Σταθάκης: Στο Eurogroup η άμεση υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος

Σταθάκης: Στο Eurogroup η άμεση υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων για το χρέος

Αισιόδοξος ο υπουργός ότι θα ξεκινήσει η υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου

Την πεποίθησή του ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Όπως τόνισε από το βήμα του Economist, στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η άμεση υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις. Θα ανοίξει, έτσι, όπως είπε, ο δρόμος και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ζητούμενο όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι να προσδιοριστεί ένα καθαρό «μονοπάτι» για την εξυπηρέτηση του χρέους και την πορεία των δημόσιων οικονομικών τα επόμενα χρόνια.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας είναι ενθαρρυντικά και καταγράφουν μία σημαντική μεταστροφή του οικονομικού κλίματος.

«Στόχος της κυβέρνησής μας παραμένει πάντοτε η μετάβαση από μία διαδικασία ανάκαμψης σε μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Στον πυρήνα αυτής της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης  βρίσκεται το περιβάλλον και η ενέργεια. Όλες κι όλοι αναγνωρίζουν το ειδικό βάρος αμφότερων στην οικονομία» είπε ο κ. Σταθάκης

Παράλληλα, τόνισε ότι ο κλάδος της ενέργειας αποτελεί τη βάση οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ο ίδιος μία ολοκληρωμένη αγορά με τις δικές της δυναμικές.

Παρουσίασε τον οδικό χάρτη τεσσάρων βημάτων για τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό  μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας:

Βήμα πρώτο

Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός και Εθνικό Συμβούλιο Ενέργειας,

Η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας, στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς του Τομέα και όλες οι κατηγορίες των καταναλωτών. Ο στόχος εδώ είναι η εκπόνηση ενός αξιόπιστου μακροχρόνιου  εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, που θα δημιουργήσει με τη σειρά του ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.

Βασικές Παραδοχές του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού οφείλουν να αποτελούν

Η ασφάλεια και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού

Ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, η καινοτομία και η αποθήκευση ενέργειας

Η ενεργειακή εξοικονόμηση

Ο περιορισμός της χρήσης Άνθρακα

Η αλλαγή του μίγματος καυσίμου με προτεραιότητα στις ΑΠΕ και σε άλλες μορφές «πράσινης» ενέργειας.

Βήμα Δεύτερο

Η σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας.

Διανύουμε μία περίοδο όπου το κύριο χαρακτηριστικό της εγχώριας ενεργειακής αγοράς είναι το παθητικό ισοζύγιό της. Σε αυτή τη συγκυρία πρώτη προτεραιότητα μας είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η μετάβαση στην Ενεργειακή Ένωση θα συντελεστεί με συντεταγμένο τρόπο που θα εξασφαλίζει πρώτα και κύρια την ασφάλεια του εθνικού συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού.

Βίαιες λύσεις δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Μέσα σε αυτό το σταθερό και ασφαλές περιβάλλον υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη φιλόδοξων επενδυτικών σχεδίων. Νομίζω ότι οι διεθνείς εξελίξεις έχουν καταστήσει σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες ότι η ιστορική φάση που βασίζονταν σε ένα παραγωγίστικο μοντέλο εστιασμένο σε βαριές και ρυπογόνες μονάδες έχει πλέον κλείσει τον κύκλο της. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στην έρευνα και στην ανάπτυξη εναλλακτικών ενεργειακών μορφών.

Η λέξη κλειδί για την επόμενη ημέρα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα δίκτυα.

Αναφέρομαι σε τρία σημεία:

Επέκταση του Δικτύου Μεταφοράς μέσω της διασύνδεσης των Κυκλάδων, της Κρήτης με την Πελοπόννησο και  τέλος, μακροπρόθεσμα, της Κρήτης με την Αττική

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων υποδομών του Δικτύου Διανομής

Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας ώστε να επιταχυνθεί η μετάβαση σε μία νέα εποχή δικτύων όπου η ενέργεια θα συνδέεται με την ψηφιακή τεχνολογία.

Η αναστάτωση αυτή θυμίζει πολύ την εποχή των ραγδαίων εξελίξεων στον Τηλεπικοινωνιακό Τομέα πριν περίπου 15-20 χρόνια. Έχουμε να μάθουμε πολλά από τον τρόπο με τον οποίο οι Τηλεπικοινωνίες κατάφεραν να διεισδύσουν και να αλλάξουν ριζικά τον σύγχρονο τρόπο ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας. Έχει έρθει πλέον η ώρα της Ηλεκτρικής Ενέργειας και των Δικτύων και στόχος μας είναι να αναπτύξουμε σοβαρά και μεθοδικά τις προοπτικές επενδύσεων στον τομέα.

Βήμα Τρίτο

Η μετεξέλιξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας.

Εργαζόμαστε συστηματικά ώστε να αναβαθμίσουμε την χώρα σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο με κεντρικό ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Ο Διαδρατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), του οποίου η κατασκευή έχει ξεκινήσει ήδη, δημιουργώντας οικονομικές κλίμακας στην Βόρεια Ελλάδα βάζει την χώρα δυναμικά στον χάρτη εφοδιασμού φυσικού Αερίου. Το έργο αυτό πλαισιώνεται και από μία συνολικότερη επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου. Κομβικό ρόλο εδώ διαδραματίζει η αναβάθμιση που ολοκληρώθηκε στον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, έργο που ενίσχυσε σημαντικά τη δυναμικότητα του συστήματος και έθεσε τις βάσεις για την εξωστρέφεια του.

Σημαντική εξέλιξη, επίσης, είναι η ανάδειξη της  Θράκης σε  σημείο εισόδου του κάθετου διαδρόμου τροφοδοσίας φυσικού αερίου που δυνητικά καταλήγει στην καρδιά της Ανατολικής Ευρώπης. Αποφασιστικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση  αποτελεί η κατασκευή του Ελληνοβουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB) που ξεκινά από την Κομοτηνή  και που η μελέτη του βρίσκεται σε αρκετά ώριμο στάδιο.  Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων έχουν πυκνώσει οι επαφές για το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου κατευθείαν στους καταναλωτές της Ευρώπης μέσω της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού.

Παράλληλα, με το φυσικό αέριο υπάρχουν πολύ ενθαρρυντικά νέα και στο πεδίο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων, όπου μεγάλες ξένες εταιρείες σε συνεργασία με εγχώριες έχουν προχωρήσει σε έρευνας στα υποθαλάσσια οικόπεδα του Ιωνίου.

Βήμα Τέταρτο

Η μετατροπή του χώρου σε εγγενές στοιχείο της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Ολοκληρώνω με το τέταρτο και σπουδαιότερο βήμα. Το ζήτημα του χώρου. Τρία διαχρονικά προβλήματα ταλανίζουν την ελληνική οικονομία σε αυτόν τον τομέα:

- η απροσδιοριστία των έγγειων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας,

- η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού

- και η ασάφεια ως προς τις χρήσεις γης,  

Σε μία χώρα όπου διακρίνεται κυρίως από ορεινές περιοχές συνδυασμένες με υψηλό δείκτη νησιωτικότητας και που το 25% της επιφάνειάς έχει χαρακτηριστεί Natura, η διευθέτηση και οριοθέτηση του χώρου παίζει κομβικό ρόλο στην προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων περιβαλλοντικά βιώσιμων.

Ως προς τα δικαιώματα ιδιοκτησίας θέτουμε ψηλά τον πύχη και προσανατολιζόμαστε στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου μέχρι το 2020. Παράλληλα με τις εργασίες ολοκλήρωσης θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα ενσωματώσει στο εσωτερικό του και το υφιστάμενο σύστημα καταγραφής ιδιοκτησιών από τα υποθηκοφυλακεία.

Σε σχέση με τον χωρικό σχεδιασμό, προχωρούμε στην αναμόρφωση του πλαισίου με στόχο την προώθηση μίας περιβαλλοντικά και χωρικά βιώσιμής επιχειρηματικότητας. θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι αυτός δεν έχει καμία σχέση με τα διοικητικά βάρη που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα. Αντίθετα αναφερόμαστε σε ένα σύστημα ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα εγγυάται την ασφάλεια δικαίου στα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο πάντοτε των περιβαλλοντικών στόχων που ήδη έχουν τεθεί από το διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας καταθέτουμε τον νέο νόμο στην Βουλή.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης εξειδικεύουμε περαιτέρω το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.  Στόχος μας εδώ είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας στην πόλη, με την ταυτόχρονη διασφάλιση τη ποιότητας ζωής των κατοίκων της, στόχος απόλυτα συμβατός με την ατζέντα 2030 περί βιώσιμης ανάπτυξης. Προτεραιότητα τέλος των νέων προτεινόμενων χρήσεων γης αποτελεί η παραγωγική ανασυγκρότηση και η προστασία της υπαίθρου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eforia-oura-1

Στα 103,09 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν οι βασικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο στο τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς δημιουργήθηκαν νέες υποχρεώσεις ύψους 7,84 δισ. ευρώ - Αυξήθηκαν κατά 312.812 οι φορολογούμενοι που χρωστούν έως 500 ευρώ στην εφορία

tsakalotos-eurogroup_main01

Σε τροχιά σύγκλισης κυβέρνηση και Ευρωπαίοι για να μην ισχύσει η περικοπή το 2019 - Ωστόσο δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί η Ελλάδα να αναλάβει τη δέσμευση ότι το μέτρο θα επανεξεταστεί, σε περίπτωση μελλοντικής απόκλισης από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα - Με αλλαγές οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης

turk-lirasi

Ο ανταποκριτής του Spiegel στην Κωνσταντινούπολη μεταδίδει ότι παρά τη μερική ανατίμηση της λίρας, μετά την αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, και παρά τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος, «οι άνθρωποι στην Τουρκία αρχίζουν μόλις τώρα να αντιλαμβάνονται πραγματικά έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης».