Με βήμα σημειωτόν η διαπραγμάτευση- Παραμένουν ανοιχτά όλα τα μεγάλα θέματα

Με βήμα σημειωτόν η διαπραγμάτευση- Παραμένουν ανοιχτά όλα τα μεγάλα θέματα

"Συζητήσαμε για το δημοσιονομικό και την προνομοθέτηση" τόνισε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, για να προσθέσει ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα το ενδεχόμενο μέτρων το 2018 για τις συντάξεις

Με όλα τα μεγάλα θέματα ανοιχτά ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 23.00 το ραντεβού των υπουργών της  κυβέρνησης με τους Θεσμούς. Η διαπραγματευτική ομάδα έδωσε νέο ραντεβού για τις τρεις το μεσημέρι αύριο.

Αν και η κυβέρνηση θέλει να δώσει μια εικόνα σύγκλισης παρά ταύτα η διαπραγμάτευση προχωρά σημειωτόν αφού όπως σημείωσε κυβρνητικός αξιωματούχος σήμερα συζητήθηκαν "οι αριθμοί" δηλαδή "το πόσα πληρώνει το κράτος για συντάξεις και πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος".

Αυτό σημαίνει ότι η κουβέντα για την προνομοθέτηση μέτρων για το αφορολόγητο και τις συντάξεις έχει ανοίξει αλλά οι δύο πλευρές δεν έχουν μπει στην ουσία ούτε των μέτρων ούτε των ποσοστών μείωσης των συντάξεων. Ως εκ τούτου δεν συζητούν ούτε για το συγκεκριμένο όριο στο οποίο θα μειωθεί το αφορολόγητο καθώς βρίσκονται ακόμη σε φάση τεκμηρίωσης των αριθμών.

Αναφερόμενος στα αντίμετρα ο ίδιος παράγοντας υποστήριξε ότι και εκεί υπάρχουν σημεία σύγκλισης όμως όπως είπε πρέπει να είναι καλοσχεδιασμένα και στοχευμένα προσθέτοντας ότι έχει σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος από τις προηγούμενες συναντήσεις.

Διευκρίνισε ότι συζητώνται και μέτρα από τη μεριά της φορολογίας και μέτρα από την πλευρά των δαπανών που έχουν και αναπτυξιακή χροιά με την πλευρά της τρόικας να επιμένει στην αναπτυξιακή.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν στο κοινωνικό σκέλος για "ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και άλλα θέματα όπως η παιδική φτώχεια". Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη σύμβουλοι από την Παγκόσμια Τράπεζα. Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τέλος, είπε ότι "η διαφορά είναι ελάχιστη".


Στέλεχος υπουργείου Εργασίας: Υπήρξε μια πρόοδος

Λίγα λεπτά μετά το τέλος της αποψινής συνάντησης, πάντως,  κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, ανέφερε ότι στο σημερινό ραντεβού «υπήρξε μια πρόοδος. Θα συνεχίσουμε και αύριο το πρωί με τεχνικά κλιμάκια και στις 15.00 θα γίνει νέα συνάντηση των επικεφαλής".

«Είχαμε μια συζήτηση πρώτα για τους αριθμούς. Είτε αυτοί είναι οι δημοσιονομικοί αριθμοί, είτε για το που διαφωνούμε για τις συντάξεις -πόσο πληρώνει το ελληνικό κράτος-, ή για το πόσοι Έλληνες πληρώνουν ή δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό ήταν καλό. Στη συνέχεια έγινε μία συζήτηση για τα δικά μας τα μέτρα, αν τα λέτε καλά, αναπτυξιακά. που είναι προς την επέκταση, τα θετικά μέτρα, που είχε πολύ περισσότερη σύγκλιση από την προηγούμενη φορά.

Υπάρχουν μέτρα και από τη μεριά της φορολογίας, και από τη μεριά των δαπανών. Είναι μέτρα που έχουν και αναπτυξιακή χροιά και κοινωνική χροιά -γίνεται μία συζήτηση. Αυτοί θέλουν να μας «σπρώξουν» λίγο περισσότερο στην αναπτυξιακή χροιά, εμείς λίγο περισσότερο στην κοινωνική χροιά. Συζητάμε και τις λεπτομέρειες, δηλαδή να είναι καλά σχεδιασμένα τα μέτρα. Αφού είναι και μεγάλο πακέτο θετικών μέτρων θέλεις να είναι καλά σχεδιασμένα για να πιάσουν τόπο, να μη λες, για παράδειγμα, ότι ξοδεύω 400 εκ. ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να πάνε χαμένα αυτά τα λεφτά, όπως έχουν πάει παλαιότερα. Άρα είναι και θέμα πώς το σχεδιάζουμε μαζί.

Πράγματα που είναι κοινωνική πολιτική, ειδικά για την παιδική φτώχεια, που είναι από τα πράγματα που σωστά το λέει το ΔΝΤ, ότι στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος της παιδικής φτώχειας. Έχουμε ήδη συμβούλους από την Παγκόσμια Τράπεζα που το συζητάμε.

Άρα συζητήσαμε αυτά, συζητήσαμε λίγο για τις συντάξεις. έγινε μία συζήτηση και για το εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι ελάχιστη πια η διαφορά».

Λίγο αργότερα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι υπήρξαν συγκλίσεις και προσέθεταν ότι τα αντίμετρα θα είναι «και αναπτυξιακά και με κοινωνική χροιά», παραδεχόμενα, ωστόσο, ότι οι δανειστές πιέζουν περισσότερο για τον αναπτυξιακό τους χαρακτήρα.


Η αποψινή συνάντηση στο Χίλτον έγινε στη σκιά των ανακοινώσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με τις οποίες το 4ο τρίμηνο του 2016 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε σε ποσοστό 1,2% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και κατά 1,1% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015.

Τα στοιχεία προκάλεσαν μούδιασμα στην ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό διότι στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πως η διατήρηση της οικονομίας σε ύφεση και η συρρίκνωση του ΑΕΠ, αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα μέτρα που ζητούν να ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Κι αυτό διότι όλοι οι υπολογισμοί για τα απαιτούμενα μέτρα θα ξεκινήσουν από χαμηλότερη βάση και θα υπάρξει επιπλέον πίεση για αποδοχή των θέσεων του ΔΝΤ που επέμενε ότι οι προβλέψεις είναι υπεραισιόδοξες. 

ΣΧΟΛΙΑ (1)

xan4625

Θα προχωράμε μαζί , όπως έλεγε κ ο Αντώνης Βαρδής

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

shopping_ar

Μέχρι σήμερα οι online πωλησεις δεν αποτελούσαν ούτε αποτελούν ακόμα το βασικό κανάλι λιανικής πώλησης τροφίμων, ποτών και άλλων ειδών μπακαλικής ή σούπερ -μάρκετ που προτιμούν οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Αλλωστε, είναι μια πραγματικότητα ότι ακόμη και στις πιό προηγμένες τεχνολογικά χώρες η συνήθεια της επίσκεψης στο σούπερ – μάρκετ είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει με τον χρόνο.

family_ar

Ουραγός φαίνεται πως είναι η Ελλάδα σε ότι αφορά τις πολιτικές οι οποίες είναι φιλικές προς την οικογένεια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της UNICEF. Συγκεκριμένα, από τον κατάλογο των 31 χωρών που συνέταξε η UNICEF με τις χώρες που προσφέρουν πολιτικές φιλικές προς την οικογένεια, η χώρα μας καταλαμβάνει την 30η και προτελευταία θέση.

crush_ar

Η μετεκλογική παγίδα που στήνει εδώ και καιρό η κυβέρνηση στον χώρο της οικονομίας μπορεί να εξελιχθεί σε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για το μεταμνημονιακό καθεστώς της ελληνικής οικονομίας, με όρους αυτή τη φορά προσαρμοσμένους στις ανάγκες των αγορών.