EuroWorking Group: Προσπάθεια να κλείσουν οι «ουρές» της αξιολόγησης και να εκταμιευθεί η δόση

EuroWorking Group: Προσπάθεια να κλείσουν οι «ουρές» της αξιολόγησης και να εκταμιευθεί η δόση

Σε εξέλιξη η προσπάθεια να καλυφθούν και οι τελευταίες διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών, μετά την «ψυχρολουσία» στη γερμανική Βουλή

EuroWorking Group: Προσπάθεια να κλείσουν οι «ουρές» της αξιολόγησης και να εκταμιευθεί η δόση
Συνεχίζονται οι διεργασίες για να καλυφθούν και οι τελευταίες διαφορές στο EuroWorking Group (το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup) στο Ελσίνκι, έτσι ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση για την αποδέσμευση της δόσης -αυτή των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων.

Είχε προηγηθεί η χθεσινή «ψυχρολουσία» της αναβολής της ψηφοφορίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο (Bundestag) για την έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, παρότι εδώ και μισό μήνα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος
Κλείσιμο
δηλώνει πως «ουδείς αμφισβητεί ότι η αξιολόγηση έκλεισε» και πως είχαν απομείνει κάποιες... επουσιώδεις μόνον «ουρές» (όπως η πώληση του Ελληνικού), για να έρθουν λεφτά στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχει θετικό κλίμα για ολοκλήρωση των τεχνικών διεργασιών σήμερα, έπειτα από την εξέταση της επικαιροποιημένης έκθεσης συμβατότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Η κυβέρνηση βιάζεται όμως να ανακοινώσει τα σχέδιά της για την επόμενη μέρα, δηλαδή:
 
(α) την είσπραξη της υποδόσης των 7,5 δισ. ευρώ για να πληρωθούν οι δανειστές (ΕΚΤ, ΔΝΤ) και οι ιδιώτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) που περιμένουν εδώ και μήνες τα λεφτά τους από το Δημόσιο.
 
(β) επιστροφή του waiver, που θα φέρει 150-200 εκατ. ευρώ «φθηνό χρήμα» στις τράπεζες.
 
(γ) είσοδο της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση (QE) αλλά... από Αύγουστο ή Σεπτέμβριο μάλλον, όπως δήλωσε χθες πως εκτιμά ο κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Bloomberg -και ενώ επί σχεδόν ένα χρόνο η Ελλάδα μένει αποκλεισμένη από την παροχή ρευστότητας που σκορπίζει η ΕΚΤ, για να τονώσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.
 
«Σαλαμοποίηση» δόσεων και μέτρων
Το «αφήγημα» αυτό, όπως το ονομάζει ο κ. Τσακαλώτος, ξεκινά από σήμερα, αλλά στη συνεδρίαση του Eurogroup και του ΕSM (16-17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο), που θα ανοίξει τον «κουμπαρά» για την Ελλάδα, θα μπουν οι βάσεις και για τα επόμενα προαπαιτούμενα που θα τεθούν το φθινόπωρο, για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσεως και την έναρξη της  δεύτερης αξιολόγησης.

Με τα δεδομένα αυτά, η πρώτη υποδόση από τα 10,3 δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει στον ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος περί τις 20-23 Ιουνίου, ενώ τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ θα τεμαχιστούν σε μικρότερα κομμάτια και θα δοθούν έως τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Τα 2,8 από τα 10,3 δισ. ευρώ θα δοθούν στην κυβέρνηση για να πληρώσει τους ιδιώτες, που τους χρωστάει ήδη περί τα 6,7 δισ. ευρώ. Πριν από κάθε εκταμίευση  των δόσεων αυτών, θα προηγείται έλεγχος και πάλι από την Κομισιόν και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως ρητώς αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, προκειμένου να μην καθυστερεί το υπουργείο Οικονομικών να πληρώνει τους οφειλέτες του.
 
Έως τότε θα ξεκαθαρίσει και ποια προαπαιτούμενα τυχόν μετατέθηκαν από Ιούνιο για Σεπτέμβριο. Σε εκκρεμότητα παρέμεναν η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ και η νομική κάλυψη των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
 
«Η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Έκχαρτ Ρέμπεργκ, για να δικαιολογήσει την αναβολή των αποφάσεων στην Ελλάδα. 

Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν διακρίνονται προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και ότι η Επιτροπή θα ξανασχοληθεί με το θέμα μόλις εφαρμοστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα.

Και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εισηγήθηκε, πάντως, ήδη στην Bundestag, να αποδεσμευτεί η δόση, μόλις υλοποιηθούν όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα. Στην ίδια εισήγηση ξεκαθαρίζεται πως «αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεν υφίστανται τώρα».
 
Για τα επόμενα προαπαιτούμενα πάντως της 2ης αξιολόγησης, κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν κάθε συζήτηση για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και του δικαιώματος της ανταπεργίας (lockout).
 
«Ανοιχτό» παραμένει το θέμα των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο και στην προκήρυξη των απεργιών, ενώ την Τρίτη η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε πως δεν υπάρχει αίτημα -και, πολύ περισσότερο, κάποια πρόθεση από πλευράς της κυβέρνησης- για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «το ζήτημα αυτό είναι εντελώς ανύπαρκτο. Από πλευράς των θεσμών δεν έχει τεθεί ποτέ. Το ζήτημα δημιουργήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης».
 
Ωστόσο, άλλες πηγές στην κυβέρνηση παραδέχονται πως το ΔΝΤ θα επιστρέψει το φθινόπωρο με «βαριά» ατζέντα για αλλαγές στα εργασιακά ή και στα δώρα και επιδόματα αδείας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που μπορεί να φτάσουν έως την ενσωμάτωσή τους στους υπόλοιπους 12 μισθούς, ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε προ ημερών και ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης