Νουί (ΕΚΤ): «Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα κριθούν κατά περίπτωση»

Νουί (ΕΚΤ): «Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα κριθούν κατά περίπτωση»

Εξέφρασε την ικανοποίηση του SSM για την «καλή πρόοδο» που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση των NPLs - Έσπευσε πάντως να προσθέσει πως «έχουν πολλά να γίνουν ακόμα»

Νουί (ΕΚΤ): «Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών θα κριθούν κατά περίπτωση»
Τα stress test των ελληνικών τραπεζών δεν θα προσδιορίσουν κεφαλαιακές ανάγκες, αλλά αδυναμίες και είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε το αποτέλεσμα, τόνισε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, SSM. 

Κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στη Φρανκφούρτη η κα Νουί απάντησε πως «δεν υπάρχει βαθμός pass/fail (επιτυχής/αποτυχής) για τα stress test των ελληνικών τραπεζών». Όπως εξήγησε τα stress test θα εντοπίσουν τις αδυναμίες των ισολογισμών και μετά έγκειται στις τράπεζες, υπό τον έλεγχο των εποπτικών αρχών, πως θα τις αντιμετωπίσουν. 

Στο σημείο αυτό η αναπληρώτρια της κυρίας Νουί, Σαμπίν Λάουτενσλέγκερ, συμπλήρωσε πως «το ενδεχόμενο πιθανής ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστεί κατά περίπτωση», ανάλογα με το τι θα βγάλουν και τα stress tests. Όπως τόνισε «η μεθοδολογία της ΕΒΑ αφορά 50 τράπεζες και είναι αυτό που λένε 'one size fits all'. Ως εκ τούτου, αφού βγει το αποτέλεσμα προκύπτει ένα θεμελιώδες ερώτημα: τι πρέπει να προσαρμόσεις και να εξετάσεις ώστε να υπολογίσεις πως κάθε τράπεζα επηρεάζεται με βάση τη δομή της και το ενεργητικό της και εάν αυτή όντως χρειάζεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις και τι ειδους θα είναι αυτές. Όλες οι υποθέσεις θα εξεταστούν κατά περίπτωση».

Κλείσιμο
Σε επόμενη ερώτηση που τέθηκε η κυρία Νουί εξέφρασε την ικανοποίηση του SSM για την «καλή πρόοδο» που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα όσον αφορά την αντιμετώπιση των NPLs. Έσπευσε πάντως να προσθέσει πως «έχουν πολλά να γίνουν ακόμα».

Σύμφωνα με την επικεφαλής του SSM, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που εκμεταλλεύτηκαν το πάγωμα των πλειστηριασμών.

Παράλληλα όμως ζήτησε απ' τις τράπεζες να προβούν σε γενναιότερες ρυθμίσεις δανείων. «Πρέπει να κάνουν μεγαλύτερες παραχωρήσεις. Για παράδειγμα να μειώσουν επιτόκια», δήλωσε η κα Νουί. 

Επιπλέον υπογράμμισε ότι η «έκθεση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά την εποπτεία. Αφορά την επάρκεια των νομικών διαδικασίων αλλά και του νομικού πλασίου. Είναι πολύ σημαντικό για την τιμή των NPLs». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη να υπάρχει «απλοποίηση και επαρκές θεσμικό πλαίσιο για NPLs και τα ενέχυρα ώστε το πρόβλημα να μπορεί να αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης