασφαλισμενες. Γιατι αν τυχει το μοιραιο αποζημιωση θα παρουν οταν ....βγει η Ελλαδα απο τα μνημονια

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

folie_f

Να καθησυχάσει τους επενδυτές επιχειρεί η Folli Follie με ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της με σκοπό την επίτευξη «βιώσιμης συμφωνίας», ώστε να σωθεί η εταιρεία

yyf_XL

Μόλις λίγους μήνες μετά την καταστροφική φωτιά στο εργοστάσιο της Ξάνθης η Sunlight του Ομίλου Olympia καταφέρνει όχι μόνο να κάνει reboot αλλά και να προχωρήσει ένα σημαντικό επενδυτικό σχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος leader και στην αγορά μπαταριών λιθίου.

vbha_XL

Την ενσωμάτωση του κόστους των ρύπων στα τιμολόγια της ΔΕΗ προκειμένου αυτά να αντανακλούν το πραγματικό κόστος της επιχείρησης και κυνήγι στους ανεξόφλητους λογαριασμούς πελατών συνιστά στην μεταμνημονιακή έκθεση η ΕΕ που δημοσιεύτηκε χθες.

dhmosioi_arthrot

Τι δείχνουν τα στοιχεία της τριετίας 2014-2017 - Αύξηση 16,7% εν μέσω κρίσης στους μισθούς των μετακλητών και των συμβασιούχων  - Την ίδια ώρα που ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησε κατά 2,9%

35
efka

Αρκετές περικοπές, όπως η εξαέρωση του ΕΚΑΣ, το οποίο χορηγείται για τελευταία χρονιά, συνεχίζουν να ισχύουν ενώ παγωμένες παραμένουν και οι συντάξεις - Αναλυτικά οι παροχές του κοινωνικού προϋπολογισμού

centeno_arthro

Ο προϋπολογισμός προβλέπει 1 δισ. περισσότερους φόρους, «ψαλίδι» €800 εκατ. από τις κοινωνικές παροχές και €500 εκατ. μείωση στις Δημόσιες Επενδύσεις - Κουτσουρεμένο το «κοινωνικό μέρισμα» - Δεν «περνούν» από τις Βρυξέλλες οι προσλήψεις που τάζει η κυβέρνηση

28