Με νέο νόμο θέλουν να διορθώσουν τις αδικίες Κατρούγκαλου

Με νέο νόμο θέλουν να διορθώσουν τις αδικίες Κατρούγκαλου

Επιστρέφουν άτοκα εισφορές ΕΦΚΑ που πληρώθηκαν με βάση εισοδήματα του 2015 - Δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών συντάξιμων από αγρότες - Απλήρωτοι θα μπορούν να παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ - Ποιες είναι οι 15 «θεραπευτικές παρεμβάσεις» για απλήρωτους εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους

«Θεραπευτικές διατάξεις» που αποκαθιστούν αδικίες και στρεβλώσεις οι οποίες είχαν προκύψει από το νόμο Κατρούγκαλου και παράλληλα θέτουν για πρώτη φορά πλαίσιο προστασίας για τους απλήρωτους εργαζόμενους, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που θα προωθήσει το υπουργείο εργασίας αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή.

Ανάμεσα στις διατάξεις αρμοδιότητας του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου που δίνουν ανάσα σε πολυπληθείς κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων είναι οι εξής:
-Ατοκη επιστροφή εισφορών του
ΕΦΚΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες

 Μη μισθωτοί: Προβλέπεται άτοκη επιστροφή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών, αφού προηγηθεί συμψηφισμός με οφειλές σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Δηλαδή, επαγγελματίες που κατέβαλλαν υψηλότερες εισφορές το 2017 με βάσει τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2015 αναμένουν συμψηφισμό μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2016 στις περιπτώσεις που το δηλωθέν εισόδημα είναι χαμηλότερο. Με την προωθούμενη διάταξη τους παρέχονται δύο δυνατότητες. Να εισπράξουν τα τα επιστρεφόμενα ποσά ή να αφήσουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους ως «πιστωτικό υπόλοιπο» το οποίο θα χρησιμοποιείται για την πληρωμή μελλοντικών εισφορών.

-Δίνεται η δυνατότητα καταβολής αυξημένων εισφορών με αντίστοιχη αύξηση της σύνταξης στους ελεύθερους επαγγελματίες που το επιθυμούν. Κι όμως η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε από τον κ. Πετρόπουλο να δοθεί η δυνατότητα σε μια μερίδα ασφαλισμένων που πλήρωναν για 25 χρόνια υψηλές εισφορές (6η και 7η κλάση) και βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, να καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ ώστε να «περισώσουν» τις συντάξεις τους οι οποίες με το νόμο Κατρούγκαλου θα «κατρακυλήσουν» στα τάρταρα.

-Αποδεσμεύεται η ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους μηχανικών και νομικών, ώστε να καταβάλλουν εισφορές μόνο κατά την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Δηλαδή οι συγκεκριμένοι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες δε θα καταβάλλουν εισφορές στον ΕΦΚΑ αν δεν έχουν εισόδημα.

-Θα προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι και προϋποθέσεις για την καταβολή επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Το επίδομα θεωρητικά χορηγείται και σήμερα αλλά στην πράξη ελάχιστοι έχουν τη δυνατότητα να το λάβουν εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων.

Συνταξιούχοι: Ο υπολογισμός των συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου γίνεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές μετά το 2002. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως είχαν παρουσιαστεί προβλήματα καθώς οι ασφαλισμένοι είχαν διακόψει τη δραστηριότητά τους, κυρίως λόγω της ανεργίας πριν από 2002 και είχαν μείνει στον «αέρα» χωρίς σύνταξη μετά από 25 χρόνια ασφάλισης. Με την προωθούμενη διάταξη σε περιπτώσεις ανεργίας θα αναζητούνται αποδοχές τουλάχιστον πέντε ετών. Αν αυτές δεν συμπληρώνονται από το 2002 και μετά, τότε η 5ετία θα μπορεί να συμπληρώνεται και με αποδοχές πριν από το 2002. Από το 2021 και μετά θα αναζητούνται έως και 10 έτη. 

-Νομοθετείται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, με ενιαίο συντελεστή 0,45 ανεξάρτητα από το έτος κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης. Ετσι, ξεμπλοκάρεται η έκδοση συντάξεων (αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο να εκδοθούν οι πρώτες επικουρικές συντάξεις μετά από ενάμισι έτος στην ουρά) μετά το πρόβλημα που είχε με τον δημιουργηθεί με τον ανύπαρκτο» δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.

-Δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης έως και 7 πλασματικών ετών στους αγρότες με χαμηλό αντίτιμο. Δηλαδή η εξαγορά θα γίνεται στο 20% επί του κατώτατου ασφαλισταίου εισοδήματος, ήτοι το 70% του κατώτατου μισθού. Υπολογίζεται ότι η εξαγορά των πλασματικών ετών θα στοιχίζει στους αγρότες περίπου 83 ευρώ μηνιαίως.
 
-Για τον υπολογισμό της σύνταξης των Αιρετών θα μπορεί να αρθροίζεται στις συντάξιμες αποδοχές και το εισόδημά τους από άλλες δραστηριότητες.
 
-Καταργείται η παραγραφή του δικαιώματος σύνταξης για υπαλλήλους του Δημοσίου εφόσον δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση εντός τριετίας. 
 
-Καταργείται η αναστολή της σύνταξης για όσους φυλακίζονται. 
 
-Το σχέδιο περιλαμβάνει   διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν θα μειώνεται η αναπηρική σύνταξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση.

-Θα προβλέπεται επίσης  παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.
 
Πλέγμα προστασίας για τους απλήρωτους εργαζόμενους

-Εργασιακά: Έξοδο διαφυγής παρέχει για πρώτη φορά στους απλήρωτους εργαζόμενους το νομοσχέδιο. Οι «εγκλωβισμένοι» άνεργοι  στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένες αποδοχές για «αξιόλογο διάστημα» (πιθανόν τρεις μήνες), θα μπορούν με μονομερή καταγγελία , προσκομίζοντας εξώδικη δήλωση στον ΟΑΕΔ να αξιώσουν επίδομα ανεργίας.

 -Θα δίνεται επίσης το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινικές δίκες των εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη τους (σήμερα αποκλείονται). Μάλιστα για να μην επιβαρυνθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι  με δικαστικά έξοδα, θα απαλλάσσονται από την καταβολή δικαστικού ενσήμου για ποσά έως 20.000€ ενώ για υψηλότερα ποσά θα καθιερωθεί μειωμένο ένσημο (4 τοις χιλίοις).

 -Στην πράξη ενισχύεται η πλευρά των εργαζομένων να αποκτήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έναν άμεσα εκτελεστό τίτλο που θα τους επιτρέψει, με μόνη την έκδοσή του, να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος εργοδοτών που παραβιάζουν την υποχρέωση καταβολής δεδουλευμένων, θεωρώντας  ως μονομερή βλαπτική μεταβολή το γεγονός ότι δεν εισπράττουν τον μισθό τους

 -Θα μπορούν μάλιστα να αξιώσουν τα δεδουλευμένα τους ζητώντας με έκδοση διαταγής πληρωμής την εκποίηση της προσωπικής περιουσίας του εργοδότη.

 -Επεκτείνεται η προστασία που η εργατική νομοθεσία προβλέπει για τη μητρότητα και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας.

Αυστηρότερα μέτρα κατά των παραβατών εργοδοτών

-Θεσπίζεται η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη το οποίο αναβαθμίζεται.

 - Η ποινή ανάλογα με τη σοβαρότητα της εργοδοτικής παράβασης , προβλέπει ακόμα και κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για τρεις ημέρες.

 - Οι επιχειρηματίες που παρανομούν θα αποκλείονται  για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και από τις συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κ.λπ.

 -Δημιουργείται ηλεκτρονικό ποινολόγιο ώστε να επιβάλλονται αντικειμενικά τα πρόστιμα και ποινές στις επιχειρήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (8)

...

Ο συριζα ειναι κομμα του 3%,εγινε κυβερνηση απο "σποντα" γιατι τον ψηφισαν αγανακτησμενοι πασοκοι,ερχεται το πασοκ φευγει ο συριζα (μια για παντα).

Κρόνος

Η μεγαλύτερη αδικία είναι που δεν κρέμασαν ακόμα τον κοντό.

Manolis

Να έρθουν και να διορθώσουν με νόμο τις εκκρεμεις περιπτώσεις ασφάλισης πχ τίτλους κτήσης και να αφήσουν τις υποσχέσεις περί μείωσης των προστίμων. Επίσης θα πρέπει να βγάλουν τις υπουργικές εκείνες αποφάσεις που να καθορίζουν πως θα γίνετε η "νέα ρύθμιση".

κακο ψωφο

γιατι ρε κοπροσκυλα ο αγροτης να πληρωνει 83 το μηνα τα συντάξιμα και γω με μισθο 500 να πληρωνω 400 Φωτια να σας καψει

Αντώνης

Καμιά ανοχή για απατεώνες εργοδότες που λόγω προσωπικού παράνομου χρηματικού συμφέροντος παραβιάζουν τις ισχύουσες διατάξεις σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων και για οικονομικούς εγκληματίες που αποκτούν αντικανονικά, αφορολόγητα, αδικαιολόγητα περιουσιακά στοιχεία επιχειρηματίες-ελεύθερους επαγγελματίες σε βάρος εθνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Νίκος

Η μεγαλύτερη αδικία είναι το ύψος των νέων ασφαλιστικών εισφορών, οι οποιες συνδέονται με παράλογο συντελεστή με το εισόδημα. Άλλη μια φορα κερδίζουν οι φοροφυγάδες στην υγεία των κορόιδων. Επίσης στο πλαίσιο της ίσης αντιμετώπισης των πολιτών, για ίδιες παροχές υγείας και σύνταξης Όλοι πρέπει να έχουν ίδιους συντελεστές. Όχι άλλο σωσιμο ευχαριστώ

stp

Εχεις δίκιο, αλλά ποιος θα πληρώσει τα έξοδα νοσηλείας των ανασφάλιστων τσιγγάνων, των Αλβανών, των πακιστανών, που όλοι δουλεύουν μαύρα και παίρνουν όλα τα επιδόματα , απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ μειωμένο ρεύμα, νερό κλπ. Τώρα υπάρχει ενιαίος φορέας ασφάλισης υγείας και σύνταξης. Αν θέλουν ισότητα, τότε θα έπρεπε να μπουν σε νέες βάσεις οι κρατήσεις για περίθαλψη για σύνταξη. Πόσο είναι η ανώτερη σύνταξη σε ένα εργαζόμενο με εκπαίδευση ΠΕ, ΤΕ, ΜΕ , κλπ. Τρείς κλάσεις. Πόσο πληρώνουν αυτοί για σύνταξη , για υγεία. Αυτές τις κλάσεις να εφαρμόσουν και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αφού στο τέλος θα πάρουν την ίδια σύνταξη , γιατί να πληρώνουν διπλάσιες και τριπλάσιες εισφορές για να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Μήπως πληρώνοντας τριπλάσιες εισφορές θα πάρουν τριπλάσιες συντάξεις ή θα έχουν καλύτερη αντιμετώπιση στα νοσοκομεία. Με αυτά τα χρήματα σε ιδιωτική ασφάλιση θα έχουν σουίτα σε νοσοκομείο , και όχι ράντζο σε κρατικό.

Δυνατά και προεκλογικά

Έλα νάρχονται εκλογές!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης