Πλειστηριασμοί: Θα παίρνουν τα σπίτια μέσω ίντερνετ ακόμα και για χρέος 500 ευρώ!

Πλειστηριασμοί: Θα παίρνουν τα σπίτια μέσω ίντερνετ ακόμα και για χρέος 500 ευρώ!

Αναβάλλονται πάλι οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία, υπό τον φόβο συγκεντρώσεων - Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και από τις φορολογικές αρχές -Σήμερα εκπλειστηριάζονται ηλεκτρονικά 13 ακίνητα

Σε νέα αναβολή των πλειστηριασμών
που επρόκειτο να γίνουν σήμερα, οδηγεί η κήρυξη αποχής των συμβολαιογράφων
οι οποίοι, επικαλούμενοι την κωλυσιεργία της κυβέρνησης να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία τους από επεισόδια, αποφάσισαν να ματαιώσουν για δεύτερη συνεχόμενη Τετάρτη τη συμμετοχή τους στη διαδικασία. Ωστόσο, όπως τονίζεται στην χθεσινή ανακοίνωση του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αττικής «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αυτοί που αφορούν επισπεύδοντες ιδιώτες θα διεξαχθούν κανονικά». 

Ουσιαστικά -και υπό τον φόβο των ψεκασμών- εδώ και δύο εβδομάδες έχουν παγώσει οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία. Αυτό υπαινίσσεται και η ανακοίνωση του συμβολαιογραφικών συλλόγων που αναφέρει πως «η ως άνω απόφαση ελήφθη προκειμένου να υλοποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, οι σχετικές με τη διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών».

Και μπορεί η  επεισοδιακή διαδικασία στα τέλη Νοεμβρίου να διεξήχθη κακήν-κακώς και «για τα μάτια» των επικεφαλής των θεσμών που ήταν στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσει η τεχνική συμφωνία, αλλά ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο έχει προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα ήδη ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν θα τελειώσει ούτε στα τέλη Ιανουαρίου, αν οι  πλειστηριασμοί δεν συνεχιστούν και επεκταθούν και για χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

 
Στο e-εσφυρί όλη η χώρα
Εμμέσως όμως όλα οδηγούν στην παράκαμψη των Ειρηνοδικείων και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής διαδικασίας, σαν κύριου τρόπου διεξαγωγής των πλειστηριασμών. Ο κύριος Ντέκλαν Κοστέλο αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να φέρει τον Ιανουάριο ένα πακέτο εφαρμοστικών νόμων, με το οποίο θα εκπληρώνεται η δέσμευσή της. Και στο κείμενο της Τεχνικής Συμφωνίας για το Συμπληρωματικό Μνημόνιο (supplemental Memorandum of Understanding), πέρα από τη συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων για τα χρέη προς τις τράπεζες, αποκαλύπτεται η δέσμευση της κυβέρνησης για «επέκταση του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-auctions) και στους πλειστηριασμούς που γίνονται από τις φορολογικές αρχές» (σελ. 6 του κειμένου).

 
Και για 500 ευρώ χρέος στην εφορία
Αυτό σημαίνει ότι από το 2018 και στο εξής, η πρώτη κατοικία θα βγαίνει ηλεκτρονικά στο σφυρί και για χρέη προς την εφορία - για χρέη και 500 ευρώ μόλις!

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση δέχτηκε να αλλάξει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο στην εμπορική τιμή, ευθυγραμμίζοντας τον ΚΕΔΕ με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ισχύει για όλες τις άλλες οφειλές, πλην προς το δημόσιο. Ο ΚΕΔΕ όμως δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι κατοικίες και για πολύ μικρές οφειλές.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που έφερε τον περασμένο Μάιο στη Βουλή για ψήφιση η κυβέρνηση (άρθρο 78 του ν. 4472/2017), προβλέπει ότι πλέον οι πλειστηριασμοί ακινήτων για απλήρωτες οφειλές προς τις ΔΟΥ επιτρέπεται να διενεργούνται με τιμή πρώτης προσφοράς την τρέχουσα εμπορική, δηλαδή κάτω και από την δια νόμου καθορισμένη αντικειμενική αξία.

Ωστόσο ο ΚΕΔΕ προβλέπει ότι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ακινήτων επιτρέπεται να επιβάλλονται για ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 500 ευρώ, ενώ από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Έτσι προστέθηκαν οι πλειστηριασμοί στην εμπορική αξία, σε έναν Κώδικα Είσπραξης που ισχύει μόνον για το Δημόσιο και ο οποίος δεν προβλέπει προστασία κύριας κατοικίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ταμείου Νομικών, για σήμερα ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν συνολικά 250 πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία και 13 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ περίπου οι μισοί ή και περισσότεροι αφορούν ακίνητα χαμηλής εμπορικής αξίας, κάτω από 300.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (181)

Μιχάλης

Δεν υποστηρίζω καμία κυβέρνηση ως γνήσια αγανακτισμένος σκληρά εργαζόμενος με βάρδιες σε εργοστάσιο 40 χρόνια σχεδόν. Ο μισθός μου δεν ξεπέρασε ποτέ τα 1100 ευρώ, τόσο πλήρωναν, τόσα έπαιρνα κι έλεγα καλά που έχω δουλειά. Μετρούσαμε ανέκαθεν καθετί με την οικογένειά μου, χωρίς ποτέ να κάνουμε κάτι για προσωπική μας ευχαρίστηση. Οι τράπεζες μας βομβαρδιζαν καθημερινά με αμέτρητα τηλεφωνήματα, το κλείναμε ευγενικά και δεν πέσαμε σε καμία παγίδα. Απορία μας ήταν πώς έπαιρναν διακοποδάνεια, εορτοδάνεια κλπ για να κάνουν ζωάρα με δανεικά λεφτά χωρίς να σκέφτονται; Το ίδιο και για όσους πήραν εκατομμύρια για ν' αγοράσουν σπίτι, χωρίς να υπολογίσουν το αύριο. Άνθρωποι είμαστε, δεν ξέρουμε ποτέ τι μας ξημερώνει, πχ μια ασθένεια και πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Ξαφνικά κάποιοι χαμηλού εισοδήματος επίσης, βρέθηκαν με σπιταρόνες κι από ένα ακριβό αυτοκίνητο για κάθε μέλος της και μας πούλαγαν μούρη κι από πάνω κάνοντας τους πλούσιους! Χλιδάτες διακοπές, αλόγιστη σπατάλη. Με τον καιρό όταν τους τηλεφωνούσαμε δεν τους βρίσκαμε ποτέ. Η απάντηση του γιου τους σε συνάντησή μας ήταν ότι δεν το σηκώνουν οι γονείς τους γιατί τους παίρνουν από τις τράπεζες!!! Αυτό κράτησε από τότε μέχρι και τώρα που σας γράφω... Έβαλαν δικηγόρο για να το γλιτώσουν και δηλώνουν στεναχωρημένοι που θα χάσουν το σπίτι. Ρύθμιση έγινε για τα χρέη τους αλλά δεν πληρώνουν μία, ενώ ακόμα ψωνίζουν πανάκριβα πράγματα για ανέβουν ψυχολογικά!!! Αντίθετα δυο άλλα ζευγάρια αν και ήξεραν τι σημαίνει δάνειο από τράπεζα, πήραν με βαριά καρδιά γιατί έπρεπε να έχουν σπίτι προκειμένου ν' αποκτήσουν παιδάκι μια που δεν κατάφεραν να έχουν βιολογικό κι απέκτησαν μικρά διαμερίσματα, για να είναι λιγότερο το χρέος. Πληρώνουν έντιμα τα χρέη τους με πολύ στρίμωγμα καλύπτοντας ίσα ίσα τις βασικές τους ανάγκες μετα από ρύθμιση βέβαια. Συγγενής μου επίσης πληρώνει δάνειο παλλινοστουντων κι οι άλλοι του λένε μην είσαι χαζός, κράτα τα λεφτά σου και τα σπίτια θα μας τα χαρίσουν! Θα φωνάξουμε, θα κλάψουμε, δε θα μας τα πάρουν! Θα σας πω ότι πήρα σύνταξη μετά από τόοοοσα χρόνια όσο ο μισθός μου και 12000 εφάπαξ αντί τα 2500 και τα 45000 που είχα δικαίωμα. Δεν απόλαυσα τίποτα μετά από τόσους κόπους και όλα για τα χρέη των άλλων. Κανένας δεν έβαλε κανέναν να πάρει δάνειο με το ζόρι, έπεσαν τόσοι πάνω στο ζεστό ξένο χρήμα και τώρα κλαίγονται, μαζί τους κι εγώ για το αντίθετο βέβαια... Μια ζωή ξέρουμε πως ο,τι χρωστάμε αν δεν το πληρώσουμε θα μας το πάρουν. Δεν ανοιγόμαστε και δε μπλέκουμε επιπόλαια με τράπεζες, τέλος!

john deere 3650

Τα ριάλια, ριάλια, ριάλια τα σελίνια μονά και διπλά τα μονόλιρα, πεντόλιρα και πού ντα ο πεζεβέγγης που τα χει στην πούγγα

ααααααχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ ΗΔΟΝΗ

εμείς οι αριστεροί ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ που σας παίρνει το σπίτι ο ηγέτης μας ανόητοι αστούληδες. Περαστικούλια βρε

Οργή λαού οργή θεού

Γι αυτό στις εκλογές οι απατεώνες των Συριζανελ δεν πρέπει να γίνουν αντιπολίτευση θα πρέπει να βρεθουν εκτός βουλής χωρίς ασυλία και να λογοδοτήσουν στους δικαστες

Νώντας

Λόγω της επιτυχημένης διαπραγμάτευσης των δύο τελευταίων χρόνων έχουμε και λέμε: Αύξησαν κι επέκτειναν τον ΕΝΦΙΑ ακόμα και τις καλύβες στο βουνό, ξεπούλησαν λιμάνια και αεροδρόμια στο 1/3 της αξίας που σχεδίαζαν οι προηγούμενοι, αύξησαν τους φόρους στις μικρές και μεσαίες τάξεις επιβάλλοντας φόρο ακόμα και στον μισθωτό τον 450ε, ενώ αντιθέτως έδωσαν φοροελαφρύνσεις στους εύπορους!! Επέβαλλαν capital controls τη στιγμή που οι περισσότεροι από τους υπουργούς έχουν τα λεφτά και τις μετοχές τους στο εξωτερικό, μείωσαν περαιτέρω τις ήδη χαμηλές συντάξεις και τώρα αποφάσισαν πολλαπλασιασμό των σταθμών διοδίων στις εθνικές κι αύξηση του αντίστοιχου τιμήματος- αυτοί που έλεγαν δρόμοι ελεύθεροι στο λαό- και θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ακόμα και για χρέη 500ε!!!!!! Οπότε το σύνθημα είναι το εξής: Κανένα σπίτι σε χέρι ιδιοκτήτη!!! Τα φασιστόπαιδα των Συριζανέλ δίνουν νέο περιεχόμενο στην έννοια του δωσίλογου και του αμοραλιστή τυχοδιώκτη!!

acritas

Το σύστημα θα τους περιφέρειμε το χαλκά στη μύτη και θα τους διαπομπεύει ως τρόπαιο (οι σκληροί αριστεροί -τρομάρα τους - που πέσαν στα 4 και προσκύνησαν)και θα τους εξευτελίζει με τέτοιες ενέργειες, σε μια προσπάθεια να ταπεινώσει την αριστερά και στο τέλος θα τους πετάξει σα στυμένες λεμονόκουπες! προς γνώση και συμμόρφωση.

Μακαρι να μας τα παρουν ΟΛΑ

Για 100 ευρω ... ΜΗΠΩΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ.....

......

Γελω με τους μπαγλαμαδες που φωναζουν οτι εχουν πληρωσει την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων, ενω δεν εχουν δωσει ποτε στην εφορια ουτε ενα ευρω, ειτε δηλωνοντας χαμηλοεισοδηματιες (αποκρυπτοντας την πραγματικοτητα), ειτε γιατι ακομα και το φορο που τους αναλογει, δεν τον πληρωνουν σκοπιμα...

ΝΚ

Βρε μπαγλαμά... όχι μόνο εμείς, αλλά και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, θα πληρώνουν για τις τρεις ανακεφαλαιώσεις που έχουν γίνει στις Ελληνικές τράπεζες. Τα χρήματα των τριών ανακεφαλαιοπήσεων έχουν μπει στο δημόσιο χρέος της χώρας!!! Ούτε τα βασικά δεν γνωρίζεις και θέλεις να κάνεις και κριτική τρομάρα σου!

@

Έχουμε όμως ευρώ... Είμαστε στην "ενωμένη" Ευρώπη. Μπεεεε....

Μπενι

Το ευρω φταιει παλι; Ειστε ασχετοι ρε. Με δραχμη θα ειχαμε γινει Βενεζουελα επι Βαρουφακη ακομα. Το μονο που μας κρατα ειναι οι οικονομιες μας σε ευρω. Αν το γυρισουμε στη δραχμη, θα οεσει τετοια υποτιμηση που δεν θα αξιζουν τιποτα τα λεφτα μας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης