Μένουν από ρευστό τα ταμεία

Μένουν από ρευστό τα ταμεία

Στο όριο και  το ΙΚΑ, ενώ ψαλιδισμένες συντάξεις αναμένεται να λάβουν το Πάσχα 72.000 συνταξιούχοι του  ΟΤΕ και της  ΔΕΗ.

Μένουν από ρευστό τα ταμεία
Στεγνό έμεινε το ταμείο του Oργανισμού Ελεύθερων Επαγγελματιών που κατάφερε την ύστατη στιγμή να εξασφαλίσει 130 εκατ. ευρώ για το δώρο του Πάσχα, ρευστοποιώντας μέρος των ομολόγων του.

Μαύρα όμως είναι τα μαντάτα για τις συντάξεις του Απριλίου που πρέπει να δοθούν την 1η του μηνός. Η διοίκηση του ταμείου έχει ζητήσει με επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας εδώ και ένα μήνα επιχορήγηση 230 εκατ. ευρώ για πιστώσει τους λογαριασμούς των συνταξιούχων. Με αυτό το κονδύλι εξαντλείται το ποσό που δικαιούται ετησίως το ταμείο από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι επόμενοι μήνες όπως έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας αναμένονται δραματικοί.

Κλείσιμο
Αλλά και τα όρια αντοχής του ΙΚΑ εξαντλούνται τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, καθώς τα έσοδα συρρικνώνονται εξαιτίας της  κρίσης στην αγορά ενώ η διοίκηση του ταμείου υπολογίζει ότι θα χάσει χρήματα λόγω της επιβολής Φ.Π.Α 10% στην παροχή νοσοκομειακών υπηρεσιών ( πχ μικροβιολογική εξέταση, ακτινογραφία) από ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και θεραπευτήρια.

Οι ιδιοκτήτες των  κλινικών ήδη αρνήθηκαν να συμψηφίσουν το κόστος και να μην το μετακυλίσουν στους πολίτες και στα ταμεία με αποτέλεσμα το όφελος από τις δραματικές περικοπές δαπανών να είναι μηδενικό.

Πάσχα με ψαλιδισμένες συντάξεις θα κάνουν, τέλος, οι 72 χιλιάδες συνταξιούχοι του ΤΑΠ-ΟΤΕ και της ΔΕΗ εξαιτίας της περικοπής 10% από τον προϋπολογισμό των ταμείων που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Τις επόμενες μέρες  θα ανακοινωθεί ποιοι θα υποστούν τη βαρύτερη απώλεια. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο , δε θα θιγούν οι συντάξεις έως 800 ευρώ ενώ οι μεγαλύτερες  θα περικοπούν κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος τους. 
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης