Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην ΑΕΓΕΚ
Μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι της ινδικής εταιρείας DS Construction στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΓΕΚ, κάτι που εικάζεται ότι αποτελεί και την αφορμή για τις διοικητικές ανακατατάξεις των τελευταίων ημερών.
Οπως είναι γνωστό οι τράπεζες στις οποίες βρίσκεται ο έλεγχος της εταιρείας έδειξαν την έξοδο στους κυρίους Τριανταφύλλου και Παπαγεωργίου για το management που ασκούσαν, χρεώνοντάς τους την αποτυχία να προχωρ
Μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι της ινδικής εταιρείας DS Construction στο μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΓΕΚ, κάτι που εικάζεται ότι αποτελεί και την αφορμή για τις διοικητικές ανακατατάξεις των τελευταίων ημερών.
Οπως είναι γνωστό οι τράπεζες στις οποίες βρίσκεται ο έλεγχος της εταιρείας έδειξαν την έξοδο στους κυρίους Τριανταφύλλου και Παπαγεωργίου για το management που ασκούσαν, χρεώνοντάς τους την αποτυχία να προχωρήσει ομαλά το σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης, για το οποίο οι Ινδοί προβάλλονταν ως σωτήρες.
Οπως αφήνουν να εννοηθεί κύκλοι που πρόσκεινται στην εταιρεία, οι Ινδοί φαίνεται να οπισθοχωρούν έναντι της αρχικής συμφωνίας. «Η ΑΕΓΕΚ τήρησε όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στην DS Cosntruction, θα δούμε αν και εκείνη θα τηρήσει τις δικές της σε λίγες μέρες», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά το ποσό των 70 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να εισφέρουν οι νέοι μέτοχοι της εταιρείας.
Η απελθούσα διοίκηση της ΑΕΓΕΚ κρατά κλειστά τα χαρτιά της ως προς το θέμα της συμφωνίας με την ασιατική εταιρεία, η οποία σημειωτέον ουδέποτε εμφανίστηκε στο προσκήνιο. Ακόμη και στη γενική συνέλευση των μετόχων η οποία κλήθηκε να αποφασίσει για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να επικυρώσει το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας κανένας εκπρόσωπος της DS δεν ήταν παρών. Αναπάντητο επίσης παραμένει το ερώτημα εάν οι κύριοι Τριανταφύλλου και Παπαγεωργίου θα διατηρήσουν το ποσοστό τους (περί το 12%) στην εταιρεία, το οποίο έχει δοθεί ως ενέχυρο στις τράπεζες ή θα το πουλήσουν.
Οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην ΑΕΓΕΚ, με την ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας από τον κ. Σωτήρη Δανιήλ, έμπειρο τραπεζικό στέλεχος με γνώση της κατασκευαστικής αγοράς, δίνουν τον τόνο της σοβαρότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Στο τέλος του 2007 η εταιρεία είχε καταφέρει να περιορίσει σημαντικά το σύνολο των υποχρεώσεών της (από τα 566 εκατ. ευρώ το 2006, πέρυσι έφτασε τα 224 εκατ. ευρώ).
Παρ’ όλα αυτά όμως ο δανεισμός της εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, αποτελώντας αποτρεπτικό παράγοντα στην εξεύρεση εναλλακτικής λύσης. Οι κρούσεις που έγιναν παλιότερα, αλλά και πρόσφατα, σε μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρείες δεν βρήκαν… ευήκοα ώτα, καθώς κανείς εργολάβος δεν θα ήθελε να σηκώσει στις πλάτες του το βαρύ φορτίο των οικονομικών προβλημάτων που κουβαλάει η εταιρεία.
Σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρείας ανέρχεται σε 970 εκατ. ευρώ, φαίνεται όμως ότι δεν είναι αρκετό για να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» των δανείων της ΑΕΓΕΚ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr