Fast track έλεγχοι για μεγαλοκαταθέτες

Fast track έλεγχοι για μεγαλοκαταθέτες

Με τη συνδρομή του παγκόσμιου Big Brother η εφορία ξεσκονίζει καταρχάς 100 φακέλους με... πτωχευμένους πλην πλούσιους μεγαλοεπιχειρηματίες - Ύποπτος φοροδιαφυγής 1 στους 10 Ελληνες - Τρεις εφοπλιστές μεταξύ των πρώτων που θα... ξεψαχνίσει η εφορία - Ποιες χώρες στέλνουν στοιχεία για το 2016 και το 2017

Fast track έλεγχοι για μεγαλοκαταθέτες
Τρεις εφοπλιστές και εκατοντάδες επιχειρηματίες θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους πρώτους που θα ξεψαχνίσει η
εφορία
με τους fast track ελέγχους που αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, με τη συνδρομή του παγκόσμιου Big Brother του ΟΟΣΑ, η Εφορία θα ψάξει τι μπορεί να κρύβουν στους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό όσοι δηλώσαν πτώχευση στα χρόνια της κρίσης, αλλά έχουν φορτώσει τις τράπεζες με κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Στο στόχαστρο μπαίνουν άμεσα και 1.270.000 φυσικά πρόσωπα (σχεδόν 1 στους 10 κατοίκους της χώρας) που με βάση διάφορες ενδείξεις έχουν στοχοποιηθεί για έλεγχο και το όνομά τους φιγουράρει στις λίστες της φοροδιαφυγής. Τα νέα «υπερόπλα» που έχει πλέον στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών για να κάνει τους ελέγχους αυτούς είναι η ένταξη της χώρας στην πλατφόρμα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών με τράπεζες και διωκτικές αρχές 83 χωρών, καθώς και η νέα λίστα Μπόργιανς, την οποία παρέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
Κλείσιμο
Τρύφων Αλεξιάδης. Η παγίδα έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκαλυφθούν μεν όσοι είχαν επιλέξει να φυγαδεύσουν περιουσίες στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και να φανερωθούν όσοι επιχειρήσουν τώρα, εν όψει των ελέγχων, να αλλάξουν προορισμό για τα κεφάλαιά τους. Με την έναρξη των ελέγχων αυτών αναμένεται να θεσπιστούν και τα κίνητρα για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων, ώστε να σπεύσουν περισσότεροι να «αυτοκαταγγελθούν» για εισοδήματα που απέκρυψαν στο παρελθόν, αλλά αργά ή γρήγορα οι ελληνικές διωκτικές θα βρεθούν στα ίχνη τους.

Φόβος και τρόμος

Εκτός από το ειδικό λογισμικό που θα σαρώνει τις καταθέσεις των ετών 2002-2015 στις ελληνικές τράπεζες, πλέον θα παρακολουθούνται online και οι καταθέσεις από το 2016 και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο! Αυτό θα γίνεται με τη νέα βάση δεδομένων που δημιουργείται, από την οποία οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές θα αντλούν στοιχεία από 57 χώρες κατά το 2017, στις οποίες θα προστεθούν και άλλες 36 το 2018. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται και γνωστοί (πρώην όμως πια) φορολογικοί παράδεισοι τους οποίους προτιμούσαν όσοι είχαν λόγους να κρυφτούν από την Εφορία, όπως τράπεζες στην Ελβετία και τη Σιγκαπούρη, αλλά και κράτη όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Αλβανία, το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, οι Σεϊχέλες, οι Μπαχάμες, η Σαουδική Αραβία κ.ά.

Ποιοι ελέγχονται

Στη δίνη του κυκλώνα μπαίνουν:

-Θαλασσοδάνεια επιχειρηματιών: Ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει θέσει υπό έρευνα 100 φακέλους αναζητώντας κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια πτωχευμένων ή μη επιχειρήσεων, τα οποία έκαναν φτερά στο εξωτερικό με κατεύθυνση τους προσωπικούς λογαριασμούς των μετόχων εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον τρεις εφοπλιστές με δραστηριότητα στον χώρο των ξενοδοχείων -και όχι μόνο- που θα κληθούν να δώσουν σύντομα εξηγήσεις. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως «πτωχευμένες εταιρείες με πλούσιους ιδιοκτήτες» που συνεχίζουν να διάγουν προκλητικά πλούσιο βίο αν και δηλώνουν χρεοκοπημένοι.

-Οσοι έχουν μπλέξει σε λίστες φοροδιαφυγής: Σχεδόν 1.270.000 ύποπτοι από τα 65 CD και τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και Παναμά ελέγχονται για τις καταθέσεις των ετών 2000-2012. Εκεί περιλαμβάνονται ακόμα και δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, μικροί ή μεγάλοι επιχειρηματίες, αλλά και κατασκευαστές, αγρότες, αυτοκινητιστές ταξί κ.ά. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών παρέλαβε και νέα λίστα που, σύμφωνα με πληροφορίες, στηρίχτηκε σε στοιχεία από τράπεζα του Λουξεμβούργου και παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης