Γιούνκερ: Όχι σε άλλα μέτρα - Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ έχει κανόνες

Γιούνκερ: Όχι σε άλλα μέτρα - Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ έχει κανόνες

Κοινή γραμμή στο θέμα του Grexit - Δεν αποτελεί επιλογή, λέει το Ταμείο - «Όποιος επαναφέρει το θέμα, παίζει με τη φωτιά», τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος της Κομισιόν

Γιούνκερ: Όχι σε άλλα μέτρα - Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ έχει κανόνες
Η εμπιστοσύνη σε μία συνεργασία αποτελεί τη βάση για την εξέλιξή της. Κομισιόν και ΔΝΤ επιθυμούν τη σύμπλευση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, ωστόσο χρειάζεται να διανύσουν αρκετό δρόμο ακόμα, προκειμένου να συμφωνήσουν σε όλα τα «ανοιχτά» ζητήματα, δύο μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή ενός ακόμα Eurogroup
, στην ατζέντα του οποίου βρίσκεται σε επιφανή θέση η Ελλάδα και η αξιολόγηση του προγράμματος που πρέπει να κλείσει, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά.

Κλείσιμο
Η Κομισιόν, διά στόματος του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ
, δεν θεωρεί απαραίτητη τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία ζητούν οι δανειστές ως «εγγύηση» σε περίπτωση που τα επιπλέον μέτρα που λαμβάνονται δεν αποδώσουν. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν αφήνει αιχμές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λέγοντας πως δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία που παρουσιάζει η Κομισιόν για το ελληνικό ζήτημα και δηλώνει απερίφραστα πως η έκθεση της Eurostat, η οποία θα δημοσιευτεί την Πέμπτη (21/4), θα δικαιώσει την Κομισιόν.

Από την άλλη, η διευθύντρια του IMF, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρθηκε στους πολύ συγκεκριμένους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου και τόνισε ότι ακριβώς γι' αυτό οι Ευρωπαίοι επιθυμούν την παρουσία του στο πρόγραμμα. Διότι γνωρίζουν ότι θα υπάρχουν κανόνες. Επεσήμανε, δε, με δηλώσεις της στη Le Figaro, πως δεν είναι το ΔΝΤ που καθυστερεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Οι διαφορές είναι μικρότερες απ' ότι γενικά λέγεται. Όλοι οι πιστωτές, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, έχουν από κοινού τη θέληση, ύστερα από όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού, να επανασυνδεθεί η χώρα με την ανάπτυξη, να έχει εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα, θα τολμούσα να πω. Είναι ο κοινός στόχος», τόνισε.


Η έξοδος της Ελλάδας δεν είναι επιλογή

Στην παρατήρηση ότι ευρίσκονται σε αντίθεση οι θέσεις των μεν και των δε, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε πως «δανείζουμε όλες τις χώρες με τις ίδιες συνθήκες και δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις. Ακολουθούμε αρχές για τις αναλύσεις σε ότι αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση» και πρόσθεσε πως «από τη μια είναι θέμα ακεραιότητας της ευρωζώνης και επί του προκειμένου η έξοδος της Ελλάδας δεν είναι μια επιλογή. Από την άλλη, θα πρέπει να ληφθεί υπ όψη η γενικότερη κατάσταση με τις ροές των προσφύγων για την οποία η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός εταίρος».

Αναφερόμενη στους λόγους που οι Ευρωπαίοι θέτουν ως όρο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, είπε ότι «είμαστε ένας καταλύτης: από τη στιγμή που συμμετέχει το ΔΝΤ, πιστωτές και επενδυτές ξέρουν ότι υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν αρχές, πράγμα που τους κάνει να έχουν εμπιστοσύνη. Με δεδομένο μάλιστα ότι έχουμε 70 χρόνια εμπειρία στον τομέα».


«Παρών» στο Eurogroup η Λαγκάρντ

Τέλος, η επικεφαλής του Ταμείου είπε ότι θα συμμετέχει στο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, για την υπογραφή μιας συμφωνίας. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί». «Αυτό που ελπίζω», πρόσθεσε «είναι να συμβάλω ώστε να προχωρήσει το θέμα, γιατί σε αντίθεση με ότι θέλησαν να μας καταλογίσουν, δεν είμαστε εδώ για να καθυστερούμε τα πράγματα, αλλά για να προωθούμε λύσεις».

Θέμα εμπιστοσύνης στη σχέση με το ΔΝΤ έθεσε ο Γιουνκέρ

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ από την πλευρά του επέμεινε ότι δεν χρειάζεται επιπλέον προληπτικά μέτρα και επί της ουσίας ζήτησε χρόνο για να αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα. Σε δηλώσεις του στο γερμανικό πρακτορείο MNI, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στις σχέσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ότι «οι διαφορές πρέπει να γεφυρωθούν», ενώ πρόσθεσε πως «το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα πάση θυσία».

«Δώστε χρόνο στην Ελλάδα και την κυριότητα των μέτρων», είπε ο Γιούνκερ και τόνισε πως αυτό το πλάνο δεν είναι πρόταση που θέλει να ακολουθήσει η Κομισιόν και θα την εξετάσει σοβαρά «μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση». Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, όπως σημειώνει.

Παίζει με τη φωτιά όποιος μιλά για Grexit

Ο κ. Γιούνκερ είπε, επίσης, ότι δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος για την Ελλάδα. «Όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit παίζει με τη φωτιά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Γιούνκερ διαμήνυσε επίσης ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η Ε.Ε. πρέπει να δείξει ότι προχωράει. Παρόλα αυτά, απέκλεισε το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και ανέφερε ότι η επιλογή για «automatic reprofiling» θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.

Τέλος, παραδέχθηκε ακόμη πως ένας υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια και ότι δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email. Από την άλλη, όμως, παρότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης