Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει με νέο πακέτο διάσωσης λόγω λιτότητας

Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει με νέο πακέτο διάσωσης λόγω λιτότητας

Για φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους που μπορεί να στραγγαλίσουν την οικονομία κάνει λόγο το Bloomberg λίγες ώρες μετά την ψήφιση του 4ου Μνημονίου

Οι πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το διακύβευμα της ελάφρυνσης του χρέους, με αποτέλεσμα το άνοιγμα μιας περιόδου έντονης επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα και το τέλος της οικονομικής κρίσης. Αν όχι, η λιτότητα θα συντρίψει τη χώρα και θα στείλει την κυβέρνηση αναγκαστικά σε αναζήτηση ενός ακόμα πακέτου διάσωσης. Σύντομα θα μάθουμε τι από τα δυο θα συμβεί γράφει το Bloomberg λίγη ώρα μετά την ψήφιση του 4ου Μνημονίου από τους 153 βουλευτές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μετά από στοιχεία που έδειξαν ότι
η οικονομία βυθίστηκε και πάλι στην ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι Έλληνες βουλευτές την Πέμπτη ενέκριναν τα τελευταία οικονομικά μέτρα που ζητούσαν οι πιστωτές, προκειμένου να μείνουν σε ισχύ τα δάνεια διάσωσης. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι μήπως η επίτευξη φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων στραγγαλίσει την οικονομία σε τέτοιο βαθμό, που να χαθεί ο στόχος για την επόμενη χρονιά, οπότε οι περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις των φόρων θα ενισχύσουν περαιτέρω τη λιτότητα και το αδιέξοδο, αναφέρεται στην ανταπόκριση του Bloomberg.

"Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι", δήλωσε ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην Αθήνα. "Είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο τα τρία τελευταία χρόνια και, ενώ πολλοί παράγοντες που δημιούργησαν μια αρνητική δυναμική από την αρχή της κρίσης είναι τώρα πιο αδύναμοι, ωστόσο δεν υπάρχει εγγύηση ότι η οικονομία θα εισέλθει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης".

Εάν η Ελλάδα αναλάβει μια αρκετά σημαντική δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη, αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να επιτρέψει την είσοδο επενδυτών στην πραγματική οικονομία. Μια τέτοια συμφωνία θα συζητηθεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

H ελληνική χρηματαγορά σημείωσε άνοδο τον μήνα αυτό μετά την ολοκλήρωση μιας προκαταρκτικής συμφωνίας με τους πιστωτές της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η αβεβαιότητα για την κατάληξη αυτής της συμφωνίας προκάλεσε την επαναφορά της χώρας στην ύφεση και τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης να μειώσει τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2017 σε 1,8% από 2,7%.

Σημείο καμπής

Στο πλαίσιο του αισιόδοξου σεναρίου, μια συμφωνία χρέους που ικανοποιεί το ΔΝΤ διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει το χαρτοφυλάκιο της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της (ομολόγων), το QE. Αυτό θα προκαλέσει μια ροή ξένων επενδύσεων που κυνηγούν αποδόσεις σε μια χώρα όπου η κεντρική τράπεζα λέει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι σχεδόν 10% χαμηλότερο από αυτό που θα μπορούσε να είναι, δυνητικά.

«Η συμφωνία με τους πιστωτές συνεπάγεται ορισμένα μέτρα ύφεσης, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της τράπεζας Eurobank Ergasias, του τρίτου μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. "Αυτός ο αρνητικός αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί κυρίως από ένα καλύτερο οικονομικό κλίμα, τη συμμετοχή στο QE και τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους".

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τα δημοσιονομικά της πλεονάσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι περίμενε η κυβέρνηση της Αθήνας. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προεδρεύει του Eurogroup, πρότεινε την Πέμπτη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια από το 2018, κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι θα απαιτηθεί ένα ακριβό αντίτιμο από την ελληνική οικονομία, εάν υποτεθεί ότι μπορεί να επιτευχθεί.

Το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε την Πέμπτη, περιελάμβανε 5,4 δισ. ευρώ (6 δισ. δολάρια) μέτρα στήριξης των πολιτών για τα έτη 2019 και 2020 προκειμένου να αντισταθμιστούν οι περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις των φόρων που ζητούσαν οι πιστωτές. Αλλά η προϋπόθεση είναι ότι αυτό το κίνητρο θα ξεκινήσει μόνο εάν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα επιτύχει τον στόχο της, δείχνοντας ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% πέρυσι σε σύγκριση με στόχο 0,5% και παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο στοιχείο ως απόδειξη ότι το ΔΝΤ είναι πολύ απαισιόδοξο.

Ο Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. στην Αθήνα, δεν έχει πειστεί: "Δεν υπάρχει προηγούμενο για μια χώρα που δεν εξάγει πετρέλαιο να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% συστηματικά για μια περίοδο πολλών ετών", ανέφερε. "Δεν μπορεί να επιτευχθεί, ή θα επιτευχθεί με τίμημα μια τεράστια ύφεση".

Πηγή: newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Έως το 2019 φτάνουμε στο 5το

Το πέμπτο μνημόνιο θα υπογράψει ο Εφιάλτη πριν της εκλογές του 2019. Είπαμε θα υπογράψει αλά δεν θα σκίσει οπος υπόσχεται το 2015, και με ένα άρθρο μάλιστα. Κορόιδα

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!

Αφου εχουμε χρεοκοπησει ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ? Πρεπει η χωρα μας να κυρηξει χρεοκοπια! Να σταματησει η Ελλαδα να πληρωνει τοκοχρεολυσια και να απευθυνθει στον ΟΗΕ για ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Μονο στον ΟΗΕ θα προστατευθουν τα ανθρωπινα δικαιωματα των Ελληνων και θα ακυρωθουν τα δανεια με ρητρα αγγλικου δικαιου. Απο μνημονιο σε μνημονιο ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ! Στο τελος θα αναγκαστουμε να ξεπουλησουμε και την Ακροπολη! Επιτελους ας εκμεταλλευτει η Ελλαδα το ψηφισμα του ΟΗΕ που αφορα τις υπερχρεωμενες χωρες πριν ειναι πολυ αργα για ολους μας! Αφου η κυβερνηση δεν κανει αυτο που πρεπει και υποκυπτει στους εκβιασμους ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ.

Αμερικανος

Δυστυχως αυτα που γραφεις ειναι θεωριες του καφενειου και πολλοι απο εσας τα αναπαραγετε. Και το χρεος να παει στο μηδεν, τιποτε δεν αλλαζει. Εσεις πρεπει να αλλαξετε.

Gianis

Θα γίνουμε πραγματικό Survivor

Θρύλος

Όποιος βρει ποιος είναι ό καλικάντζαρος τής πολιτικής κερδίζει τόν Καμμένο καί τά χοτ σποτ δώρο.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ ΟΠΩΣ ΤΟ 2015 (τρις φορες)

Με σταθερό ρυθμό αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) μήνα με τον μήνα, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών. ...... Τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, 500 εκατ. ευρώ νέα NPLs (250 εκατ. δάνεια ιδιωτών και 250 εκατ. επιχειρήσεων)και η αυξητική τάση συνεχίσθηκε και τον Μάιο. ........ Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι ο τρέχων μήνας αναμένεται να κλείσει με αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 400 εκατ. ευρώ. KAI 1,5 ΔΙΣ ΝΕΑ ΦΕΣΙΑ ΣΕ ΔΟΥ-ΕΦΚΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟΣ. ΕΧΕΙ ΡΕΨΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ. ΤΟ 2017 ΘΑΝΑΙ Ο ΕΠΙΘΑΝΑΤΙΟΣ ΡΟΓΧΟΣ.....

aris

ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΥΤΟ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ. ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΣΑΣ.

μητσος

Λεπτομέρειες.Το βασικό είναι να μείνουμε στο ευρώ.Όλα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες.Μην λαικίζετε λοιπόν και υπονομεύετε την Ευρωπαική πορεία της χώρας

ΒΑΛΚΑΝΙΣΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ

Ο Τσίπρας θα αποτύχει όχι μονο λογω λιτότητας αλλά και για άλλους λόγους α) πολιτικη ασταθεια β)επειδή ο Πιτσιορλας που ονειρεύεται επενδύσεις θα προσγειωθεί καθότι οι πολλοί ακολουθούν τα μαθήματα του Τσιπρα που απειλούσε με δημευση όποιον επενδυτή εβαζε λεφτά στην Ελλάδα (ιδιωτικοποιήσεις- ομολογα- μετοχ. κεφαλαιο τραπεζων) γ) επειδή οι αριστεροί είναι ιδιαίτερη μειοψηφία: όπως ειπε ο Αδωνις, "οι αριστεροί πιστεύουν ότι οποιοι εχουν άλλη γνώμη είναι ένοχοι, εξου και ποτέ οι αριστεροί δεν αισθάνονται ενοχή και αυτοκριτική. Λενε: Αφου εμεις ειμαστε παντα αθώοι, δεν φταίμε ποτέ. Δεν ειμαστε χριστιανοι με ενοχές αλλά οι (δογματικοί) φωταδιστές της γης" Συμπέρασμα: όπως στην Τουρκια υπάρχει μαχη λευκών-μαυρων τουρκων, όπως στη Μεσοποταμια υπαρχει αενανη διαπαλη σουνιτων-σιιτων που βλεπουν αλληλους σαν αμαρτωλά σκουπίδια, όπως στο Κογκο υπαρχουν 8 εκατ νεκροι σε πολιτικές δημοκρατικές συγκρούσεις, ετσι και την διχασμενη Ελλάδα με τη ριζοσπαστική κυβερνηση μειοψηφίας οι επενδύσεις θα είναι λίγες. Ας διδαχθούμε ποσο δικαιωμένο ιστορικά ηταν το 44 και το 67. Προληπτική πολιτική. Ποτε ξανα νέο 1981 και 2015 (ιδιως τωρα που είναι μειοψηφία χωρις νομιμοποίηση που είπε και ο Μητσοτάκης και ο Κασιδιάρης).

Σοβαρή προσωπικότητα

Ε, αφού το είπε ο Κασιδιάρης...

Λακεδαιμονας

Το ειπε και η αλλη καυτη προσωπικοτητα ο Κουλης.Δεν λες κατι και γι' αυτον,τιμιε δεξιε πατριωτη.

Δε θελουμε

αλλη διασωση φτανει τοσο,λογω αχρηστιας της χωρας αυτοματη εκδιωξη απο την ευρωζωνη

Τσιπροψευταράς

Κάποιοι λένε ότι το τρίτο είναι το μακρύτερο, αλλά εγώ σας έφερα το τέταρτο μνημόνιο με νταούλια και χορούς.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vrou24

«Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίτευξη υπερπλεονάσματος και το υπουργείο Εργασίας για τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, οι οφειλές του ασφαλιστικού συστήματος ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ», τονίζει ο τομεάρχης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

tsakalotos_lagmesa

Παρότι στο α' τρίμηνο σημειώνεται υπέρβαση στόχου κατά 111% στο πρωτογενές πλεόνασμα, τον Μάρτιο το πρωτογενές μειώθηκε κατά 386 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Φεβρουάριο, που έφτανε στα 2,752 δισ. ευρώ - Κάτω από τον στόχο οι εισπράξεις από τρέχοντες άμεσους φόρους

3
eurogroup

Τι επιδιώκει η ευρωζώνη να κλείσει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου – 88 προαπαιτούμενα στην 4η αξιολόγηση, με σημαντικότερα αυτά που αφορούν στις ιδιωτικοποίησης και στον τομέα της ενέργειας.