Μικρή μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών ρεύματος

Μικρή μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών ρεύματος

Μεταφράζεται σε μειώσεις της τάξης των 2,1 έως 4,2 ευρώ/ τετράμηνο, ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος ενός μέσου νοικοκυριού,

Να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ από την πρώτη ημέρα του χρόνου για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, καλύπτει μέρος των αναγκών για τις αποπληρωμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς αποτελεί έσοδο του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ.

Η μείωση μεσοσταθμικά είναι μονοψήφια, γύρω στο 8%, με τα νοικοκυριά να έχουν μείωση 8,48%, τις βιομηχανίες υψηλής και μέσης τάσης 1,59%, τους αγρότες της μέσης τάσης 11,43%, τους αγρότες χαμηλής τάσης 10,32%, τις βιοτεχνίες της μέσης τάσης 10,04% και τις εμπορικές και λοιπές χρήσεις της χαμηλής τάσης 6,15%.

Η ΡΑΕ είχε υποχρέωση να λάβει πριν την εκπνοή του χρόνου απόφαση για αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από την εκτίμηση του Λειτουργού της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) σχετικά με τη λογιστική πορεία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Πρόκειται για το λογαριασμό από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η εξοικονόμηση για τους οικιακούς πελάτες θα είναι:

- Για κατανάλωση 1000 κιλοβατώρες 2,1 ευρώ στο τετράμηνο

- Για κατανάλωση 1400 κιλοβατώρες 2,94 ευρώ στο τετράμηνο

- Για κατανάλωση 2000 κιλοβατώρες 4,2 ευρώ στο τετράμηνο

-  Για κατανάλωση 3000 κιλοβατώρες 6,3 ευρώ στο τετράμηνο

ΣΧΟΛΙΑ (1)

George

Με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας από νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ (από παραγωγούς μεγάλης κλίμακας) να είναι φθηνότερες από οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας παγκοσμίως, ο μόνος λόγος που πληρώνουμε ακόμη ΕΤΜΕΑΡ είναι ότι δεν γίνονται επενδύσεις σε νέες ΑΠΕ που θα αντιστάθμιζαν τις πρώτες ακριβές επενδύσεις σε ΑΠΕ (που έπρεπε όμως να γίνουν γιατί κάπως έπρεπε να ξεκινήσουν). Στο μέλλον θα αποπληρώσουν την σχετικά μικρή συμβολή στην αύξηση της τιμής του ρεύματος, μέσω της πολύ χαμηλότερης τιμής που προσφέρουν οι νέες ΑΠΕ. Από την άλλη, αν η ΔΕΗ μπορούσε να μειώσει τους αέριους ρύπους της με φθηνότερο τρόπο, γιατί δεν το έκανε? Προφανώς θα μας στοίχιζε πολύ περισσότερο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

daneistes-troika-ena

Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η αλλαγή του νόμου για τις διοικήσεις των τραπεζών, η επίσπευση δικαστικών αποφάσεων και η προστασία της πρώτης κατοικίας θα συζητηθούν με την κυβέρνηση

ermou-enikoi1

Αν και οι τιμές των μισθωμάτων στη ακριβότερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας, την Ερμού, έχουν αυξηθεί έως και 13% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, στις δευτερεύουσες περιοχές της Αθήνας ο αριθμός των κενών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους παραμένει υψηλός