ΔΕΗ: 355.000 καταναλωτές μετακινήθηκαν στους ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας

ΔΕΗ: 355.000 καταναλωτές μετακινήθηκαν στους ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας

Protergia, Elpedison, Ήρων και Watt+Volt κέρδισαν την μερίδα του λέοντος- Βγαίνουν επιθετικά στη μέση τάση τα ΕΛΤΑ, έκπληξη και από τον ΟΤΕ

Περίπου 20.000 πελάτες το μήνα έχανε από το Νοέμβριο μέχρι και το Γενάρη η ΔΕΗ, μέγεθος όμως που δεν ικανοποιεί τους μνημονιακούς στόχους και δεν μεταβάλλει ουσιωδώς το μερίδιό της Επιχείρησης στην αγορά που παραμένει στο 85%.

Η αποτυχία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που επιστρατεύτηκαν ως εργαλείο για την μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ αλλά απέτυχαν και η έκπτωση του 15% για τους εμπρόθεσμους πελάτες θεωρούνται τα μεγαλύτερα αγκάθια της αγοράς που διατηρούν αμετάβλητη την δεσπόζουσα θέση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του, το newmoney.gr, συνολικά στους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν μετακινηθεί μέχρι το Γενάρη 355.000 καταναλωτές, μέγεθος που αντιστοιχεί μόλις στο 5,2% των ρολογιών της ΔΕΗ που υπολογίζονται σε πάνω από 7 εκατομμύρια.

Η τάση είναι αυξητική καθώς το Δεκέμβριο ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 335.000 και τον Νοέμβριο 310.000. Τα πιο αναλυτικά στοιχεία δίνουν μια καλύτερη εικόνα της αγοράς σε ότι αφορά τα μερίδια των ιδιωτών.

Στη χαμηλή τάση που είναι οι οικιακοί καταναλωτές, η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου εμφανίζει το μεγαλύτερο πελατολόγιο με περίπου 89.000. Ακολουθούν η Εlpedison, που ελέγχεται από την Ιταλική Edison, τον όμιλο Ελλάκτωρ και την Χαλκόρ με 80.000. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η εταιρεία Ήρων του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, της Γαλλικής ENGIE και Qatar Petroleum με 63.000. Ακολουθούν, η Watt+Volt του κ. Τάσου Παπαναγιώτου με 50.000, η ΚΕΝ του ομίλου Καράτζη με 20.000, η Voltera, η οποία ελέγχεται από την J&P Άβαξ με 12.000, τα ΕΛΤΑ με 5.000 και ο ΟΤΕ που κάνει την έκπληξη με 9.000. Στην μέση τάση που εκπροσωπεί μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και βιομηχανίες ο Ήρωνας για τα δηλωθέντα φορτία Ιανουαρίου (δηλαδή από την συνολική κατανάλωση ενέργειας στην μέση τάση) απέσπασε το 7,2% της αγοράς (72.000 μεγαβατώρες), η Protergia το 6,3% (72.000 μεγαβατώρες) και η Elpedison το 5,9% (67.000 μεγαβατώρες). Πολύ επιθετική πολιτική στην μέση τάση εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα τα ΕΛΤΑ, τα οποία έχουν προσελκύσει σημαντικό πελατολόγιο με πολύ χαμηλές τιμές. Συνολικά, το μερίδιο αγοράς από 0,3% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, διαμορφώθηκε σε 0,5% τον Γενάρη.

Ρυθμούς κινητής τηλεφωνίας ακολουθούν οι μετακινήσεις πελατών

Οι ιδιώτες προμηθευτές δίνουν μεγάλη μάχη για να αυξήσουν το πελατολόγιό τους στην αγορά με μπαράζ προσφορών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η προσφορά του Ήρωνα για νυχτερινό ρεύμα όλη την μέρα (Πρόγραμμα Νυχτερινή χρέωση 24/7), έχει σχεδόν διπλασιάσει το πελατολόγιό του το τελευταίο πεντάμηνο, και από 37.000 τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει εκτοξευθεί στις 63.000 σήμερα. Την ίδια στιγμή, όμως αμφιβολίες διατυπώνονται στην αγορά, για την επιθετική πολιτική που ακολουθούν πολλά εμπορικά δίκτυα με προσφορές κάτω του κόστους αλλά και εξαιτίας του υψηλού κόστους προσέλκυσης πελατών που σύμφωνα με πηγές της αγοράς φτάνει ή ξεπερνά ακόμη και τα 120 ευρώ ανά πελάτη.

Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι η ελληνική αγορά ενέργειας αρχίζει να προσεγγίζει σε χαρακτηριστικά την περίοδο ανάπτυξης της κινητής τηλεφωνίας, εμφανίζοντας υψηλούς ρυθμούς κινητικότητας πελατών. Η εξέλιξη αυτή καθιστά τις εταιρείες όμηρους των call center που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αναλαμβάνουν για λογαριασμό των εταιρειών να προσελκύσουν καταναλωτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εναλλακτικός πάροχος κατέβαλλε πρόσφατα αμοιβή σε call center ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ για να εντάξει στο δίκτυό του 7.000 πελάτες. Έχει όμως συμβεί και το αντίστροφο. Call center να παίρνει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο πελατών και να το μετακινεί σε άλλο δίκτυο λόγω της ρήξης με ιδιώτη προμηθευτή!

Προσοχή σε προσφορές και πάγια

Την φετινή χρονιά και κυρίως την επόμενη, προβλέπεται ότι θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα στην αγορά της λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Η πίτα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ωστόσο θα χρειαστεί ακόμη αρκετός χρόνος για να βγουν από το κάδρο όσες εταιρείες βλέπουν ευκαιριακά την αγορά ενέργειας, ποντάροντας στο χτίσιμο ενός πελατολογίου που θα επιδιώξουν να πουλήσουν σε κάποιον από τους μεγαλύτερους προμηθευτές. Οι καταναλωτές από την πλευρά τους θα πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στα πακέτα που προσφέρονται στην αγορά, να κάνουν συγκρίσεις και να διερευνούν τα πάγια που συνοδεύουν την κάθε προσφορά καθώς αυτά διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία. Για παράδειγμα στο πακέτο της εταιρείας Ήρων που κερδίζει όλο και περισσότερους καταναλωτές υπάρχει πάγιο 4,50 ευρώ. Οι πελάτες έχουν πλέον να επιλέξουν και από ένα μεγάλο καλάθι προϊόντων και υπηρεσιών καθώς πολλές πλέον εταιρείες προσφέρουν μαζί με την ηλεκτρική ενέργεια και κάρτες υγείας για ιατρικές εξετάσεις, πολιτική που έχουν ενστερνιστεί εταιρείες όπως Ζενίθ, Ήρων και Watt+Volt.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

μίμης

Χωρίς περίσκεψη κάποιοι πρώην πελάτες της ΔΕΗ άλλαξαν πάροχο . Όμως θα επιστρέψουν και πάλι στη Δημόσια Επιχείρηση ,το πολύ σε 6 μήνες .'Όταν θα διαπιστώσουν ότι όσα υπόσχονται οι ιδιώτες είναι λόγια πτερόεντα και ότι είναι σκληροί και αδιαπραγμάτευτοι στην περίπτωση της ασυνέπειας αναφορικά με την εξόφληση των λογαριασμών. Για αυτούς δεν υπάρχει κρίση και κοινωνική ευαισθησία.Τους είναι αδιάφορο αν κάποιοι πεινάνε και δεν έχουνε τα στοιχειώδη μέσα για την επιβίωση τους. Στα αρχ.... α τους.

George

Και καλά κάνουν. Τι είναι οι εταιρίες? Φιλανθρωπικά ιδρύματα? Όπως η ΔΕΗ που με λεφτά άλλων κάνει κοινωνική πολιτική που την καρπώνεται σε ψήφους το εκάστοτε κυβερνών κόμμα? Ξεχνάει ότι είναι ιδιωτική εταιρία κι έχει μετόχους. Κανείς δεν θα γυρίσει στη ΔΕΗ λοιπόν, όπως συνέβη και με τον ΟΤΕ. Όταν αρχίσει να μειώνεται κι άλλο η τιμή του ρεύματος (που έχει τεράστια περιθώρια) θα φύγουν ακόμη περισσότεροι. Το μόνο πρόβλημα είναι τα απομεινάρια της ΔΕΗ -λέγε με ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ- που χρεώνουν τη μεταφορά του ρεύματος σε γελοία υψηλές τιμές, όσο είχε πριν μερικά χρόνια όλο το ρεύμα μαζί με τη μεταφορά. Αλλά θα βρεθεί λύση. Οι ενεργειακές κοινότητες θα συμβάλλουν σε αυτό.

Γιάννης

Όταν θα χρεωκοπουν η μία μετά την άλλη εκεί θα έχει γέλιο

Ψυχραιμια παιδια, η ΔΕΗ εχει πολλα θετικα

H ΔΕΗ ειναι εγγυηση και εχει και ενα εξαιρετικο συστημα που σου στελνει τον λογαριασμο ηλεκτρονικα. Αξιοπιστο και με δυνατοτητα μηνιαιου λογαριασμου αν θελεις. Συγχρονα πραγματα. Παρολο που ειμαι οπαδος του ιδ τομεα και εχθρος του κρατισμου, θα παραδεχθω οτι σε καποια θεματα η ΔΕΗ ειναι κορυφη. Ας ειμαστε σοβαροι...

ΜΝΚ

Τοσος ντόρος και θολουρα .. ψάρεμα στα θολα νερά μου φαινεται . Γιατι δεν κανουν ενα συγκριτικο πινακα οι ιδιωτες παροχοι σε σχεση με τη ΔΕΗ ? Δηλαδη , ενας πινακας με σεναρια καταναλωσης πχ 200 , 5000 , 1000 kwh το μηνα με ΟΛΑ μεσα , για ενα ετος οχι μονο για τους πρωτους μηνες και να δειξουν τι θα κοστισουν αυτοι και τι η ΔΕΗ . Ειναι τοσο δυσκολο ? Δε νομιζω . Γιατι δεν γινεται αραγε ? Μηπως ειναι αστεία η ωφελεια ? Λεω μηπως ....

σκιτζηδες

και μόνο που με τα λεφτά μου δεν πληρώνεται κανένας εργατοπατέρας και κοπροσκυλο της δεη αρκεί να μαι σε άλλη εταιρία. Μεγαλύτερη έκπτωση εγω που είμαι συνεπής, πιο κοντά στο κλείσιμο η δεη που μένει με τους κακοπληρωτές. Κερδάμε σύντροφοι.

Stefanos

Έχει υπολογισθεί και θα πρέπει να γίνει σαφές. Ένα μέσο νοικοκυριό, με 1200 - 1300 kwh το 4μηνο, φεύγοντας από ΔΕΗ και πηγαίνοντας σε οποιονδήποτε εναλλακτικό πάροχο, θα γλιτώσει περίπου 40 ετησίως σε αξία ηλεκτρικού ρεύματος (και μη μπερδευόμαστε με τα δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κλπ που παραμένουν τα ίδια). Μετρημένα κουκιά είναι. Δε μου φαίνεται κάποια σοβαρή εξοικονόμηση, δεν αξίζει τον κόπο. Προσωπικά, μένω ΔΕΗ, και δε ρισκάρω στην πρώτη δυσκολία να μου κόψουν το ρεύμα εν μία νυκτί, επειδή έληξε ο λογαριασμός πριν 1 εβδομάδα. Από την άλλη μεριά, για επαγγελματικές συνδέσεις με μεγάλες καταναλώσεις, πχ ένα βενζινάδικο, ένα μεγάλο κατάστημα κ.α., η αλλαγή παρόχου πράγματι συστήνεται, γιατί το οικονομικό ενδιαφέρον είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Νίκος Γεωργίου

Το ποιο απλό από όλα. Καμία ιδιωτική εταιρία δεν κάνει διακανονισμό σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης του λογαριασμού. Δεν πλήρωσες. Εντός 10 ημερών σου κόβουν το ρεύμα όπως ακριβώς γίνετε και στην κινητή τηλεφωνία. Τόλμησε κάποιος να μην πληρώσει τον λογαριασμό του εμπρόθεσμα. Για άφησε τον απλήρωτο, το κάνεις. Προτιμάς να μην πληρώσεις την ΔΕΗ γιατί δεν θα σου κόψει το ρεύμα αλλά στο κινητό σου είσαι τυπικότατος. Διάβασε κάποιος από εσάς τα μικρά γράμματα που υπάρχουν στα συμβόλαια των ιδιωτικών εταιριών. Αμφιβάλω. Σε περίπτωση που η εταιρία έχει απώλειες στα κέδροι της ποιος θα συνεισφέρει για να καλύψει την χασούρα. Τους ρώτησε κανείς όταν τους κάνουν προσφορές. Να το πω και ποιο απλά. Ο ΟΤΕ COSMOTE είναι ποιο ακριβώς από τις άλλες εταιρίες. Για όμως είναι ο πρώτος σε πελάτες στην Ελλάδα. Είχαμε κανά 7 - 8 εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στις αρχές στην Ελλάδα. Γιατί έμειναν μόνο τρεις. COSMOTE - VODAFONE - WIND. Την CYTA την εξαγόρασε η VODAFONE.

Νίκος Γεωργίου

Ξέχασα να αναφέρω. Η προσφορές που γίνονται είναι για το ρεύμα, όχι για τα πάγια δήμου, ΕΡΤ κλπ. Καθαρά στην αξία του ρεύματος και μόνο. Όλα τα χαράτσια που υπάρχουν στον λογαριασμό της ΔΕΗ υπάρχουν και στους ιδιώτες.

hlias kouremetis

Είμαι σύμβουλος ρεύματος και η διαφορά από την ΔΕΗ μπορεί να είναι από 5% έως 30% σε οικιακούς χώρους και σε επαγγελματικούς (Σε επαγγελματικούς χώρους και το 5% μπορεί να είναι μεγάλο κέρδος)

@

Για μία οικιακή κατανάλωση τετραμήνου 1200-2000 kWh (εποχική διακύμανση) για πόσο κέρδος σε ευρώ μιλάμε σε σχέση με τη ΔΕΗ;

κρλ

Σε αρκετές εταιρείες η μετακίνηση γίνεται χωρίς οποιαδήποτε δέσμευση και χωρίς έξοδα, οπότε αν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος με μια εταιρεία μπορεί να πάει σε άλλη ή και να επιστρέψει στη ΔΕΗ χωρίς να διακοπεί το ρεύμα και χωρίς να πληρώσει κάτι παραπάνω. Οπότε, αν κάποιος κάνει την έρευνά του (υπάρχουν πολλά εργαλεία στο ίντερνετ που συγκρίνουν τις χρεώσεις και βγάζουν την πιο συμφέρουσα εταιρεία για κάθε ατομική περίπτωση), μπορεί να βγει άνετα κερδισμένος. Τώρα, αν θες να δίνεις παραπάνω στη ΔΕΗ γιατί είσαι large, με γεια σου με χαρά σου.

ΚΕ Θ

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΙΑ ΘΑ ΚΛΕΨΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΩ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΜΟΛΙΣ 6ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ Ν ΠΛΗΡΩΝΩ Κ ΑΥΤΟ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΟΧΟ!!

ΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠΠ

Ποια 6 ευρω ρε ???μην γραφετε βλακειες αν δεν ξέρετε...........η διαφορα ειναι πολυ μεγαλυτερη στα χρήματα και αξιζει 100% να φυγεις απ την ΔΕΗ.

@

Οι ιδιώτες "πάροχοι" προς το παρόν κοροϊδεύουν, με φανταχτερές "προσφορές" που αν κανείς τις ψάξει θα δει ότι ελάχιστα ωφελούν σε σχέση με τη ΔΕΗ. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μόνο αρκετό καιρό μετά την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, και αν, γιατί η εγχώρια οικιακή αγορά είναι εξαιρετικά ευάλωτη και δεν αντέχει "πιέσεις" και "επιθετικές" πολιτικές τιμολόγησης και εξόφλησης...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

egnatia_ar

Αμέσως μετά το Πάσχα θα υπογραφεί σύμβαση με την Άκτωρ για την κατασκευή 42 σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, σχεδιασμός που προωθεί από διετίας το ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα η Εγνατία εισπράττει διόδια από συνολικά 13 σταθμούς διοδίων, πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος του σχεδιασμού θα λειτουργούν 55.

times_kaysimon

Αναζητάτε πρατήριο καυσίμων; Αναζητάτε τα οικονομικότερα καύσιμα; Οπου και να βρίσκεστε δείτε τα πρατήρια καυσίμων που υπάρχουν γύρω σας, τις τιμές των καυσίμων που πουλάνε και πλοηγηθείτε σε αυτά εύκολα και ΔΩΡΕΑΝ…