Προϋπολογισμός: Έκοψαν τις κοινωνικές δαπάνες για να δώσουν κοινωνικό μέρισμα!

Προϋπολογισμός: Έκοψαν τις κοινωνικές δαπάνες για να δώσουν κοινωνικό μέρισμα!

Σε ρόλο ταχυδακτυλουργού το οικονομικό επιτελείο περιέκοψε τον προϋπολογισμό για την Υγεία και τις ευπαθείς ομάδες για να ισοφαρίσει την υστέρηση εσόδων και να μοιράσει «μποναμά» - Μαχαίρι και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Με μία περίτεχνη άσκηση εσωτερικής «στάσης πληρωμών» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «πάγωσε» δαπάνες 2,9 δισ. για να καλύψει την υστέρηση εσόδων και να εξυπηρετήσει την πολιτική στρατηγική της διανομής κοινωνικού μερίσματος. 

ΘΕΜΑ 104,6 FM. Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου με το πιο ενημερωτικό ραδιόφωνο της πόλης

Όπως προκύπτει όμως από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση δεν πλήρωσε 350 εκατ. ευρώ για δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας (αφήνοντας ξεκρέμαστες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες) καθώς και 1,1  δισ. ευρώ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (υπονομεύοντας την ανάκαμψη) ώστε να πετύχει τα εξής:

1. Να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την τρύπα στα έσοδα και να διατηρήσει το πλεόνασμα άνω του στόχου 

2. Να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα 720 εκατ. ευρώ.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι τα κατάφερε, παρότι τα χρήματα προέρχονται από μία υπερσυγκράτηση πληρωμών από την πλευρά του Δημοσίου που πλήττει ευαίσθητους τομείς: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε την πρωτογενές πλεόνασμα 5,3 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου παρά την «τρύπα» 2,8 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν την Τρίτη:
 
- Το πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έφτασε στα 5,355 δισ. ευρώ. Πριν  τελειώσει δηλαδή η χρονιά, έχει ξεπεράσει κατά 2,2 δισ. ευρώ (!) τον στόχο στο Μνημόνιο που ήταν 1,75% του ΑΕΠ ή περίπου 3,15 δισ. ευρώ. Από όλα αυτά, θα διανείμει τον Δεκέμβριο τα 1,4 δισ. ευρώ (720 για εφάπαξ επιδόματα, 315 για αναδρομικά με δικαστικές αποφάσεις και 360 εκ. στην ΔΕΗ).
 
- Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 2,842 δισεκατομμύρια λιγότερα από όσα υπολόγιζε τον Μάιο η κυβέρνηση. Ανήλθαν σε 40,6 δισ. έναντι 43,4 δισ. που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο. Κύρια αιτία της υστέρησης ήταν ότι το υπουργείο οικονομικών έπεσε έξω κατά 80% στις προβλέψεις του για επιστροφές φόρων. Τον Μάιο προϋπολόγιζε να δώσει ως τον Οκτώβριο 2,5 δισ. ευρώ (και συνολικά 3,3 δισ. μέχρι τέλος του χρόνου) αλλά όταν βγήκαν τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος το δημόσιο αναγκάστηκε  να επιστρέψει ως τώρα 4,5 δισ. ευρώ (δηλαδή 2 δισ. περισσότερα από όσα υπολόγιζε) για φόρους που είχε προεισπράξει προκαταβολικά, με τις απανωτές αυξήσεις που είχε επιβάλει το 2015 και 2016.
 
- Για να καλυφθεί η «τρύπα» των 2,8 δισ. ευρώ στα έσοδα, η κυβέρνηση «έκοψε» δαπάνες 3 δισ. ευρώ, που ήταν να πληρωθούν ως τον Οκτώβριο. Αντί για 43,367 δισ. που θα έδινε όπως υπολόγιζε τον Μάιο, έδωσε τελικά μόλις 40,428 δισ. ευρώ. 
 
- Τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ τα στερήθηκαν οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και η Υγεία. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 101 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 157 εκατ. ευρώ, η συνεισφορά του Ελληνικού Δημοσίου για την προστασία της κύριας κατοικίας κατά 73 εκατ. ευρώ, οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 159 εκατ. ευρώ  και τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 51 εκατ. ευρώ.
 
- Πραγματική «σφαγή» (μείωση 1,1 δισ. ευρώ) καταγράφεται στις δαπάνες για επενδύσεις.  Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δαπανήθηκαν ως τον Οκτώβριο μόλις 1,979 δισ. ευρώ ενώ έπρεπε να φτάνουν ήδη στα 3,1 δισ. ευρώ.
 
- Η «τρύπα» των εσόδων, πέραν των υψηλών επιστροφών φόρων, αποκαλύπτει και υστέρηση εισπράξεων 247 εκατ. ευρώ. Το πού έλειψαν οι εισπράξεις αυτές θα αποτυπωθεί στα οριστικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά προφανώς πρόκειται για απλήρωτες δόσεις φόρων και ΕΝΦΙΑ του μηνός Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Παναγιώτης

Την αλητεία και την την σπούδασαν και την έχουν στο DNA τους, άσε που πολλοί ειναι απόφοιτοι της σχολής προπαγάνδας της τέως ΕΣΣΔ.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟ ΔΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ. ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Efstathios Efstathios

Κοινωνικό μέρισμα από τα νέα κλεμμένα στο 1/10!!!

Πάμε

Όλοι μαζί.. μπεεεεεεεεέεεε

ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ

Ο καλός λαός θα τους κατασπαράξει μέχρι ασφυξίας. Γελοία, διαπλεκόμενη με συριζα και αντιπολιτευόμενη την ΝΔ εφημερίδα βγάζει γκαλοπ με 10 μοναδες διαφορά στη προθεση ψηφου και 12 μετα την αφαιρεση της αποχής και την αναγωγή των αναποφάσιστων! (Σημειωση-Υπενθυμιση: προ Β Αξιολόγησης, μεχρι στις αρχες Ιουνη, η διαφορά είχε πιάσει το peak της. Αμεσως μετά, τέλη Ιουνιου η χαώδης διαφορά μαζεύτηκε).

casuffit

Όποιος ψηφίσει αυτή την αθλιότητα θα έχει υπογράψει την πολιτική του καταδίκη. Η μόνη ορθη απάντηση στους αφελεις τυχοδιωκτισμους των ληστων είναι: τα κλεμμένα πίσω. Εκτός και αν κάποιοι προσβλέπουν στις ψήφους των τεμπελομπαχαλακηδων. Εάν δεν υπάρξει πληρης ρήξη με τον κσπιταλοκομμουνισμο του Τσίπρα, δύσκολα να ξεκολλήσουν τα λιγουρια.

......

Υπερφορολόγηση και επιστροφές φόρου κατα 2 δις περισσότερες των προϋπολογιζόμενων πως συμβιβάζεται;;; Η επιστροφή φόρου προέρχεται απο τις προκαταβολές της προηγούμενης χρονιάς άρα η φορολογική επιβάρυνση στην τρέχουσα χρονιά ειναι κατά πολυ μικρότερη της προηγούμενης χρονιάς. Ισχύει αυτό ή αιτία των μειωμένων εσόδων δεν ειναι οι υψηλές επιστροφές αλλα κάποια άλλη;;;

@......15/11/201708:22

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ; 1ον: Τα 2 δισ. επιστροφές φόρων ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ότι το 2016 μας ρούφηξαν το αίμα, για εισοδήματα που δεν υπήρχαν (με 100% προκαταβολή φόρο9υ βάσει του φόρου του 2015)! Το ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ (100% προκαταβολή) ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!! Και του χρόνου θα έχουμε ΠΑΛΙ μεγάλες επιστροφές (το 2018 για φόρους του 2017) ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΤΟ ΤΟ 2018 Η ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟ 2019. 2ον: πάνω από 50.000 επαγγελματικά ΑΦΜ κλείσανε πέρυσι. 20.000 λιγόστεψαν και τα ΑΦΜ μισθωτών. Άρα ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΒΑΡΗ. ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟ ΛΕΣ ΕΣΥ? Ισα ισα που ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ότι όταν βγει στο δρόμο ο Σχιζοφρενής με τους Φόρους (βλεπε Τσίπρας Τσακαλωτος) οι δρόμοι αδειάζουν...

Ελεος

Παλι αρλουμπες γραφετε;;; Αναλυση πεζοδρομιου ασχετοι...

1,5 δισ κοψανε από Πρόνοια, Υγεία και Ανάπτυξη

Αν εσύ πιστεύεις ότι το κράτος είναι ο μεγαλύτερος Επενδυτής, γιατί έδωσε μόνον 1,9 δισ. σε 10 μήνες για το ΠΔΕ; Αν εσύ πιστεύεις ότι ειναι καλή η Λιτότητα και το να κόβεις 3 δισ παραπάνω από όσα ζητούσε το Μνημόνιο και το ΜΠΔΣ του Μαίου, γιατί δεν θες τον Κούλη να σου κόψει και άλλο τις κρατικές δαπάνες; Όταν το Μνημόνιο ζητά 3,2 δισ. ευρώ πρωτογενές, αλλα εσύ λες "πέτυχα 5,2 ή 5,5 δισ." έχονντας υστέρηση εσόδων 2 δισ. ευρώ, εσύ το λες ΟΚ; Ξέρεις από πότε έχουν να πληρωθούν κυριακάτικα και νυχτερινά οι δημόσιοι υπάλληλοι. Προσωπικά από τον Δεκέμβριο του 2015 -και έχω πληρώσει και φόρο χωρίς να τα έχω εισπράξει. Έλεος με αυτό το πλεόνασμα, ας μας πουν "300 ευρω σε ολους" και τέλος. Α, ναι, και 300 ευρω μποναμά κάθε Δεκέμβρη

ειναι αληθεια

οτι υπαρχουν εκατονταδες χιλιαδες ελληνες που εχουν αναγκη ακομη και για 10 ευρω,σιγουρα μεσα στα Χριστουγεννα θα ειναι μια ανασα αυτο το 500αρικο για αυτους και τα παιδια τους .θα τους λυσει ομως το προβλημα _οχι,καθως ειτε ειναι ανεργοι ,ειτε πολυ χαμηλα αμοιβομενοι και απο τον Γεναρη ,μια απο τα ιδια...υπερφορολογεις και κοβεις δημοσιες επενδυσεις ,που θα ειχες νεες θεσεις εργασιας αν δεν το επελεγες για 50 με 60 χιλιαδες οικογενεις το χρονο ,για να δωσεις μια ασπιρινη σε εναν καρκινοπαθη...και ολα αυτα με απαιτησεις της τροικας για 1,75% πλεονασμα..του χρονου με απαιτηση 3,5 % ,υπερπλεονασμα δεν βγαινει με τιποτα,αρα εκλογες θα εχουμε μεσα στο 18.

Αλήθειες

Τσιπρας 2013 Ιωάννινα, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Από τη μια να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα ως κοινωνικό μέρισμα για να εξαγοράσουν, όπως φαντάζονται, τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nikas-0

Tο κατηγορητήριο για την υπόθεση του μεγάλου κυκλώματος εσωτερικής πληροφόρησης που είχε στηθεί μεταξύ Νέας Υόρκης – Λονδίνου – Μονακό και Ελβετίας – Ο Νίκας αναζητείται από τις αμερικανικές Αρχές που «πάγωσαν» τα περιουσιακά του στοιχεία

6
868087

«Πήραμε γνωμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν παραβιάζεται καμία ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία από τη χρήση POS, οπότε με την τροπολογία θα επανανομοθετηθεί τη χρήση POS» επισήμανε o Άδωνις Γεωργιάδης

libra1

Μετά την αποχώρηση της Visa και της Mastercard από το πρότζεκτ Libra, νέες ηχηρές "απειλές" από τραπεζικούς κολοσσούς θέτουν σε αμφιβολία την απόπειρα της facebook να δημιουργήσει ένα νέο ηλεκτρονικό νόμισμα

perama

Την τροπολογία την κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος -  Στον Σκαραμαγκά αφορά την συνέχεια εργασιών σε τέσσερα υποβρύχια και στην Ελευσίνα όσον αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος κατασκευής δύο πυραυλακάτων