Παρουσιάστηκε στο Ζάππειο το «Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο»

Παρουσιάστηκε στο Ζάππειο το «Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο»

«Είναι κοινό μας μέλημα να προσεγγίσουμε όλοι μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό, παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο και μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης

Παρουσιάστηκε στο Ζάππειο το «Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο»
Το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο παρουσίασε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας, παρουσία κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών της αντιπολίτευσης καθώς και εκπροσώπων κοινωνικών εταίρων και παραγωγικών τάξεων. Η σημαντική συμβολή των κοινωνικών εταίρων και των παραγωγικών τάξεων στη συγκρότηση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, καθώς κι η ανάγκη για κοινωνικό διάλογο και συναινέσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο του σχεδίου κοινής δήλωσης, καθώς και των τοποθετήσεων που ακολούθησαν. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης
, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής της ΝΔ, Χρίστος Δήμας, ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης καθώς και ο προϊστάμενος του γραφείου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Σπύρου.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Βούτσης, σημείωσε ότι «προτεραιότητά μας αποτελεί "η Ελλάδα μετά", μετά την τυπική έξοδο από την κρίση, που έχει δρομολογηθεί από το καλοκαίρι του 2018 και μετά, μέσω του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με την κοινωνία όρθια. Αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε "την Ελλάδα του πριν" που οδήγησε στην "Ελλάδα του τώρα».

«Έχουμε την υποχρέωση να ξεφύγουμε, μέσα από αυτή την επώδυνη εμπειρία που ζούμε τα τελευταία χρόνια, από το μοντέλο που οδήγησε εκεί όπου οδήγησε» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, τονίζοντας πως «είναι κοινό μας μέλημα να προσεγγίσουμε όλοι μαζί ένα διαφορετικό οικονομικό, παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο και μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και παραγωγικές διαστάσεις σε αυτή την προσπάθεια».

Όπως επισήμανε, «μιλώντας για "την Ελλάδα μετά", όλοι αναφερόμαστε στην Ελλάδα που βγαίνει από το 3ο μνημονιακό, επί της ουσίας, πρόγραμμα, μετά από την τρίτη συμφωνία με τους δανειστές-εταίρους, μετά από μια άτυπη - αλλά στα όρια της τυπικής - χρεοκοπία της χώρας, άρα πρέπει να δούμε με ποια "προίκα" βγαίνει η χώρα, με ποιες δεσμεύσεις, με ποιους εξορθολογισμούς ή μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες, αλλά και με ποια σοβαρά τραύματα που πρέπει να επουλωθούν στο κοινωνικό σώμα».
Κλείσιμο

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «μιλώντας για την Ελλάδα του τώρα, δεν μπορεί παρά στο στόχαστρο μιας ψύχραιμης αλλά ουσιαστικής συζήτησης από όλες τις πλευρές, να μπαίνει και η Ελλάδα του πριν, με όλα τα προβλήματα που μας οδήγησαν εδώ. Έρχονται με αδρό τρόπο στην επιφάνεια πολλές σοβαρές πλευρές, όπως για παράδειγμα, το ζήτημα της διαχρονικής φοροδιαφυγής, φοροαπαλλαγής, εισφοροδιαφυγής και όλων των προβλημάτων που έφεραν τα ταμεία και τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε αυτή την κατάσταση. Όπως,επίσης, τα ζητήματα που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και τα πολύ μεγάλα προβλήματα αδιαφάνειας και διαπλοκής στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας, όπου κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν υπήρξαν σκάνδαλα. Μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια σε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς, που τα κρίσιμα χρόνια πριν και μετά την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε., επιβάρυναν, καταλήστεψαν, καταδυνάστευσαν, χρεοκόπησαν τη χώρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι "η κοινωνία δεν επιτρέπει να γυρίσουμε σε μια ανάπτυξη τύπου φούσκας. Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στηρίζεται στο περιβαλλοντικό προτέρημα".

Επιπλέον ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, τόνισε ότι «το περιβάλλον είναι βασικός αναπτυξιακός πόρος της χώρας μας, είναι η ταυτότητα της Ελλάδας και η στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι η μόνη εφικτή και δυνατή επιλογή αναπτυξιακού σχεδίου. Θα ήθελα όμως να δηλώσω εξαρχής, ότι για εμάς ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό, αλλά και στην υλοποίησή της. Και αυτό δεν αποτελεί μια κοινότοπη δήλωση. Αποτελεί μια δέσμευση για ουσιαστική εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών, των εργοδοτών και των εργαζομένων, των δημιουργών και των καταναλωτών, όλων των κοινωνικών εταίρων στη διαδικασία αυτή. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί την τελευταία οκταετία, ο σχεδιασμός και οι αποφάσεις λαμβάνονταν έξω από εμάς και χωρίς εμάς. Πρέπει να συνδέσουμε ξανά, δημοκρατικά και ουσιαστικά, τους παραγωγούς και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων με τον σχεδιασμό, γιατί πρέπει να υπερβούμε και την κρίση εκπροσώπησης και την κρίση αξιοπιστίας σε όλα τα επίπεδα πολιτικής".

Στη συνέχεια, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «πρέπει να μιλήσουμε για κάτι διαφορετικό και νομίζω σε αυτό το επίπεδο πρέπει να γίνει και η συζήτηση για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, για μια Ελλάδα που θα είναι κράτος ευνομούμενο, ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που θα αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητές της. Και είμαστε κοντά στη συζήτηση για την επιστροφή στην οικονομία του πραγματικού προϊόντος, με εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα προσελκύσουν διεθνείς επενδύσεις, αλλά και θα έχουν ως βασικό κριτήριο την ισοτιμία. Γιατί η ισονομία και η ισοτιμία στην οικονομία και στην παραγωγή, αποτελούν απαραίτητο παράγοντα για την ανάπτυξη, ώστε να μην έχουν οι λίγοι πρόσβαση σε «δάνεια με αέρα».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη συμβατή με το περιβάλλον και να μην έχουμε ως κριτήριο χρηματοδοτήσεων την κυκλικότητα της οικονομίας και τις εκπομπές άνθρακα, όταν όλος ο πλανήτης απειλείται από μία τέτοια αλλαγή. Πρέπει να προσαρμοστούμε και να αποδείξουμε ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται στο περιβαλλοντικό προτέρημα. Το περιβάλλον μπορεί να δημιουργήσει μια νέα οικονομία στην Ελλάδα", επεσήμανε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Γιώργος Βερνίκος, ο οποίος συντόνιζε την σημερινή εκδήλωση, σημείωσε από την πλευρά του ότι «το σχέδιο έχει στόχο να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τη βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση που βιώνει, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά έχει και στοιχεία πολιτισμικής, ηθικής και κοινωνικής παρακμής. Η ΟΚΕ, έχοντας εντοπίσει τα διαφορετικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, πιστεύει στην ανάπτυξη σχεδιασμού και στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναπτυξιακού προσανατολισμού. Γι' αυτό το λόγο συνέστησε την επιτροπή εργασίας για την καταγραφή των θέσεων των παραγωγικών τάξεων και την ανάδειξη των σημείων σύγκλισης. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώθηκε ένα αναπτυξιακό σχέδιο που αναγνωρίζει την ανάγκη πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, με στόχο μία Ελλάδα που θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική συνοχή βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη κι αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων».

Ακόμη, ο κ. Βερνίκος υποστήριξε ότι «οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία των πολιτών συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει ανάγκη για μείωση της ανεργίας και δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης. Είναι απαραίτητη η δημιουργία μία εξωστρεφούς οικονομίας που θα βασίζεται σε επενδύσεις, καινοτομία. Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού συστήματος, η προώθηση της έρευνας και η σύνδεσή της με την παραγωγή. Χρειάζεται μία δημόσια διοίκηση, σύγχρονη και αποδοτική κι ένα οικονομικό περιβάλλον με δυνατότητα επικερδούς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος . Με την παρουσίαση του σχεδίου κοινής δήλωσης θεωρούμε ότι παραδίνουμε τους κεντρικούς αναπτυξιακούς στόχους και τους βασικούς άξονες παρέμβασης για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων των παραγωγικών τάξεων της κοινωνίας των πολιτών».

Καταλήγοντας ο κ. Βερνίκος τόνισε «ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από διαβούλευση και συναινέσεις . Όσο ο κόσμος γίνεται πιο περίπλοκος, τόσο μεγαλύτερη σημασία έχει ο κοινωνικός διάλογος και οι κοινωνικές συναινέσεις».

Εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία ο Χρίστος Δήμας, αφού επισήμανε τη σημασία της δουλειάς που έχει κάνει η ΟΚΕ, τόνισε ότι «μοναδικός σκοπός είναι η θεμελίωση μίας στέρεης και βιώσιμης ανάπτυξης, μίας ανάπτυξης που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, με έμφαση στην παραγωγή του πλούτου - και μόνο αν υπάρξει παραγωγή πλούτου θα μπορέσουμε να απλώσουμε ένα ισχυρό πλέγμα προστασίας για τους πιο αδύναμους δίχως να θέτουμε εμπόδια σε όσους εργάζονται σκληρά και θέλουμε να ανταμείβονται. Ως Νέα Δημοκρατία ακολουθούμε έναν ρεαλιστικό δρόμο δίχως ψεύδη και υποσχέσεις και χωρίς την στείρα αρνητική αντιπολίτευση του παρελθόντος. Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο δεν είναι μόνο ανάγκη για να γυρίσει η πατρίδα μας σελίδα, αλλά είναι πρώτα απ' όλα καθήκον όλων όσων έχουμε διεκδικήσει από τους πολίτες, την ευθύνη να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον εκ μέρους όλων - και πρέπει να το υπηρετήσουμε».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος, τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος καθώς πιστεύουν στην εθνική συνεννόηση, ενώ κατέθεσε τις προτάσεις από πλευράς ΔΗ.ΣΥ για το αναπτυξιακό σχέδιο. «Για να υπάρξει συνεννόηση θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια κι όχι λάσπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δανέλλης σημείωσε με τη σειρά του ότι «η συμβολή της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε.) στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών πολιτικών είναι καθοριστική. Δεν συζητείται κανένα θέμα και δεν λαμβάνεται καμία απόφαση, που έχει να κάνει με την ανάπτυξη, σε κανέναν επιμέρους τομέα στο Ευρωκοινοβούλιο, αν δεν υπάρξει από πριν μια στενή και ουσιαστική συνεργασία με την Ο.Κ.Ε. Βεβαίως, το ίδιο πρέπει να γίνεται και στη χώρα μας, για αυτό και είναι ενθαρρυντική η σημερινή εκδήλωση. Η εκπόνηση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, θα έπρεπε να είναι το μείζον θέμα που μας απασχολεί».

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το υπάρχον σχέδιο καθώς «έχουμε μία κοινωνία δύο ταχυτήτων, ηλεκτρονικώς γραμματισμένη κι ηλεκτρονικώς αγράμματη. Ακόμη η νοοτροπία των Ελλήνων δεν έχει αλλάξει, καθώς πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το βιωματικό σχολείο που θα πρέπει να εκθειάζει το εργασιακό ήθος, το θέμα της παραγωγής, την επιχειρηματικότητα και την συνεργατικότητα και παράλληλα να καταδικάζει την ήσσονα προσπάθεια - κι ακόμη υπάρχει και το θέμα της γραφειοκρατίας, καθώς φτάσαμε σε ένα σημείο, από την ασυδοσία που υπήρχε, στην τυπολατρία.

Τέλος ο κ. Σπύρου από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων. ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μόνο με έναν κοινό διάλογο και με γνώμονα την λογική θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα θετικά για τη χώρα μας. Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο θα πρέπει να διέπεται από κάποιες αρχές και κανόνες, να υπάρχει ένα όραμα σε ένα ευρύτερο μέγεθος».

Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, παρουσίασε την «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021», τονίζοντας ότι «η αναπτυξιακή στρατηγική προτείνει την υιοθέτηση ενός βιώσιμου διεθνούς, ανταγωνιστικού και κοινωνικά δίκαιου προτύπου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Να μετακινηθούμε σε αυτό που λέμε οικονομία της γνώσης αλλά παράλληλα με μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, ώστε ο στόχος να κατακτηθεί μία καλύτερη θέση στον διεθνή καταμερισμό εργασίας». Ακόμη ο κ. Λαμπριανίδης παρουσίασε τους άξονες που θα λειτουργήσουν για την ποιοτική μετατόπιση του παραγωγικού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας προς την οικονομία της γνώσης, οι οποίοι επικεντρώνονται στην ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, στη δημογραφική ανασυγκρότηση του πληθυσμού, στην αντιμετώπιση της φυγής του εξειδικευμένου δυναμικού, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην προώθηση της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής και στον περιβαλλοντικό επανασχεδιασμό της οικονομίας.

Με τη σειρά του ο προϊστάμενος του γραφείου συντονισμού, Θεσμικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών θεμάτων, Νίκος Τράντας, παρουσίασε το «Εθνικό πλαίσιο εφαρμογής των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΟΗΕ 2030) ο οποίος βασίζεται σε 17 στόχους: 1) μηδενική φτώχεια, 2) μηδενική πείνα, 3) καλή υγεία και ευημερία ,4) ποιοτική εκπαίδευση 5) ισότητα των φύλων 6) καθαρό νερό, 7) φτηνή και καθαρή 8) αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη 9) βιομηχανία, καινοτομία, 10) λιγότερες ανισότητες,11) βιώσιμες πόλεις και κοινότητες 12) υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή 13) δάση για το κλίμα, 14)ζωή στο νερό,15) ζωή στη στεριά, 16) ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί, 17) συνεργασία για τους στόχους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρεμβάσεις και τοποθετήσεις έκαναν εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων και παραγωγικών τάξεων όπως ο Βασίλης Κορκίδης από την ΕΣΕΕ, ο Γιώργος Στασινός από το ΤΕΕ, ο Γιάννης Πάιδας από την ΑΔΕΔΥ κ.ά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης