Από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας «κρέμεται» η δόση

Από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας «κρέμεται» η δόση

Η δέσμευση της κυβέρνησης να βγαίνουν «στο σφυρί» οι πρώτες κατοικίες και όσων οφείλουν πάνω από 500 ευρώ στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία είναι δεδομένη - Πρέπει όμως να εφαρμοστεί στην πράξη τον Ιανουάριο, λένε οι Θεσμοί - Τι να κάνετε για να προστατευθείτε

Σε ένα νέο, ασφυκτικό περιβάλλον εισέρχεται η υπερχρεωμένη μικρομεσαία τάξη της χώρας από το νέο έτος, καθώς η κυβέρνηση ανέλαβε μια διπλή δέσμευση στο τρέχον μνημόνιο και μένει τώρα να την εφαρμόσει και στην πράξη ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση συνομολόγησε με τους
Θεσμούς τα εξής:

1. Οι ηλεκρονικοί πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία δεν θα γίνονται πια μόνο για τις οφειλές προς τις τράπεζες αλλά και για κάθε ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το κράτος πάνω από τα 500 ευρώ.

Για να συμβεί αυτό, αμέσως μετά τις γιορτές –και πάντως πριν τις 20 Ιανουαρίου- η κυβέρνηση θα φέρει πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα ευθυγραμμίζεται ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων  (ΚΕΔΕ) με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο οποίος προβλέπει πλειστηριασμούς για διαφορές μεταξύ ιδιωτών και από 500 ευρώ μόλις. Δηλαδή θα επεκτείνεται και στο δημόσιο αυτό που ισχύει για οφειλές προς τους ιδιώτες.

2. Από την Πρωτοχρονιά τα χρέη προς την εφορία θα καθίστανται ληξιπρόθεσμα όχι μετά από 15 μέρες που ισχύει σήμερα αλλά μετά από λίγα εικοσιτετράωρα. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας ιδιοκτήτης ενός ΙΧ 2.000 κυβικών (μοντέλο του 2007) δεν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας των 690 ευρώ και δεν δοθεί παράταση της προθεσμίας από την εφορία, τότε τις πρώτες μέρες του 2018 θα έχει ληξιπρόθεσμο χρέος 690 ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί του στείλει ειδοποίηση ότι σκοπέυει να προχωρήσει στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που έχει ήδη συμφωνήσει με τους Θεσμούς.

Από τη στιγμή που τα δικαστικά τμήματα θα ενημερωθούν για την οφειλή, θα προβαίνουν σε όχληση-ενημέρωση του οφειλέτης και, αυτομάτως, θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη λήψη των μέτρων. Ακόμα και με ένα απλό email ο οφειλέτης θα νοιώθει την πίεση πως αν δεν εξοφλήσει την οφειλή του, δεν θα μπορεί να κοιμάται πια ήσυχος στο σπίτι του.

Τρόποι άμυνας

Ο τρόπος για να προστατευθούν οι φορολογούμενοι είναι να προβαίνουν γρήγορα σε ρύθμιση των ποσών και πριν καν καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή τους. Η αίτηση θα μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά, καθώς 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ήδη ανοικτούς λογαριασμούς, ενώ σε πάνω από 1 εκατομμύριο έχουν επιβληθεί κατασχέσεις και την σειρά τους περιμένουν και άλλοι 1,7 εκατομμύρια οφειλέτες που βρίσκονται στον «προθάλαμο» των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Πάνω από 1.000 κατασχέσεις λογαριασμών την ημέρα

Πρακτικά πάντως, τους τελευταίους μήνες οι κατασχέσεις καταθέσεων για οφειλές στο κράτος έχουν σταθεροποιηθεί σε τουλάχιστον 1.000 την ημέρα. Και τον Οκτώβριο, στις 23 εργάσιμες που είχε ο μήνας, έγιναν πάνω από 23.000 κατασχέσεις λογαριασμών  σε ένα μήνα.

Το αδιάκοπο κυνήγι των φορολογουμένων και το μπαράζ κατασχέσεων λογαριασμών, πέρα από το γεγονός ότι δεν μειώνει το στοκ των ληξιπρόθεσμων χρεών, έχει και μια ακόμη παρενέργεια: οι Έλληνες καταθέτες, θορυβημένοι από την επιθετικότητα της κυβέρνησης και εξαντλημένοι από τις φορολογικές υποχρεώσεις δεν επιστρέφουν με ικανοποιητικό ρυθμό τις καταθέσεις τους στο τραπεζικό σύστημα.

Τι σημαίνει αυτό; Καταρχάς ότι η ρητή δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου πως «μέχρι το τέλος του 2017 θα φύγουν τα capital controls» είναι πλέον αδύνατο να επιβεβαιωθεί. Η δέσμευση αυτή είχε γίνει στη Βουλή σε μια κομβική στιγμή, πέρυσι τον Μάιο, κατά τη ψήφιση των μέτρων που έκλεισαν τελικά την τρίτη αξιολόγηση.

Πότε θα αρθούν τα capital controls; Τον Σεπτέμβριο ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είχε προβλέψει ότι η πλήρης άρση των capital controls θα είναι εφικτή στο τέλος του προγράμματος, δηλαδή το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2018. Όσο όμως η ανησυχία των καταθετών για κατασχέσεις διογκώνεται, η δέσμευση Τσακαλώτου δεν μπορεί να υλοποιηθεί, ενώ και η εκτίμηση Στουρνάρα φαντάζει αισιόδοξη.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους η άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο του 2018 είναι δύσκολο να συμβεί, όσο το φοροκυνηγητό θα κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταθετών που αποτελείται κυρίως από τα μικρομεσαία στρώματα. Κάπως έτσι, κορυφαίοι τραπεζίτες προβλέπουν ότι και το 2018 θα κυλήσει με capital controls, ενώ η ελπίδα ότι θα αρθούν μετατίθεται προς τις αρχές του 2019.

ΣΧΟΛΙΑ (100)

βας βας

Κανένα σπίτι στα χέρια του κοπρίτη.

KORAKI

AN DEN MPREI NA TO KANEI O SYRIZA AS VGEI KIVERINIS H NEA DIMOKRATIA !

Αγανακτισμένος στα όρια

Κυβέρνηση που λέει ψέματα και ξεπουλάει. Μας κορόϊδεψαν, μας εξαπάτησαν, εκποιούν τα φτωχόσπιτα των ανέργων αντί πινακίου φακής, κάθε φορά μειώνουν τα όρια, φτάσανε να εκποιούν σπίτια για χρέος 500 ευρώ. Τα παραδώσανε όλα στα funds, στους καρχαρίες και τα κοράκια του εξωτερικού. Οι αδαείς & ανεύθυνοι υπουργοί μας εκποιούν όσο-όσο και τη δημόσια περιουσία. Οι ίδιοι καλοπερνάνε, μαζεύουνε χρήμα από τους φόρους μας, αρκετοί κυβερνώντες θα πάρουν τις μίζες τους από τα funds (ότι έκαναν κάποιοι προηγούμενοι σοσιαληστές), μας κοροϊδεύουνε κάθε μέρα περισσότερο. Και εμείς καθόματε απαθείς, μέχρι να μας εξαφανίσουν. Οι κυβερνώντες στην Κύπρο, την Πορτογαλία κλπ φρόντισαν να δώσουν τη δυνατότητα στους φτωχούς να ξεπληρώσουν το σπίτι τους στην ίδια τιμή που θα το έπαιρνε το fund. Οι δικοί μας ούτε αυτό δεν κατάφεραν. Παραδόθηκαν στα τέσσερα. Στο τέλος θα χρεωκοπήσουμε και θα βγούμε από το ΕΥΡΩ, αφού θα μας τα έχουν πάρει όλα. Δεν θα ξεχρεώσουμε ποτέ με αυτούς τους άσχετους ψευταράδες.

Panos

Αν δε κάνω λάθος το κόστος ενός πληστιριασμου είναι 2000 δηλαδή θα κάνουν κατάσχεση για οφειλή τόσο χαμηλών ποσών ? Θα κερδίζουν 500 και θα χάνουν 2000 ?

amerikanos

μια φωτο χιλια λογια ....κοιτατε ρε τον μαρξιστη του κολου τον φουσταρα την αδελφαρα τον τσακαλωτο να ειναι μεσα στην Wall Street και να βαρα σαν τον πιθηκα με τον σφυρι την τελετουργα του χρηματησηριου σαν μαρξιστης του κολου βεβαια .... δεν φορα γραβατα αλλα το πουκαμισακι να το δειτε καλα θα κανει καμια 500 ευρω γιατι ειναι λαρφ λωρεν για δειτε τον γιακα .... τωρα καλα να παθετε που σας παιρνουν τα σωβρακα και τα σπιτια γιατι σε καμμια ευρωπακη χωρα δεν σε πανε για πληστηριασμο περιουσιας για 500 ευρω ....αλλα ειπαμε αντι ο τσογλανος ο τσιπρας να κανει κοινωνικη πολιτιη = χαχαχαχα σαν τους παπουδες τους τους δοσιλογους του εαμ που το πρωι ειτανε χερακι χερακι με τα ΣΣ και το βραδυ βγαινανε να γρψουνε δηθεν κανενα τοιχο με το δεν περνα ο φασισμος = εδω ραγιζουν και τα τσιμετνα .... εεε κανανε την ελλαδα προτεκτορατο του ΕΕ και της τουρκιας .....βασταζοι της τροικας αρκει να κατσουν ακομα κατοι μηνες θα φατε καλα μακακες

Jimmy

Εγώ άκουσα από ραδιοφωνική εκπομπή μεγάλης ακροαματικότητας (Χατζηνικολάου) ότι είτε θα γίνουν πλειστηριασμοί (πρώτης κατοικίας) είτε πάμε σε κούρεμα καταθέσεων.

βάρα....

Βάρα, Ευκλείδη, βάρα.....Δώσε του να καταλαβει...

Καλησπερα

Μήπως οταν μας χρωσταει το Δημόσιο τα πληρώνει αμέσως; ή μήπως επιβαρύνεται με τόκους (στις περισσότερες περπτωσεις) και κινδυνευει απο τους πολίτες; Αυτά δεν τα σκέφτηκαν ελληνες...

Καλησπερα

Αυτό ειναι σφαγή! Είναι χυδαίοι!πρώτα μας φτωχοποίησαν και μετα ζητούν ακραία αναγκαστικά μέτρα! Εύχομαι κάποτε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι γι αυτά που θα γίνουν. Τρομοκρατική η κατασταση. Δηλαδή αν κάποιος αργήσει να πληρώσει δεν θέλουν τα λεφτά αλλά το σπίτι του. Κουρελι το Συνταγμα.

gio

Να τελειώνουμε με τους ευρωπαίους τώρα.πάνω απο 4 εκ Ελληνες χρωστάνε στην εφορία. Είμαστε πλειοψηφία. Εξω απο ΕΕ τώρα και σεισάχθεια.

μακρυά τα χέρια σου απ' τα λεφτά μου

Τι λε ρε μάγκα,δηλαδή εσύ μας λες ότι θα φας τα λεφτά τα δικά μου;Πας καλά;Επειδή σα βλάκας τα άφησα στην Τράπεζα και τώρα είμαι όμηρος του κάθε τσίμπλα και του κάθε τσικαλώτου,θα βάλεις το βρωμόχερο σου να μου τα βουτήξεις με τη σεισάχθεια που μας κοπανάς; Γιατί όπως κάνεις ότι δεν ξέρεις,η σεισάχθεια η δική σου είναι η καταστροφή η δική μου.Που δεν χρωστάω τίποτα και σε κανέναν.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalwtos_euro_arthro

Οι Ευρωπαίοι διαπραγματεύονται με το ΔΝΤ τα... δεσμά της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια - Τι γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung για τη στάση που κράτησε ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο τελευταίο Eurogroup - Γιατί ο Όλα Σολτς αρνείται συστηματικά τα αιτήματα του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

1
folli

Τεράστιες οι ευθύνες για την υπόθεση της Folli Follie που παίρνει δραματική τροπή και πλήττει την αξιοπιστία του συνόλου της ελληνικής αγοράς - Παραπομπή της υπόθεσης στις δικαστικές Αρχές εξετάζει τώρα η Επ. Κεφαλαιαγοράς

6