Πιέσεις για ανατιμήσεις στη νέα χρονιά

Πιέσεις για ανατιμήσεις στη νέα χρονιά

Δεν είναι καλά τα νέα για τους καταναλωτές από  το μέτωπο των τιμών και, όπως φαίνεται, η νέα χρονιά θα φέρει αυξήσεις σε μία σειρά προϊόντων. 

Ο δείκτης τιμών  παραγωγού στην βιομηχανία βρέθηκε το Νοέμβριο στις 116,8 μονάδες, επίδοση που είναι υψηλότερη εδώ και έναν χρόνο. 

Η αύξηση ήταν της  τάξης του 1% και, μάλιστα, ήταν η πρώτη  σε ετήσια βάση για το συγκεκριμένο χρον

Πιέσεις για ανατιμήσεις  στη νέα χρονιά

Δεν είναι καλά τα νέα για τους καταναλωτές από  το μέτωπο των τιμών και, όπως φαίνεται, η νέα χρονιά θα φέρει αυξήσεις σε μία σειρά προϊόντων. 

Ο δείκτης τιμών  παραγωγού στην βιομηχανία βρέθηκε το Νοέμβριο στις 116,8 μονάδες, επίδοση που είναι υψηλότερη εδώ και έναν χρόνο. 

Η αύξηση ήταν της  τάξης του 1% και, μάλιστα, ήταν η πρώτη  σε ετήσια βάση για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 

Οι αυξήσεις ήταν σημαντικές σε αρκετούς τομείς, με πλέον χαρακτηριστική την κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, όπου η ανατίμηση ξεπέρασε το 30%! Το 6% άγγιξαν, πάντα, σε ετήσια βάση, οι αυξήσεις στα προϊόντα καπνού, ενώ ξεπέρασαν το 3% στην ποτοποιία. 

Από δε τον Οκτώβριο στο Νοέμβριο, αξιοσημείωτη (0,7%) ήταν η αύξηση στα προϊόντα βιομηχανίας ξύλου. 

Παράλληλα, την  ανιούσα παίρνουν και οι διεθνείς τιμές των καυσίμων και είναι  δεδομένο ότι οι αυξήσεις αυτές θα περάσουν στην εγχώρια κατανάλωση. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές στα βενζινάδικα της χώρας παρέμειναν αμετάβλητες – κατά μέσο όρο στα 1,064 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης -  παρόλο που θα έπρεπε να έχουν ακολουθήσει την αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής που έχει προηγηθεί. 

Ήδη η διεθνής  τιμή έχει ενισχυθεί από τα 333 στα 372 ευρώ ανά τόνο προ φόρων, οπότε γίνεται αντιληπτό τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στην αγορά… 

Σε Αθήνα και  Θεσσαλονίκη, άλλωστε, τα φθηνότερα  βενζινάδικα πουλάνε πλέον στα  όρια του 1 ευρώ ανά λίτρο – και  μιλάμε για ανεξάρτητα πρατήρια –  ενώ τα ακριβότερα φτάνουν στα 1,16 ευρώ.

Κλείσιμο

Αγορανομική διάταξη

Για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην χονδρική, πάντως, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, πάντως, εξέδωσε την Τρίτη αγορανομική  διάταξη με την οποία καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή της ποσοστιαίας συμμετοχής του τζίρου καθενός είδους χωριστά ή κάθε μίας παρεχόμενης υπηρεσίας χωριστά, στον συνολικό κύκλο εργασιών, πού πραγματοποίησε η επιχείρηση στην προηγούμενη κλεισμένη οικονομική χρήση καθώς και η αναγραφή του συνολικού κύκλου εργασιών της κλεισμένης οικονομικής χρήσης του προηγουμένου έτους. 

Στόχος είναι  να καταστούν ευκολότερες οι απαραίτητες  συγκρίσεις και να γνωρίζει το υπουργείο  την επίπτωση των αυξήσεων που  επιβάλλουν οι εταιρείες στο σύνολο της αγοράς. 
 
Επιπλέον, με σκοπό οι τιμοκατάλογοι να παρέχουν τα αναγκαία και ολοκληρωμένα πληροφοριακά στοιχεία για τις ανάγκες ελέγχου του υπουργείου θεσπίζεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική ενημέρωση του υπουργείου από τις εταιρείες στη διεύθυνση times@gge.gr.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης