Ρέγκλινγκ: Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει χρηματοδοτικό πρόβλημα για την Ελλάδα

Ρέγκλινγκ: Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει χρηματοδοτικό πρόβλημα για την Ελλάδα

Προειδοποιεί ότι, αν δεν γίνει κάτι με το συνταξιοδοτικό, σε πέντε χρόνια το σύστημα δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί - «Ελπίζουμε ότι η πρώτη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα» - Γιατί λέει ότι η Ελλάδα δεν είναι success story και χωρίς τα κεφάλαια του ESM θα έπρεπε να είναι εκτός ευρώ

Ρέγκλινγκ: Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει χρηματοδοτικό πρόβλημα για την Ελλάδα
Κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία, ξανά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δηλώνει σε συνέντευξή του στην γαλλική Le Figaro, ότι αν και βλέπει σ
ημάδια βελτίωσης στην «ατμόσφαιρα» από τις σχέσεις της Ελλάδας
Κλείσιμο
με τους διεθνείς πιστωτές, «αργά ή γρήγορα θα υπάρξει χρηματοδοτικό πρόβλημα» για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική. Οι πρώτοι έξι μήνες του περασμένου έτους ήταν μια καταστροφή».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ESM, «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκείνη την εποχή δεν συνεργάστηκε καθόλου με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», αναφερόμενος στον
Γιάνη Βαρουφάκη.  

Ωστόσο, ξεχώρισε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον νέο υπουργό Οικονομικών από το περασμένο καλοκαίρι, στον οποίο απέδωσε την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα με τους διεθνείς πιστωτές της.



Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, λέγοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις των συντάξεων είναι δύσκολες σε όλες τις χώρες γιατί αυτό μπορεί να θέτει σε αμφισβήτηση κεκτημένα. Πρόκειται λοιπόν για μια σοβαρή υπόθεση και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από αυτή». «Είναι όμως ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς πως το σημείο εκκίνησης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών δεν είναι πάντα διαφορετικό», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι βιώσιμο, ο Ρέγκλινγκ προειδοποιεί ότι αν η χώρα δεν κάνει τίποτα, δεν θα έχει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το συνταξιοδοτικό σύστημα σε πέντε χρόνια.

«Έχουμε λοιπόν τον ίδιο στόχο να δημιουργηθεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι βιώσιμο. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν στο πώς θα το καταφέρουμε. Αυτή όμως δεν είναι η μόνη σημαντική πλευρά της πρώτης αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει εξίσου να είναι ευκρινείς οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι προσαρμογές που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να τους πετύχει το 2016 και το 2017, κάτι που δεν θα είναι εύκολο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σε πόσο χρόνο η Ελλάδα θα έχει ανάγκη από χρήματα, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα για να το γνωρίζει κανείς αυτό με ακρίβεια.

«Δεν θα έχουν ανάγκη χρηματοδότησης από αύριο. Όμως αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει πρόβλημα χρημάτων. Η Ελλάδα έχει πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους σχεδόν 4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Είναι εξίσου πολύ πιθανό η χώρα να έχει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα στην αρχή του χρόνου. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θα έχει ανάγκη από χρήματα για να καλύψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μπορεί να κλείσει στις επόμενες εβδομάδας, όπως ελπίζει η Ελλάδα, ο Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τελειώσει πριν από το Πάσχα.

Σχετικά με την συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι το Eurogroup έχει δεσμευθεί σε αυτό. «Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει ανταμοιβή. Όμως από οικονομικής άποψης, η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα διότι η Ελλάδα έχει λάβει μια περίοδο χάριτος 10 ετών στην αποπληρωμή του χρέους και στο μεγαλύτερο μέρος των τόκων που καταβάλλει. Κατά τη διάρκεια των 10 επόμενων ετών, η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα είναι αυξημένη. Κατά συνέπεια, μια νέα ελάφρυνση του χρέους θα είχε ένα αντίκτυπο στις πληρωμές, κυρίως μετά το 2022», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Πρόσθεσε ακόμα ότι για την ώρα στόχος είναι να δημιουργηθούν κίνητρα για να επιστρέψουν οι επενδυτές αλλά αυτό αφορά κυρίως ένα πενταετή ή δεκαετή ορίζοντα, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να πάμε βήμα-βήμα».
Η Ελλάδα δεν είναι success story
Τέσσερις από τις πέντε χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα κατάφεραν ένα πραγματικό «success stories», τονίζει στην ίδια συνέντευξη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμπληρώνοντας: «Η Ελλάδα παραμένει ειδική περίπτωση».

«Χωρίς τον EFSF και τον ESM, μερικές χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση πιθανότατα θα έπρεπε να φύγουν από το ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναφέρθηκε και στο μεγάλο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Ως αποτέλεσμα της δεκαετούς περιόδου χάριτος οποιαδήποτε νέα ελάφρυνση θα επηρέαζε κυρίως τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους μετά το 2022» υποστηρίζει ο κ. Ρέγκλινγκ και προσθέτει ότι στην Αθήνα έχουν προσφερθεί ευνοϊκοί όροι για την αποπληρωμή του χρέους για πολλά χρόνια και γι' αυτό η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν είναι επείγουσα από οικονομικής πλευράς.
«Ελπίζουμε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα»
«Η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας θα μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης εάν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση» είναι το μήνυμα του Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος εκφράζει την ελπίδα του η πρώτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν αναφέρεται στο Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτιου) ή στο Ορθόδοξο Πάσχα (Πρωτομαγιά)...

Αν μη τι άλλο πάντως έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο επικεφαλής του ESM σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν σχέση εμπιστοσύνης με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο επειδή οι στόχοι των δύο πλευρών είναι παρόμοιοι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης