Κόντρα Ρωσίας – Ιράν για τον «ΟΠΕΚ» του αερίου
Η Ρωσία έχει ήδη σχεδιάσει το μέλλον της αγοράς ενέργειας; Εάν πιστέψουμε τις πληροφορίες που θέλουν τη ρωσική πλευρά να έχει ήδη έτοιμη μια Χάρτα, ένα προσχέδιο για τον... «ΟΠΕΚ» του φυσικού αερίου, τότε το «σύστημα Πούτιν» δείχνει ξεκάθαρα και προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από την πρωτοκαθεδρία στον έλεγχο ενός από τα κρισιμότερα ενεργειακά στοιχ
Η Ρωσία έχει ήδη σχεδιάσει το μέλλον της αγοράς ενέργειας; Εάν πιστέψουμε τις πληροφορίες που θέλουν τη ρωσική πλευρά να έχει ήδη έτοιμη μια Χάρτα, ένα προσχέδιο για τον... «ΟΠΕΚ» του φυσικού αερίου, τότε το «σύστημα Πούτιν» δείχνει ξεκάθαρα και προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από την πρωτοκαθεδρία στον έλεγχο ενός από τα κρισιμότερα ενεργειακά στοιχεία του πλανήτη, δηλαδή του αερίου.
Και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τίποτε λιγότερο από τον ρόλο που θεωρεί πως της ανήκει, δηλαδή την αναγνώρισή της ακόμα ΚΑΙ από τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις στον χώρο της ενεργειακής αγοράς ως της αδιαφιλονίκητης ηγέτιδας του κλάδου!
Κι εδώ κάπου ξεκινάνε τα προβλήματα, ίσως μάλιστα να ξεκινάει κι ένα νέο σίριαλ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Kommersant», η ρωσική κυβέρνηση έχει αποστείλει εδώ και μια εβδομάδα περίπου σε συνολικά 15 χώρες-παραγωγούς φυσικού αερίου ένα προσχέδιο για τη δημιουργία ενός οργάνου, στα πρότυπα του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών –ΟΠΕΚ-, που ενδεχομένως θα ονομαστεί Φόρουμ Χωρών Εξαγωγέων Φυσικού Αερίου (Gas Exporting Countries Forum).
Το κρίσιμο στοιχείο στη συγκεκριμένη πρόταση έχει να κάνει με την ίδια τη μορφή της πρότασης της Ρωσίας, η οποία θεωρητικά δεν συνίσταται σε μια μορφή καρτέλ όπως ο ΟΠΕΚ αλλά σε μια πιο «χαλαρή» ένωση κρατών με κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις. Ελα όμως που το Ιράν, ο δεύτερος τη τάξει «παίκτης» στη συγκεκριμένη αγορά, έχει ήδη καταθέσει τις δικές του προτάσεις για την δημιουργία ενός οργανισμού ελέγχου της αγοράς φυσικού αερίου.
Και οι απόψεις της ιρανικής πλευράς κάνουν λόγο για ένα καρτέλ καθ’ εικόνα και ομοίωση του ΟΠΕΚ και του καταστατικού του. Ενδεικτικά ήταν τα λόγια του Ιρανού αναπληρωτή υπουργού Ενέργειας Ali Kordan, ο οποίος, μιλώντας στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Shana, δήλωσε ότι ο υπό σύσταση οργανισμός των χωρών που παράγουν φυσικό αέριο «δεν πρέπει να περιοριστεί στον έλεγχο των τιμών, την ποσόστωση της παραγωγής και των εξαγωγών, αλλά πρέπει παράλληλα να εξασφαλίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα παραγωγών και καταναλωτών»!
«Δεν χρειαζόμαστε ένα καρτέλ, μια ρέπλικα του ΟΠΕΚ», ανταπάντησε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας και της κρατικής ενεργειακής εταιρείας «Gazprom». Δηλώσεις που προδιαθέτουν για το τι μέλλει γενέσθαι τον προσεχή Ιούνιο, όταν η Μόσχα θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο των παραγωγών χωρών φυσικού αερίου, μεταξύ των οποίων το Ιράν, το Κατάρ, η Αλγερία και η Νιγηρία.
Η συγκεκριμένη Σύνοδος αποτελεί τη συνέχεια της περυσινής συνάντησης στη Ντόχα, όπου και αποφασίστηκε η σύσταση μιας επιτροπής για την επεξεργασία και υιοθέτηση (;) μιας κοινής πολιτικής των χωρών που εξάγουν φυσικό αέριο, με προοπτική την περαιτέρω οργάνωσή τους υπό μια κοινή σκέπη.
Το πρόβλημα όμως αποδεικνύεται πως είναι το ποιος θα κρατάει τα κλειδιά της σκέπης αυτής...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr