Νέα «λίστα» φοροδιαφυγής με τα POS από το εξωτερικό

Νέα «λίστα» φοροδιαφυγής με τα POS από το εξωτερικό

Στο στόχαστρο όσοι επιχειρηματίες προμηθεύτηκαν αυτά τα τερματικά για να στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό - Έστελναν με βουλγάρικα «μηχανάκια» τα χρήματα σε Μάλτα και Λουξεμβούργο 

Νέα «λίστα» φοροδιαφυγής με τα POS από το εξωτερικό
Ένα χρόνο μετά την επιβολή των capital controls
(που με βάση όλα λέγονταν τότε από τα πλέον επίσημα χείλη θα έπρεπε να είχαν καταργηθεί από φέτος κιόλας) στην κυβέρνηση ακόμα ανακαλύπτουν «τρύπες» και «παραθυράκια» στην εφαρμογή τους.
 
Η αποκάλυψη για τα μηχανήματα αποδοχής καρτών (POS) που, μέσω Λουξεμβούργου και Βουλγαρίας, στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό παρακάμπτοντας τα capital controls, δεν είναι χθεσινή. Παρά την τεράστια επιχείρηση που στήθηκε από την ΓΓΔΕ και την Οικονομική Αστυνομία, η ύπαρξή τους ήταν γνωστή ήδη εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες. Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, όμως, για τις πληροφορίες αυτές (από τον Μάιο ήδη) κυβερνητικοί και τραπεζικοί παράγοντες δήλωναν άγνοια ή και ότι... επιτρέπεται η χρήση τους.
 
Και μάλιστα, όταν πολύ νωρίτερα οι οικονομικοί συντάκτες επισήμαιναν τα διάφορα νομικά «παραθυράκια» που υπήρχαν για καταστρατήγηση των μέτρων, ο τότε υπουργός Οικονομικών κύριος
Κλείσιμο
Γιάνης Βαρουφάκης έλεγε πως «αυτό ακριβώς αποδεικνύει ότι δεν επιβλήθηκαν capital controls στη χώρα μας» (εννοώντας προφανώς σε σύγκριση με τις πιο αυστηρές απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί σε άλλες χώρες)!
 
Σε αντίθεση ίσως με όλα αυτά, έρχεται η σύλληψη 24 επιχειρηματιών (κυρίως του τουριστικού κλάδου) να αποκαλύψει ότι το πρόβλημα είναι πως πολλοί δεν γνωρίζουν (και αρμόδιοι ακόμα) τι τελικά επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.
 
Για παράδειγμα:
 

- Ενώ η αποδοχή καρτών για πωλήσεις λιανικής που εκκαθαρίζονται από τράπεζες του εξωτερικού απαγορεύεται, δεν απαγορεύεται (άρα επιτρέπεται) η εκκαθάριση πληρωμών για συναλλαγές χονδρικής!

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο (ΠΟΛ 1055/4-5-2016) η εφορία αποδέχεται για έκπτωση από φόρο τις δαπάνες που γίνονται μέσω ξένων τραπεζών, όταν αφορούν επιχειρήσεις που και οι δύο συναλλασσόμενοι τηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό. Αντί δηλαδή να υποχρεώνει να έρχονται τα λεφτά στην Ελλάδα, παρότι αφορούν πολλαπλάσια ποσά από ό,τι οι συναλλαγές λιανικής, η νομοθεσία επιτρέπει να αλλάζουν χέρια εκτός Ελλάδος, για υπηρεσίες και πληρωμές που αφορούν πράξεις στην ελληνική αγορά.

-Επιπλέον η απαγόρευση που επιβλήθηκε αφορά την «κατάρτιση συμβάσεων» για μηχανές POS που εκκαθαρίζονται από ξένες τράπεζες. Δεν φαίνεται να προκύπτει όμως ρητά η απαγόρευση λειτουργίας τέτοιων μηχανημάτων, αν οι συμβάσεις είχαν συναφθεί πριν την επιβολή των capital controls.

Θα πρέπει να σημειωθεί δε ότι, όπως παραδέχθηκε χθες και ο ίδιος ο επικεφαλής της Οικονομικής Αστυνομίας, υποστράτηγος Μανώλης Πλουμής, η πρακτική αυτή ήταν καθόλα νόμιμη πριν την επιβολή των capital control.

Και άλλη μία αντίφαση: παρότι το μέτρο των capital controls επιβλήθηκε με σκοπό να προστατευτεί το τραπεζικό σύστημα από τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ένα χρόνο μετά η παραβίαση των κανόνων αυτών θεωρείται οιονεί φορολογικό αδίκημα και οι όλοι όσοι αγόρασαν τέτοια μηχανήματα POS που στέλνουν λεφτά στις ξένες τράπεζες, θα αποτελέσουν άλλη μία «λίστα φοροδιαφυγής» προς έλεγχο από τις εφορίες.
 
Παρόλα αυτά, η χρήση τέτοιων μηχανημάτων δεν συνεπάγεται την έκδοση αποδείξεων στη χώρα μας!
 
Είναι χαρακτηριστικό ίσως ότι στα τεκμήρια που αποκάλυψε η έρευνα στις επιχειρήσεις με POS βουλγαρικής προέλευσης που έστελναν χρήματα στη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, εντοπίστηκε και η εξής περίπτωση:
 
-για αγορά από φαρμακείο στο Χαλάνδρι, κόπηκε κανονικά απόδειξη 5,54 ευρώ.  Η πληρωμή έγινε μέσω των συγκεκριμένων POS και εισπράχθηκαν 5,50 ευρώ (δηλαδή λιγότερα από όσα δηλώθηκαν στην απόδειξη που εκδόθηκε)!

-για να παρακαμφθούν ενδεχομένως τα capital controls, η πληρωμή μέσω του POS έγινε όχι για λογαριασμό του φαρμακείου στο Χαλάνδρι, αλλά κυπριακής εταιρίας έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων (η οποία προφανώς ελέγχεται από τον ιδιοκτήτη του φαρμακείου ή έχει σχέση με αυτόν). Το γεγονός αυτό όμως δεν αναιρεί ότι τα έσοδα του φαρμακείου δηλώνονται και φορολογούνται στην Ελλάδα (βάσει της ταμειακής απόδειξης) και όχι στην Κύπρο.

Με την έννοια αυτή, η παραβίαση των capital controls μπορεί να ζημίωσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να συνιστά αδίκημα, αλλά δεν φαίνεται πώς μπορεί να συνιστά απόδειξη φοροδιαφυγής, εφόσον η ελληνική επιχείρηση δηλώνει το εισόδημα στην Ελλάδα το εισόδημα που είχε από την πώληση.
 
Επιπλέον, αφού η ΠΝΠ δεν απαγορεύει (όπως προαναφέρθηκε) συναλλαγές χονδρικής από όσους τηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό -επειδή τα λεφτά αυτά ήταν ήδη εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος και άρα δεν παραβιάζονται τα capital controls στη χώρα μας- δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται εξίσου σαν «φοροφυγάδες» οι επιχειρήσεις που ακολουθούν την συγκεκριμένη μέθοδο πληρωμων, παρότι για αυτούς δεν μπορούν να ελεγχθούν εύκολα από την εφορία οι κινήσεις τραπεζικών καταθέσεων που γίνονται στο εξωτερικό, όπως κατά κόρον γίνεται πλέον για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες φορολογούμενους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης