Επικίνδυνο παιχνίδι με τα ελληνικά ομόλογα
Επικίνδυνο παιχνίδι με τα ελληνικά ομόλογα
Τα χέρια όσων πουλάνε ομόλογα που δεν διαθέτουν με τη μέθοδο του short selling , προσδοκώντας να κερδίσουν από την υποχώρηση των τιμών τους «τσουρούφλισε» χθες με άμεση παρέμβαση της η Τράπεζα της Ελλάδος
Τα χέρια όσων πουλάνε ομόλογα που δεν διαθέτουν με τη μέθοδο του short selling , προσδοκώντας να κερδίσουν από την υποχώρηση των τιμών τους «τσουρούφλισε» χθες με άμεση παρέμβαση της η Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό έγινε καθώς τις τελευταίες ημέρες έγινε αντιληπτό από τους έλληνες που εργάζονται στα Dealings Rooms αλλά και από τις εποπτικές αρχές ότι στην αγορά ομολόγων διαδραματίζεται ένα παιχνίδι υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Δηλαδή με τη μέθοδο του sort selling, κάποιοι επενδυτές πωλούσαν ομόλογα που δεν διέθεταν, επιδιώκοντας να συμπιεστούν οι τιμές τους έτσι ώστε να τα αγοράσουν τις επόμενες ημέρες φθηνότερα.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις παράνομα καθυστερούσαν έως και 10 ημέρες να παραδώσουν τα ομόλογα που πουλούσαν παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός προέβλεπε ότι θα έπρεπε να τα παραδώσουν σε 3 ημέρες (Τ+3).
Όμως η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφαση της υποχρεώνει τους επενδυτές να τηρούν αυστηρά το όριο των 3 ημερών από την πώλησή τους να παραδώσουν τα ομόλογα στον αγοραστή.
Έτσι χθες ανάγκασε όσους δεν είχαν τα ομόλογα στα χέρια τους να τα αγοράσουν σε τιμές της αγοράς δηλαδή υψηλότερες από όσο τις είχαν πουλήσει με αποτέλεσμα να γράψουν μεγάλες ζημίες .
Το κλίμα που επικρατούσε χθες τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και στο Χρηματιστήριο ήταν «πολεμικό». Στην αγορά ομολόγων οι πωλήσεις, πολλές από αυτές με «αέρα», ήταν καταιγιστικές, με αποτέλεσμα το spread να σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Το μεσημέρι «χτύπησε ταβάνι» αγγίζοντας το 4,5%, για να υποχωρήσει στο κλείσιμο της αγοράς στις 5 το απόγευμα, μετά και την παρέμβαση Τρισέ, στο 4,29%. Συνακόλουθα το κόστος δανεισμού της Ελλάδας εκτινάχθηκε σε ύψη «τριτοκοσμικής χώρας» αγγίζοντας το 7,5% (για τα δεκαετή ομόλογα). Σε αντίστοιχα δυσθεώρητα ύψη διαμορφώθηκαν τα επιτόκια και για τα πιο βραχυχρόνια ομόλογα, καθιστώντας έτσι απαγορευτικές τις συνθήκες δανεισμού για τη χώρα. Οι τιμές των ομολόγων βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο φορές στην αγορά να δημιουργηθεί «μπλακ άουτ» καθώς οι βασικοί διαπραγματευτές δεν έδιναν τιμές στις οθόνες τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα