Το Δημόσιο ζητά ΕΝΦΙΑ και φόρους αλλά δεν πληρώνει συντάξεις και επιστροφές

Το Δημόσιο ζητά ΕΝΦΙΑ και φόρους αλλά δεν πληρώνει συντάξεις και επιστροφές

Το κράτος στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά υπονομεύοντας τον στόχο για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση

Σε νέο θρίλερ κινδυνεύει να μετατραπεί η εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ η οποία τυπικώς είναι ήδη διαθέσιμη μέσω του ESM από την 1η Σεμπτεμβρίου. Πρόκειται για χρήματα που έχουν ήδη εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο από τις 15 Ιουνίου και δίνονται για να εξοφλήσει το κράτος τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς την αγορά αλλά και την έκδοση συντάξεων και εφάπαξ. 

Το πρόβλημα είναι όμως ότι εξαιτίας των καθυστερήσεων η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εκπληρώσει τη μια και μοναδική προϋπόθεση που έχει τεθεί από το Eurogroup του Ιουνίου για να εκταμιευθεί το ποσό. Ο όρος που έθεσαν οι Ευρωπαίοι είναι να φτάσουν πρώτα στους τελικούς παραλήπτες τα 800 εκατ. ευρώ της πρώτης υπο-δόσης που εκταμιεύθηκε στις 10 Ιουλίου συν ένα ποσό 400 εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό, σύνολο 1,2 δις ευρώ. 

Παρότι τα 800 εκατ. ευρώ έφτασαν στη χώρα στις 10 Ιουλίου τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Ιούλιο, αντί να μειωθούν όπως θα περίμενε κανείς μετά την είσπραξη του ποσού από τον ESM για αυτό το σκοπό, αυξήθηκαν κατά 343 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιούνιο! Τα "φέσια" από 5,092 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου "πέταξαν" στα 5,43 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. 

Κι ενώ η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι όλα κινούνται ομαλά, μετά το Euro Working Group της Δευτέρας όπου διαπιστώθηκε η καθυστέρηση και δεν εγκρίθηκε η δόση, το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδιδε ότι τις επόμενες μέρες το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει πρόσθετα στοιχεία. 

Κόλλησε η διαδικασία 

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το ποσό του 1,2 δις ευρώ θα είναι πολύ δύσκολο να φτάσει στους τελικούς παραλήπτες ως το τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα "φλερτάρει" με τη λήξη της προθεσμίας για τη δόση στο τέλος Οκτωβρίου. Το πρόβλημα εντοπίζεται αυτή τη στιγμή στις συντάξεις και στις επιστροφές φόρου. 

Η καθυστέρηση σημαίνει επίσης ότι το κράτος στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά υπονομεύοντας τις προοπτικές για έναν πιο ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης στο β´ εξάμηνο του έτους και τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Διότι με βάση την ανάπτυξη 0,6% που σημειώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς θα πρέπει να αγγίξει το 3% για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος του 1,8%. 

Επίσης η καθυστέρηση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την αγορά και τους πολίτες σημειώνεται σε ένα μήνα κατά τον οποία το κράτος ζητάει σχεδόν 2 δισ. ευρώ από τους φορολογούμενους μέσω της πληρωμής της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ ως το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Από την πλευρά της η ΝΔ καταγγέλει ότι από 3,83 δις ευρώ που παρέδωσε τα ληξιπρόθεσμα τον Δεκέμβριο του 2014 τα φέσια έφτασαν σήμερα στα 5,43 δις ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ (38)

ΠΟ ΚΩΦΟΝ ΓΑΜΕΙ ΤΟΝ ΠΑΛΑΛΟΝ

ΒΡΕ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΑΒΑΖΩ Ή ΤΟ ΣΑΊΤ ΤΗΣ ΓΡΑΙΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ , ΑΝ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΣΟΝΤΑΡΗΣΕ Η ΓΡΑΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΛΩΣ , ΑΝ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΑΤΕ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΒΛΑ ΣΑΣ ΠΑΛΙ ΚΑΛΩΣ ΑΛΛΑ ΑΝ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΚΟΨΕΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΛΠ ΘΑΡΡΕΙΣ ΚΑ ΕΞΠΕΡΜΑΤΩΝΕΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΤΟΤΕ ΕΙΣΤΕ ΚΟΡΙΪΔΙΑ .

Τελικός παραλήπτης

αυτό είναι κλέψιμο της "κυβέρνησης" των καρανικέων, το να μην δίνει πίσω το φόρο των ιδιωτών. ---Θέλεις να το παίξεις και....Αντρέας.

Φρεδερίκος

Να προσθέσω στον τίτλο... και δεν δέχεται κάρτες!!! Την ώρα που όλοι οι επαγγελματίες υποχρεούνται να έχον POS, στο Υπουργείο Εξωτερικών και πιο συγκεκριμένα στην υπηρεσία μεταφράσεων ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ POS. Υπάρχει βέβαια ο γνωστός νταής ελληναράς δημόσιος υπάλληλος, ο μαγκίτης, ο πολλά βαρύς και όχι... ο οποίος θα σε ενημέρωσει με τον τρόπο του ότι δεν έχον POS και δέχονται μόνο μετρητά!!! Και αν δεν έχεις λεφτά, σου πετάει τα χαρτιά στη μούρη και σου λέει ξαναέλα με τα μπικικινια. Μόνο στο Ελλαδιστάν.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ TAX AVOIDANCE

ΦΑΤΕ ΣΑΝΟ ΡΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΜΟΣΧΑΡΙΑ. ΦΑΤΕ.

προσοχή...

παρακαλώ θερμά τό protothema , οπως γράψει γιά την πληρωμή του ενφια κ τόν νέο φόρο πού πέρασαν στά μουλωχτά ο τσίπρας κ οι τράπεζες ....οταν πάς στην τράπεζα νά πληρώσεις τόν ενφια πληρώνεις ΕΤΣΙΘΕΛΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙ καί 1.5 euro ανά συναλλαγή αν τό πληρώσεις ολο τό ποσό σέ μία δόση , αν τό πληρώσεις ομως σέ 5 δόσεις πληρώνεις 5 χ1.5 euro = 7.5 euro ,σήμερα πληρωσα τον ενφια κ μού τά ειπαν τά μαντάτα ....

ΖΩΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΑΠΟΤΟ ΠΡΩΙ. ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ.

ΝΤΑΒΕΛΗΔΕΣ

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ !!!!!! ΕΙΝΑΙ Ο ΛΗΣΤΑΡΧΟΣ ΝΤΑΒΕΛΗΣ !!!!!!!!!!

Nicos

Αυτά τα δυο δις που ειπραχθηκαν απο την ...κερατωμενη εκδοση πανάκριβου ομολογου, πριν δυο μηνες που τα έβαλες Αλέξη μου, μήπως τα έπαιξε ο Τςακαλωτος , η μήπως τα αμπάρωσε ο Παππας; Οι συνταξιούχοι στην αναμονή παντως γιοκ παρα, οι απλήρωτοι προμηθευτές επισης. Αλέξη μου γιαυτο παίζεις τωρα τον Ανδρεα ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και υποστηρίζεις υπόγειως το προοδευτικό κεντρο της πεινάλας Αριστερας; Για να σηκωθει σκονη;

συριζοτρόλ

ρε, πληρώστε τον αριστερό ΕΝΦΙΑ, χι χι χι χι χι

κορόιδα

Ο Αλέξης ήθελε να δαμάσει τις αγορές, τελικά οι αγορές δάμασαν τον Αλέξη

συριζας

Ρε αντε που θελετε και συνταξεις Ελληναραδες.Αφου πιστεψατε τον Τσιπρα και μας κανατε κυβερνηση τωρα τι παραπονιεστε Ελληναρες φοροδοτες αιμοδοτες? Και δεν τελειωσατε ακομα φασιστες Ελληναραδες , ερχεται και αλλη μειωσουλα και τελος στο ΕΚΑΣ.. χαχαχα εισαστε τοσο μακακες ρε αδερφακι μου που κοιμασατε ορθιοι. υγ. Λοιπον καραγκιοζακια Ελληναρες , για να δειτε πως ειμαστε αριστεροι και οχι νεοφιλελεδες , εμεις ακουμε παντιερα ροσα υποστηριζουμε τον μαρξισμο και ειμαστε υπερ των δικαιωματων των 100-200 γκευ της Ελλαδας. Ειδατε ποσο αριστεροι ειμαστε??

EΠΕ

ΜΙλάμε για management όχι αστεία

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

atm_trapezes

Τράπεζες - Χρεώσεις: Τι αλλάζει - Διαβάστε όλες τις νέες χρεώσεις που θα τεθούν σε ισχύ από τα τέλη του Οκτώβρη -  Πόσο θα κοστίζει η αλλαγή… PIN; - Επανέρχεται η συνδρομή για τις πιστωτικές κάρτες

11
imf-151019-arthro

Το Ταμείο προβλέπει χαμηλές πτήσεις στον πληθωρισμό, στο 0,6% φέτος, μείωση ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και περαιτέρω μείωση της ανεργίας - Στο 2,2% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2020

2