Ο νέος πόλεμος των τραπεζιτών
Είτε ξάφνιασε είτε όχι, κυρίως λόγω του χρόνου στον οποίο εκδηλώθηκε, η κίνηση της Eurobank να αποκτήσει και να εμφανίσει επισήμως ποσοστό βασικού μετόχου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αφ΄ενός μεν δεν πρέπει να θεωρείται έκπηξη, αφ΄ετέρου δε έχει προκαλέσει συναγερμό στα επιτελεία των άλλων μεγάλων τραπεζών.
Παρόλο που η Eurobank κάνει λόγο για επενδυτική συμμετοχή – αποκρούοντας έτσι και την επιχειρημα
Είτε ξάφνιασε είτε όχι, κυρίως λόγω του χρόνου στον οποίο εκδηλώθηκε, η κίνηση της Eurobank να αποκτήσει και να εμφανίσει επισήμως ποσοστό βασικού μετόχου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αφ΄ενός μεν δεν πρέπει να θεωρείται έκπηξη, αφ΄ετέρου δε έχει προκαλέσει συναγερμό στα επιτελεία των άλλων μεγάλων τραπεζών.
Παρόλο που η Eurobank κάνει λόγο για επενδυτική συμμετοχή – αποκρούοντας έτσι και την επιχειρηματολογία όσων παρομοιάζουν την κίνησή της με την στρατηγική της MIG στον ΟΤΕ - είναι δύσκολο να πειστεί η αγορά ότι μια μεγάλη τράπεζα ήρθε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για … να μην μείνει.
Και ο λόγος είναι απλός : τα δάνεια του Ταυχδρομικού Ταμιευτηρίου είναι μόλις το 60% της καταθετικής του βάσης, η οποία ξεπερνάει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό, σε μία περίοδο κατά την οποία οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες έχουν πλέον χορηγήσει περισσότερα δάνεια σε σχέση με τις καταθέσεις που διατηρούν.
Το ενδιαφέρον της Eurobank για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι καινούργιο. Ήδη από την δημόσια εγγραφή των μετοχών, στην αγορά υπήρχε η αντίληψη ότι συμφέροντα προσκείμενα στην ιδιωτική τράπεζα είχαν φτάσει να ελέγχουν ποσοστό που κατά πολλούς ήταν ήδη διψήφιο! Αλλά και αυτό να μην ήταν ακριβές, αποδείχθηκε ότι επισήμως η Eurobank είχε το 1,8% του Τ.Τ. , ενώ όταν θέλησε να αγοράσει περισσότερα κομμάτια – και δη σχεδόν το 4% - δεν είχε πρόβλημα να βρει πωλητή στην τιμή των 10,5 ευρώ ανά μετοχή, πληρώνοντας δηλαδή κάπου 58 εκατ. ευρώ.
Στελέχη της ίδιας της Eurobank δηλώνουν πως η απόκτηση μετοχών διαθέτει χαρακτηριστικά αντίστοιχα της τοποθέτησης της Τράπεζας Πειραιώς στην Τράπεζα Κύπρου ή της MIG στον ΟΤΕ. Αλλά κορυφαίο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας επισημαίνει στο protothema.gr ότι στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου «έγιναν αγορές μετοχών από την Τράπεζα Πειραιώς και την Marfin και στην συνέχεια ακολούθησαν δημόσιες προτάσεις».
Η Eurobank ευθαρσώς είχε δηλώσει στο παρελθόν δια των ανώτατων στελεχών της, το ενδιαφέρον της για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ το ίδιο είχε πράξει, έστω και με πιο έμμεσο τρόπο, η Εθνική. Τώρα, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα δηλώνει, δια του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της κ.Τάκη Αράπογλου «παρούσα» στις εξελίξεις.
Για κάποιους, αυτό σημαίνει ότι ήδη η Εθνική αγοράζει μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ από την διοίκησή της βγαίνει «κλίμα» δυσαρέσκειας για την εξέλιξη, καθώς θεωρείται ότι «για την αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, θα πρέπει να γίνει διαγωνισμός από το Δημόσιο».
Αυτός είναι και ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο ο υπουργός Οικονομίας κ.Γιώργος Αλόγοσκούφης δηλώνει και ότι δεν ήταν ενήμερος για την κίνηση της Eurobank αλλά και ότι η κυβέρνηση δεν ευνοεί τέτοιες κινήσεις. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι, μετά και την ουσιαστική αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, το υπουργείο Οικονομίας έχει πλέον αλλάξει ρότα σε σχέση με την πιθανή δημιουργία ενός «εθνικού πρωταθλητή» στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.
‘Εντονο παρασκήνιο και φημολογία
Άλλωστε, κατά την τρέχουσα περίοδο φαίνεται ότι εξελίσσεται έντονο παρασκήνιο και μεγάλη κινητικότητα στον τραπεζικό τομέα, με όλα σχεδόν τα σενάρια ανοικτά στο τραπέζι. Το ενδεχόμενο deal Εθνικής – Alpha Bank φαίνεται ότι αναθερμάνθηκε σε βαθμό που, όπως ψιθυριζόταν σε πολιτικούς κύκλους της κυβερνώσας παράταξης, οι δύο πλευρές είχαν σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία που επρόκειτο, ανάλογα και με τις γενικότερες χρηματιστηριακές συνθήκες, να ανακοινωθεί γύρω στο Πάσχα.
Επίσης, το προηγούμενο διάστημα έγινε γνωστό, από έγκυρες πηγές οτι υπηρξε ευθεία επαφή της Εθνικής με την διοίκηση της Πειραιώς με αντικείμενο μια συμφωνία μεταξυ των δύο τραπεζών. Η σχετική πληροφόρηση βεβαίως διαφεύσθηκε επίσημα και από τις δύο τράπεζες, αλλά το βέβαιο είναι ότι η απόφαση της Εθνικής να προετοιμάσει μια νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 1,5 δις. ευρώ, υποδηλώνει οτι η τράπεζα ετοιμάζεται για κινήσεις, έστω και αν από την διοίκηση βγαίνει προς τα έξω ότι «πρόκειται αποκλειστικά για κινήσεις εκτός Ελλάδος».
Ο κ. Αλογοσκούφης θα προσπαθήσει προφανώς να κρατήσει τις ισορροπίες δεχόμενος μάλιστα ισχυρότατες πιέσεις από τους άλλους τραπεζίτες, όμως πώς θα αντισταθεί σε μια «επενδυτική» κίνηση, όταν έχει ήδη έχει καλωσορίσει την Deutsche Telekom στον ΟΤΕ;
Το δέλεαρ
Στην ουσία, η περίπτωση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν είχε τελειώσει ποτέ για τους Έλληνες τραπεζίτες, παρά τις ατυχείς επενδύσεις στα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου τα οποία κόστισαν 70 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαθέτει 2,5 εκατ. ενεργούς καταθετικούς λογαριασμούς ύψους 11,15 δισ. ευρώ, ενώ στο 9μηνο του 2007 τα στεγαστικά δάνεια είχαν υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια 2 δισ. ευρώ. Μ΄αυτά τα μεγέθη αλλά και το δίκτυο της Τράπεζας μια συνένωση με μια τράπεζα όπως η Eurobank αποκτά νόημα.
Tα παραπάνω μεγέθη, όμως, αλλά και η πτώση της μετοχής κάτω από τα επίπεδα της δημόσιας εγγραφής παρακίνησαν εφοπλιστές, όπως ο κ. Νίκος Πατέρας να αποκτήσουν συμμετοχή σε ποσοστό που τους επιτρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Σίγουρα, αν ξεκινούσε μία διαδικασία ιδιωτικοποίησης, οι υποψήφιοι θα ήταν περισσότεροι του ενός. Άλλωστε, στην πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είχαν επιδείξει ενδιαφέρον οι Eurobank, Αlpha Bank και Πειραιώς. Τώρα, δυνητικός υποψήφιος προφανώς λογίζεται και η Μarfin, δεδομένης της ρευστότητας που διαθέτει. Σε κάθε περίπτωση, με την αγορά του ποσοστού του 5,7% η Eurobank διαθέτει πλέον ένα ισχυρό όπλο σε μια ιδιωτικοποίηση όποτε κι αν ξεκινήσει, ενώ κατά πολλούς η αγορά του ποσοστού με τρόπο που να επιτάσσει και την δήλωσή της ουσιαστικά αποτελεί και μία προσπάθεια αποτροπής άλλων τραπεζών από ανάλογες κινήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr