Ικανοποίηση ...παντού για την συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής

Ικανοποίηση ...παντού για την συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής

Το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters είναι αυτό που πιθανότατα συνοψίζει καλύτερα τις αντιδράσεις της διεθνούς οικονομικής σκηνής και κυρίως των αγορών στο άκουσμα της είδησης περί επίτευξης συμφωνίας για την στήριξη της Ελλάδας ...

Ικανοποίηση ...παντού για την συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής
Το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters είναι αυτό που πιθανότατα συνοψίζει καλύτερα τις αντιδράσεις της διεθνούς οικονομικής σκηνής και κυρίως των αγορών στο άκουσμα της είδησης περί επίτευξης συμφωνίας για την στήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη: «Το ευρώ ανακάμπτει από τα χαμηλά 10 μηνών έναντι του δολαρίου και αντιστοίχως τα spreads των κρατικών ομολόγων υποχωρούν έπειτα από τη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας από τα κράτη της Ευρωζώνης με τη συνδρομή του ΔΝΤ. 

Αλλά το “ελληνικό σχέδιο’’ δεν εξάλειψε τους φόβους για επέκταση της κρίσης στις υπόλοιπες αδύναμες ευρωοικονομίες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία» …

Η ουσία είναι πως τη συγκεκριμένη συμφωνία την υποδέχθηκαν με ικανοποίηση, ίσως και με ανακούφιση, όλοι οι εμπλεκόμενοι. Η ελληνική κυβέρνηση για τους πλέον προφανείς λόγους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες γιατί πέτυχαν να δείξουν – έστω την ύστατη στιγμή – μια ομοψυχία και μια συνοχή, όσο επίπλαστη κι αν είναι, οι αγορές γιατί απέφυγαν τα χειρότερα και κυρίως την … διερεύνηση της επόμενης ημέρας και των επιπτώσεών της εάν όλα πήγαιναν στραβά στις Βρυξέλλες.
Κλείσιμο

Διάχυτη αυτή η … ανακούφιση και στις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Με πρώτον τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ο οποίος χαρακτήρισε «ισορροπημένη και αποτελεσματική» τη συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης για στήριξη της χώρας μας. Από κοντά και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος έκανε λόγο για μια «τέλεια λύση», επισημαίνοντας ιδιαίτερα το γεγονός πως πρόκειται για έναν «ευρωπαϊκό μηχανισμό». Τη συμβολή του ΔΝΤ στο όποιο πακέτο στήριξης τυχόν ενεργοποιηθεί την υποβαθμίζει, σωστότερα την «ξεχνάει», γιατί πολύ απλά δεν βολεύει αυτή την ώρα να θυμόμαστε πως βάλαμε ως Ευρώπη επιδιαιτητή στις μεταξύ μας διαφωνίες …

Στην ίδια «γραμμή» και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ο οποίος χαρακτηριστικά τόνισε ότι «η ζώνη του ευρώ πήρε την τύχη της στα χέρια της». 

Ικανοποιημένος που οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν μια «βιώσιμη λύση» δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ. Αυτός ήταν που περισσότερο από κάθε άλλον αντιτίθετο, μέχρι την τελευταία στιγμή, στην οιανδήποτε συμμετοχή του ΔΝΤ στα «της Ευρώπης», εξ’ου και έσπευσε αμέσως μετά την τελική συμφωνία να «προβλέψει» πως ο μηχανισμός στήριξης στον οποίο συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες – και ο οποίος φυσικά προβλέπει συγχρηματοδότηση ΚΑΙ από το ΔΝΤ – τελικώς «δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί».  

Έμφαση, τέλος, στην επίτευξη αυτής της κρίσιμης για την Ευρωζώνη συμφωνίας δίνει σήμερα και το σύνολο του διεθνούς Τύπου, αποτυπώνοντας όμως και το παρασκήνιο των μαραθώνιων διαβουλεύσεων για να καμφθούν οι διαφωνίες της Γερμανίας, αφήνοντας δε και κάποιες αιχμές για την … επόμενη ημέρα.

Η Wall Street Journal μιλάει για «Ευρωπαϊκή συμφωνία για οικονομική στήριξη της Ελλάδας», οι Financial Times γράφουν πως ουσιαστικά πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, αφήνουν αιχμές για τον «μεγάλο ρόλο που τελικώς αναλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» και κλείνουν λέγοντας πως εκείνο που ουσιαστικά «διασώθηκε» δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η αποφυγή μιας «καταστροφικής διαμάχης στους κόλπους της Ευρωζώνης». 

Η γαλλική Le Figaro πάει ένα βήμα παρακάτω και γράφει πως η Γαλλία «δέχθηκε το αίτημα της Γερμανίας για ενισχυμένη ευρωπαϊκή εποπτεία στα ελλείμματα των κρατών μελών της Ευρωζώνης» και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για … «αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης μέχρι το τέλος του έτους». 

Η ισπανική EL PAIS έχει τους δικούς της πονοκεφάλους, αφού η Ισπανία φαντάζει ως το επόμενο «πρόβλημα» της Ευρωζώνης. Στο ρεπορτάζ της επικεντρώνεται στις ενστάσεις της Γερμανίας και ουσιαστικά «χρεώνει» στην κυβέρνηση της Άγκελας Μέρκελ την «παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ, από το 1999 όταν και συστάθηκε η ΟΝΕ» … Το βλέπουν να έρχεται οι Ισπανοί …


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης