LIVE

Κορωνοϊός

Απ. Ταμβακάκης: «Η Εθνική θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα»…

Απ. Ταμβακάκης: «Η Εθνική θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα»…

Από μια δύσκολη χρονιά το 2009, περνάμε στο 2010 μια κρίσμη για τη χώρα και την οικονομία χρονιά με επίκεντρο την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιιστίας της χώρας, ένα στοίχημα που μπορούμε να το κερδίσουμε και μια μάχη από την οποία δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς, τόνισε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Τόσο ο Πρόεδρος της Εθνικής κ. Βασίλης Ράπανος όσο και ο κ. Ταμβακάκης ανέφεραν π

Από μια δύσκολη χρονιά το 2009, περνάμε στο 2010 μια κρίσμη για τη χώρα και την οικονομία χρονιά με επίκεντρο την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιιστίας της χώρας, ένα στοίχημα που μπορούμε να το κερδίσουμε και μια μάχη από την οποία δεν μπορεί να εξαιρεθεί κανείς, τόνισε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Τόσο ο Πρόεδρος της Εθνικής κ. Βασίλης Ράπανος όσο και ο κ. Ταμβακάκης ανέφεραν πως η στρατηγική της νέας διοίκησης θα ακολουθήσει τη φιλοσοφία Καρατζά, επαναχαράσσοντας τις σχέσεις της τράπεζας με το ανθρώπινο δυναμικό της και την ενίσχυση του ρόλου της ως κοινωνικού εταίρου που λειτουργεί με βάση τις αρχές τις διαφάνειας, της αξιοιπιστίας και της  αξιοκρατίας. 

Οι στόχοι της νέας διοίκησης όπως περιγραφικά παρουσίασε ο κ. Ταμβακάκης εστιάζονται σε επτά βασικούς άξονες:


1. Νέος τρόπος διαχείρισης ενεργητικού και περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής      βάσης.


2. Νέα πολιτική προβλέψεων εφόσον απαιτηθούν από την πορεία της οικονομίας.


3. Έμφαση στη συγκέντρωση καταθέσεων ιδιωτών.


4. Άντληση μακροπρόθεσμης ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές με έκδοση καλυμμένων ομολογιών. Εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες η Εθνική θα είν αι η πρώτη που θα βγει με τέτοιες εκδόσεις στις διεθνείς αγορές.

5. Ενίσχυση της διείσδυσης στις καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων στην Τουρκία και την Ανατολική Ευρώπη.


6. Σταδιακή επιστροφή κεφαλαίων στην ΕΚΤ. Ως τα μέσα Ιανουαρίου η τράπεζα θα επιστρέψει 2,5 δισ ευρώ στην ΕΚΤ, περιορίζοντας τον δανεισμό της στα 8,5 δισ. ευρώ με προοπτική να μειώσει τον δανεισμό γύρω στα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.

7. Περαιτέρω ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου και υποστήριξη των επενδύσεων εκτός των συνόρων.

«Θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε ελληνικά ομόλογα»…

Ερωτηθείς για την πολιτική της τράπεζας στο πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου ο κ. Ταμβακάκης απάντησε πως η Εθνική Τράπεζα, θα συνεχίσει να αγοράζει εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, όσο της το επιτρέπουν οι συνθήκες και οι βασικοί οικονομικοί δείκτες, προσθέτοντας οτι μια πιθανή υποβάθμιση από τη Moodys δεν θα επηρεάσει την απόφαση της Εθνικής να χρηματοδοτεί το ελληνικό δημόσιο.


Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε οτι οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς με τον βασικό δείκτη Core Tier I στο 8,8% που  ξεπερνά το μέσο ευρωπαϊκό όρο  8% που διαθέτουν οι τράπεζες στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης των τραπεζών από τα κράτη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξήγησε οτι η Εθνική σκοπεύει έως το αμέσα Ιανουαρίου να επιστρέψει 2,5 δις. ευρώ στην ΕΚΤ μειώνοντας τα κεφάλαια που έχει αντλήσει στα 8,5 δισ. ευρώ και με στόχο τα κεφάλαια αυτά να περιοριστούν στα 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.

Πρόσθεσε πάντως ότι στην τελευταία δημοπρασία της ΕΚΤ της προηγούμενης εβδομάδας η Εθνική άντλησε 1,5 δισ. ευρώ. Η τράπεζα διαθέτει επαρκή ρευστότητα, ανέφερε, με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις να βρίσκεται στο 95% αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της υπόλοιπης αγοράς.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ταμβακάκης στις σχέσεις των τραπεζών με την κοινωνία, υπογραμμίζοντας οτι οι σχ΄λεσεις αυτές πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. Απαιτείται ένα νέο συμβόλαιο με την κοινωνία. Ολες οι τράπεζες πρπέπει να επαναχαράξουμε τις σχέσεις μας και να αυξήσουμε το «κοινωνικό μέρισμα».

Προσοχή στις ρυθμίσεις για τις οφειλές

Στο πλαίσιο αυτό, τοσο οκ. Ταμβακάκης όσο και ο κ. Ράπανος αναφέρθηκαν στο υπό διαπραγμάτευση σχέδιο νόμου της κ. Λούκας Κατσέλη για τις ρυθμίσεις οφειλών προς τις τράπεζες, λέγοντας πώς οι τράπεζες συμφωνούν επί της αρχής με τη φιλοσοφία της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμών οφειλών.

Ωστόσο, υπάρχουν σημεία που χρήζουν προσοχής προκειμένου να μην αποκτήσουν όλοι την κουλτούρα της μη αποπληρωμής των δανείων και ότι μέχρι τη ψήφιση του νομοσχεδίου οι δύο πλευρές (η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η κυβέρνηση) θα έχουν βρει τη χρυσή τομή.

Σ΄ ό,τι αφορά την Εθνική, συμπλήρωσε ο κ. Ταμβακάκης, θα συνεχίσει την πολιτική αναδιάρθρωσης χρεών και σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες θα γίνουν πιο τολμηρές σε σχέση με τις γενικές γραμμές του νομοσχεδίου, ενώ εντός του Ιανουαρίου ο όμιλος της ΕΤΕ αναμένεται να προωθήσει νέα προϊόντα προς αυτή τη φιλοσοφία.

Οσον αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας με τα σοβαρά προβλήματα  ανταγωνιστικότητας και τις μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις και είναι ευθύνη όλων μας να συμβάλουμε προς την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010 θα πρέπει να υλοποιηθεί, καθώς θα αποτελέσει το πρώτο βήμα αξιοπιστίας της χώρας απέναντι στις διεθνείς αγορές, εξήγησε.  

Και συμπλήρωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πρόγραμμα σταθερότητας που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα. Τα μέτρα που θα περιγράφονται στο πρόγραμμα σταθερότητας θα είναι πολύ σημαντικά για τη χώρα, για τις τράπεζες και για όλη την ελληνική κοινωνία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης