Στον «αέρα» το στοίχημα για ομαλοποίηση της χρηματοδότησης της οικονομίας

Στον «αέρα» το στοίχημα για ομαλοποίηση της χρηματοδότησης της οικονομίας

Μετά και τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup πλέον δημιουργείται η πιθανότητα να λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η Ελλάδα να μην ...ακουμπήσει ποτέ

Στον «αέρα» το στοίχημα για ομαλοποίηση της χρηματοδότησης της οικονομίας
Η προειδοποίηση ήρθε από το ίδιο το οικονομικό επιτελείο μετά τις επαφές στην Ουάσιγκτον την περασμένη Κυριακή: «αν γίνει κάτι τέτοιο (δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος) δεν θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση».

Μόλις δύο ημέρες μετά και τα χρονικά περιθώρια ήδη φαντάζουν ασφυκτικά. Η
χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup για σπάσιμο της υποδόσης και οι εκκρεμότητες της α' αξιολόγησης – έστω και σε τεχνικό επίπεδο – που «σέρνονται» 14 μήνες τώρα προειδοποιούν για ένα πράγμα: η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα κλείσει ως το τέλος Νοεμβρίου, που θέτουν ως στόχο οι δύο πλευρές και ως εκ τούτου δεν θα ανοίξει το ζήτημα του χρέους.

Κάτι για το οποίο, όπως μεταδίδει το newmoney.gr, φρόντισε σήμερα να προειδοποιήσει ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ακολουθώντας τη γραμμή Ντάισελμπλουμ, πως «οι συζητήσεις για το χρέος δεν έχουν ξεκινήσει και δεν πρόκειται εάν δεν κλείσει η β' αξιολόγηση»

Χωρίς διευθέτηση του χρέους όμως η ΕΚΤ δεν μπορεί να κάνει αποδεχτά τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως εξάλλου έχει διαμηνύσει ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Και το ρολόι μετρά αντίστροφα!
Κλείσιμο

Οι αναλυτές προεξοφλούν τώρα ότι μέχρι το Μάρτιο του 2017 ο στόχος του προγράμματος QE της ΕΚΤ θα έχει επιτευχθεί και ως εκ τούτου θα ανασταλεί. Ήδη οι πληροφορίες στην αγορά λένε ότι εξετάζεται ο σταδιακός περιορισμός του προγράμματος, το οποίο μεταξύ άλλων έχει καταφέρει να προσγειώσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη.

Εν ολίγοις πλέον δημιουργείται η πιθανότητα να λήξει το πρόγραμμα και η Ελλάδα να μην ...ακουμπήσει ποτέ. Κάτι που σημαίνει ότι η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να γίνει άμεσα και ως εκ τούτου τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η προσπάθεια δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές του χρόνου ή ακόμα και επιστροφή της χώρας μας σε αυτές με τη λήξη του προγράμματος στήριξης το 2018. Εν ολίγοις δύσκολα να επιτευχθεί η ομαλοποίηση της χρηματοδότησης της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως παρά τις επίσημες διαψεύσεις το θέμα της αποσαφήνισης του τοπίου για το ελληνικό χρέος συζητήθηκε αναλυτικά χθες στο Eurogroup, στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο διοικητής της ΕΚΤ και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Μπενουά Κερέ.

Οι παρεμβάσεις των τελευταίων ωστόσο δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν καταλυτικά προς την κατεύθυνση επιτάχυνσης των αποφάσεων. Κάτι που αποκάλυψε ότι οι κυβερνήσεις πολλών κυβερνήσεων και ειδικά αυτές που έχουν να περάσουν απ' το σκόπελο των εθνικών εκλογών του χρόνου (πχ Γερμανία, Ολλανδία) είναι αποφασισμένες να μην κάνουν οποιαδήποτε παραχώρηση...

Σαν «κερασάκι», στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup, ο γερμανικός εκδοτικός οίκος Axel Springer SE δια των εφημερίδων του Die Welt και Bild φρόντισε να «ξαναζωντανέψει» έστω και τροποποιημένη την πρόταση Σόιμπλε καλλιεργώντας κλίμα υπέρ μίας συμφωνίας που θα συμπεριλαμβάνει κούρεμα του χρέους αλλά και ...Grexit!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης