Bloomberg: Οι δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει

Bloomberg: Οι δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει

«Δεκάδες από τα 140 προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο εφαρμογής», υπερτονίζει το αμερικανικό πρακτορείο  και συνεχίζει: «Την ώρα που η λιτότητα ''πνίγει'' την Ελλάδα και τα επίπεδα της φτώχειας όλο και αυξάνονται, οι δανειστές ζητούν επιπλέον ''σκληρά'' μέτρα»

Διόλου ευοίωνες οι προβλέψεις του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία και το μέλλον της. 

«Οι δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα δεν έχουν τελειώσει ακόμη», υπογραμμίζει εμφατικά το σημερινό άρθρο, κάνοντας ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει από εδώ και πέρα η ελληνική κυβέρνηση. 

Αρχικά, αναφέρεται στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, ένα γεγονός που ήρθε για να ενισχύσει μεν, την ψυχολογία των επενδυτών, ωστόσο, αυτό «δεν αποδεικνύει ότι η χώρα έχει βγει από το επικίνδυνο κάδρο», όπως γράφει χαρακτηριστικά. 

«Οι απαιτήσεις των δανειστών για επιπλέον μέτρα απειλούν να καταστήσουν εκρηκτική την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα, καθώς το κόστος της οικονομικής κρίσης είναι δυσβάσταχτο για πολίτες και επιχειρήσεις»,επισημαίνεται.

Οι εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων, όπως τονίζει το Bloomberg, εξαρτώνται πλέον από την πορεία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

 «Δεκάδες από τα 140 προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν βρίσκονται ακόμη στο στάδιο εφαρμογής», σημειώνεται, «ώστε η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση στα εναπομείναντα 26,9 δισ. ευρώ του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, το οποίο λήγει τον Αύγουστο του 2018».

Το αμερικανικό άρθρο συνεχίζει: «Την ώρα που η λιτότητα ''πνίγει'' την Ελλάδα και τα επίπεδα της φτώχειας όλο και αυξάνονται, η χώρα είναι απαραίτητο να συνεχίζει τις διαρθρωτικές αλλαγές, όταν οι πιστωτές απαιτούν επιπλέον δυσβάσταχτα μέτρα». 


«Το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού έχει μειωθεί, τουλάχιστον,  κατά 40%, κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο κίνδυνος της φτώχειας έχει αυξηθεί 35,6%, οι περικοπές των συντάξεων είναι τεράστιες και όλα αυτά... κάτω από υπερφολόγηση».


Επίσης, το πρακτορείο Bloomberg κάνει ειδική μνεία στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, επικαλούμενο ως παράδειγμα την περίπτωση του Ελληνικού, αλλά και στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Το πρακτορείο φιλοξενεί και την περίπτωση μιας 59χρονης συνταξιούχου, της Ματίνας Μίχου. Η κυρία Μίχου, που εργαζόταν επί 40 χρόνια ως τραπεζική υπάλληλος, αναμένει με ανυπομονησία τη σύνταξή της.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Δεν γνωρίζω πόσα χρήματα θα λάβω ως τελικό ποσό σύνταξης. Έχω μόνο στα χέρια μου μια διοικητική απόφαση που μου ορίζει ως προσωρινή σύνταξη το ποσό των 700 ευρώ. Ενα ποσό, φυσικά, που ακόμη δεν έχω λάβει και δεν γνωρίζω πότε θα το αποκτήσω».
 
Τι λένε οι αναλυτές και οι εκτιμήσεις


«Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι μεταρρυθμίσεις σε κομμάτια της οικονομίας όπως ο καθορισμός του φορολογικού συστήματος και του δικαστικού συστήματος απαιτούν "μακρά εφαρμογή"», δηλώνει ο Γεράσιμος Μοσχονάς στο Bloomberg, αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου της Αθήνας. «Τα αυστηρά οικονομικά μέτρα άσκησαν δραματική επίδραση στη ζωή των Ελλήνων, καθιστώντας δύσκολες τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.


«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δυσκολεύεται να εφαρμόσει μέτρα όπως η περικοπή συντάξεων. Δεν υπάρχει σοβαρή εφαρμογή ​​των δύσκολων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», έρχεται να συμπληρώσει ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου της Αθήνας. 

«Το ελληνικό κράτος απέτυχε να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις ακόμη και μετά την ψήφισή τους στο κοινοβούλιο λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης και έλλειψης τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης».

«Το τι περνάει από το κοινοβούλιο και τι υλοποιείται είναι δύο διαφορετικά πράγματα», υπογραμμίζει σε σχόλιό του, στη συνέχεια, ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Οι τροπολογίες, τα διατάγματα και οι εγκύκλιοι μπορούν να αλλάξουν τον νόμο τελείως, έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί καθόλου στο τέλος», δήλωσε.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις, για παράδειγμα. Στο πλαίσιο της πρώτης διάσωσης το 2010, η Ελλάδα συμφώνησε να ιδιωτικοποιήσει το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η πώληση, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2014, εξακολουθεί να καθυστερεί».

Αδυναμία εφαρμογής 

«Η Ελλάδα αγωνίστηκε με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ, όπως καταγράφει το άρθρο. «Ενώ οι αλλαγές στην αγορά εργασίας έχουν εφαρμοστεί, άλλες μεταρρυθμίσεις έχουν υποστεί αδύναμη εφαρμογή», ανέφερε.

«Η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένη" στην Ελλάδα», σημειώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην τελευταία έκθεσή του. 

«Το γεγονός ότι το βάρος της προσαρμογής βαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους μισθωτούς έχει αυξήσει την αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε το ΔΝΤ.ΣΧΟΛΙΑ (31)

Π.Γ.

Τους κηφηνες, τούς κηφηνες "σκοτώστε" ,όπως το κάνουν οι μέλισσες στην κυψέλη !!!

Οι κηφηνες χρησιμευουν σε κατι

.... για να ..... την βασιλισα μια φορα

VAGANEMOS

Ισως δεν έχει καταλάβει ο κόσμος ότι τα πιο πολλά μέτρα που έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα εφαρμοστούν από το 19 Με λίγα λόγια με πολύ ωραίο τρόπο τα έστειλε στην επόμενη κυβέρνηση και φανταστείτε να βγουν οι ίδιοι πάλι τι έχουν να πάθουν.

!!!!!!!

οι παλιοί θυμάστε όταν παλιά που ΔΕΝ ΤΑ ΕΤΡΩΓΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΊ τα ,,,,σπίρτα ήταν αν θυμάμαι καλά το ΜΙΣΟ από το ΑΕΠ? Ε! τώρα ότι και να λέμε είναι περιττά, που πάνε τα λεφτά τις χώρας και κουραφεξαλα .

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Προσκυνημένοι ΑΛΗΤΕΣ!!!!!

Γιατι ρε "ευρωπαιοι"

( για να μη βαλω αλλη λεξη και αποκλειστει το σχολιο), θελετε να μας καταστρεψετε; Τοση φαγωμαρα με το ευρω, και η Ελλαδα χρωσταει χρωσταει, ενω εσεις σαν κρατη δεν χρωστατε τιποτα; Τι στον κορακα ενωση ειναι αυτη που δεν αφηνει την Ελλαδα να σηκωσει κεφαλι; Ποια ειναι τα αφεντικα σας; Διοτι δεν ειναι οι πρωθυπουργοι σας. Μας πρηξατε με τα μετρα και τα μημονια. Αει στο ... τελος παντων. Μη το παρατραβατε το σκοινι, γιατι στην τελικη αναλυση στα .... μας και το ευρω σας και τα καλα σας. Θα γινουμε ολοι βαρουφακηδες. Απο ενα σημειο και μετα οι ελληνες δε θα δεχτουν αλλα μετρα. Και μετα τρεχατε ποδαρακια σας , να μη σας ... ο κ... Αμα δε θελετε, διαλυστε και την εοκ και τα καλα σας. Το νεο σας χαρτονομισμα 50ρι βρωμαει λαδομπογια. Σε τελικη αναλυση δε θα μασησουμε, ουτε απο φυλακες, ουτε απο χρεη ουτε απο τιποτα. Και αλοιμονο στην κ....Ευρωπη και την Κ....Ενωση.

Νικολας

Τη στιγμη που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καλες θεσεις εργασιας στον ιδ.τομεα και μην σου πω και το Δημοσιο διοτι ΣΟΧ και προγραμματα ΕΣΠΑ δεν ειναι λυσεις για καριερα και σταθεροτητα και ΑΝΑΠΤΥΞΗ η Ελλαδα δεν θα βγει ποτε απο το τουνελ....... Που ειναι οι θεσεις εργασιας με μινιμουμ 1000 το μηνα στον ιδ.τομεα.Θυμαμαι πολυ καλα οτι με τισ κλαδικες συμβασεις ο βασικος ηταν 900 μικτα και μετα βαλε πτυχιο,γλωσσες,τριετιες κλπ και εφτανες 1200-1300 το μηνα ανετα,τωρα ουτε τα μισα παιρνεις Και τωρα που και στον ιδ.τομεα θελει μεγαλο βυσμα π.χ. πολιτικο μεσο για να μπεις σε σουπερμαρκετ, No jobs and no investments= Μνημονια και δυσκολες στιγμες επι αοριστου..................................

@

Σωστά λές για τους πρώην χαμηλόμισθους των 1100+ευρω. Αλλά ο μεσος Ελλην δεν τα εκτιμούσε. Μαλιστα η ΓΣΕΕ με μπροστάρηδες τους ΓΑΠ-Τσιμπλα απαιτούσε εν μεσω παγκοσμ. κρίσης και κατάρρευσης της "Μεριλλιντς το 2008" και πετυχε αυξήσεις των ιδιωτ.μισθων 7,5% (σε δυο δοσεις). .....Ο ελληνικός λαός ψήφιζε μεταξύ 1980-2011 αδιάλειπτα και παθιασμένα πασοκοσοσιαλισμό-συριζα-ΚΚΕ αθροιστικά σε ποσοστά μεταξύ 62-68% επι 32 έτη (στις ηλικίες 18-40). Λογω έμμεσης κουβανοποίησης της χώρας λείπουν 150 δις ιδιωτ. επενδύσεων Παγίου κεφαλαίου που θα έδιναν συνθετα εμπορεύσιμα προιόντα υψηλ. προστιθ, αξλιας, παραγόμενα από υψηλόμισθους εργατοτεχνίτες, επιστήμονες και στελέχη. Τωρα μονο καφέ. Πρέπει να Φύγει η Αριστερά Αμεσα.

@Βάστα Τσιπρα, βάστα Σοιμπλε 31/07/2017 17:21

Δώσε τα ονόματα των γιατρών μεγάλε αν τα γνωρίζεις... ή αν τολμάς....

🏁GT-R🇯🇵

μα ΦΥΣΙΚΑ και δεν εχουν τελειωσει...

TOYOTAS TSELIGAS

ΜΠΕΕΕΕΕ ΒΟΔΙΑ ΜΕ ΦΩΝΗ ΠΡΟΒΑΤΟΥ!

Βάστα Τσιπρα, βάστα Σοιμπλε

Εχει πολυ λίπος ακομη η χωρα. Γεμάτη η Μύκονος απο γιατρούς φάκελολόγους

Σωστος

Εχω γνωστο γυναικολογο και πληρωνει παντα με ενα μασουρι κατοσταρικα απο τη τσεπη. Τι pos και αηδιες, ολες οι γεννες μαυρες και δεν εννοω οτι ξεγενναει τη Ναομι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

limani01

Η υπουργός Πολιτισμού δεν έχει ακόμα λάβει απόφαση σχετικά με τον χαρακτηρισμό ή όχι του λιμανιού ως αρχαιολογικού χώρου, παρατείνοντας την αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον της επένδυσης της Cosco

limani-pireas

Ο αρθρογράφος συνδέει την καθυστέρηση της Μ. Ζορμπά να αποφασίσει  για την πρόταση του ΚΑΣ με τις επικείμενες Ευρωεκλογές, λέγοντας ότι επιτρέπει στον ΣΥΡΙΖΑ να λέει «στους ψηφοφόρους του ότι καταπολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, ακόμη και όταν υπογράφει συμφωνίες μαζί τους»

meis

Η τελευταία προσπάθεια της Μέι να αποσπάσει υποστήριξη για το σχέδιό της αναφορικά με το Brexit, ξεσήκωσε ανταρσία χθες μεταξύ μελών του υπουργικού συμβουλίου που υποστηρίζουν την έξοδο από την ΕΕ, βαθαίνοντας έτσι την πολιτική αβεβαιότητα στη Βρετανία