Μεγάλη χασούρα για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Μεγάλη χασούρα για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Η μεγάλη πλειοψηφία των στεγαστικών  δανείων είχε συναφθεί όταν η ισοτιμία ήταν στο1,60, ενώ έχει υποχωρήσει στο 1,40 και χαμηλότερα…

Μεγάλη χασούρα για  τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Η νέα βουτιά του  ευρώ όχι μόνον έναντι του δολαρίου αλλά και έναντι του ελβετικού φράγκου η ισοτιμία του οποίου έπεσε και κάτω από το 1,40, ανάβει πάλι φωτιά στις δόσεις των στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί σε ελβετικό νόμισμα, στο παρελθόν.  

Κλείσιμο
Η μεγάλη πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο είχε συναφθεί όταν η ισοτιμία κυμαινόταν σταθερά στα επίπεδα του 1,60.  

Πέραν των δανείων  που εξ αρχής είχαν συναφθεί σε φράγκο, την ίδια εποχή οι κάτοχοι παλαιότερων δανείων σε ευρώ έσπευδαν να «γυρίσουν» τα δάνεια τους στο ελβετικό νόμισμα προκειμένου να επωφεληθούν από τα σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια του φράγκου, σε μια περίοδο που το euribor το επιτόκιο βάσης προσδιορισμού των επιτοκίων σε ευρώ είχε εισέλθει σε ανοδική τροχιά.  

Οι πιέσεις που  δέχθηκε το ευρώ από την εποχή  της διεθνούς κρίσης και μετά και  κυρίως κατά την πρόσφατη περίοδο  της δημοσιονομικής κρίσης, ανέτρεψε τη σταθερότητα της ισοτιμίας  ευρώ – φράγκου, με αποτέλεσμα τη σημαντική  επιβάρρυνση των δόσεων των στεγαστικών δανείων, καθώς τους τελευταίους μήνες το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 12% περίπου.  

Υπενθυμίζεται πως  ακόμη και όσοι είχαν προβλέψει  να συμπεριλάβουν στις συμβάσεις  τους, ρήτρα συναλλαγματικού κινδύνου, αυτή ενεργοποιήθηκε από το επίπεδο  υποχώρησης 5% και πλέον.  

Οποιαδήποτε αλλαγή μέχρι  το 5% βάρυνε τον δανειολήπτη, ενώ  το υπόλοιπο ποσοστό (επιπλέον 7 μονάδες μέχρι σήμερα) βαραίνει την τράπεζα, γεγονός που εξηγεί και το λόγο για τον οποίο οι τράπεζες δεν παρέχουν πλέον τη δυνατότητα της ασφάλειας έναντι συναλλαγματικού κινδύνου σε όσους – λίγους- δανειοδοτούνται σήμερα με στεγαστικό σε ελβετικό φράγκο.  

Πρακτικά, σε ένα δάνειο ύψους 200.000 - 230.000 με δόση που κυμαίνεται περί τα 1000 ευρώ μηνιαίως, η επιβάρρυνση  από την ενίσχυση του ελβετικού  νομίσματος έναντι του ευρώ ισοδυναμεί με περίπου 100 ευρώ το μήνα, ή 1.200 ευρώ το χρόνο.  

Αυτή η ραγδαία μεταβολή της ισοτιμίας, έχει σχεδόν παγώσει τις χορηγήσεις δανείων σε ελβετικό φράγκο, αλλά παράλληλα δεν επιτρέπει στους ήδη κατόχους δανείων να μετατρέψουν τα δάνειά τους από το φράγκο σε ευρώ, διότι μια τέτοια κίνηση ισοδυναμεί με πλήρη ανάληψη της «ζημιάς» από τον δανειολήπτη εις βάρος του άληκτου κεφαλαίου του δανείου του.  

Συνεπώς, εξηγούν αρμόδια  στελέχη τραπεζών, στην παρούσα συγκυρία οι κάτοιχοι τέτοιων δανείων το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να περιμένουν.  

Ωστόσο επισημαίνουν πως δύσκολα η ισοτιμία θα επανέλθει στα επίπεδα του 1,60, όμως εκτιμούν πως σε διάστημα 3-4 μηνών από σήμερα, πιθανότατα οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες για τυχόν μετατροπές νομισμάτων, ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι απώλειες. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης