LIVE

Κορωνοϊός

Εντός 90 ημερών πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ δίνουν αυξήσεις στο Δημόσιο

Εντός 90 ημερών πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ δίνουν αυξήσεις στο Δημόσιο

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα: Εισπρακτικές εταιρίες θα ειδοποιούν τους δανειολήπτες ότι τα δάνειά τους αγοράστηκαν - 150 εκατ. «δώρο» της κυβέρνησης στους δημοσίους υπαλλήλους - Στο κενό το επιχείρημα πως προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο, αφού έχει ήδη καταστρατηγηθεί

Σε δύο φάσεις ξετυλίγεται η στρατηγική της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια.
Η πρώτη, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την Τρίτη για να έρθει το 1 δισ. ευρώ της δόσης την Παρασκευή, δίνει «αναστολή εκτέλεσης» για δύο μήνες στα δάνεια των νοικοκυριών για αγορά πρώτης κατοικίας, η τύχη των οποίων θα κριθεί στο παζάρι του Ιανουαρίου για την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς.
 
Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί και νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που όπως διαρρέει το Υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει υποχρέωση διπλάσιων δαπανών με κάρτες (20% αντί 10% που ίσχυε με τις αποδείξεις) από 1.1.2016. Με υπουργική απόφαση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα επιχειρηθεί να γίνει και ο διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, προφανώς για να μη χρειαστεί να περάσει η κυβέρνηση από τη βάσανο τής συζήτησης στη Βουλή.


Ποια δάνεια βγαίνουν «στο σφυρί»
Μετά την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου στη Βουλή, προς πώληση θα μπαίνουν όσα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 90 ημέρες, αλλά ακόμα και δάνεια που εξυπηρετούνται, μαζί με «κόκκινα», του ίδιου δανειολήπτη.
 
Παρόλα αυτά, αναστέλλεται ως τις 15 Φεβρουαρίου η πώληση για τα στεγαστικά α' κατοικίας, τα καταναλωτικά νοικοκυριών και για τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Η τράπεζα οφείλει να προειδοποιεί το δανειολήπτη 12 μήνες πριν από την πώλησή του, με εξαίρεση τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες. Οι εταιρίες αυτές θα μπορούν να αναθέτουν σε εισπρακτικές εταιρίες το «ευαίσθητο» θέμα της ενημέρωσης των δανειοληπτών για τις οφειλές τους.
 
Όλες οι εταιρίες που θα λάβουν άδεια αγοράς «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία θα ασκεί και την προβλεπόμενη εποπτεία.

 
«Δωράκια» στο δημόσιο
Στη μάχη για το νέο Μισθολόγιο, στο εξής θα αποσυνδέονται οι βαθμοί των δημοσίων υπαλλήλων από το μισθό τους, ενώ θα ισχύσουν δύο ταχύτητες αυξήσεων: Ανά τριετία για υπαλλήλους Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ανά 2ετία για Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Παρόλα αυτά, οι αυξήσεις για πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ θα είναι κάθε φορά μκρότερες κατά 20% (με συντελεστή 0,55 αντί 0,7) σε σχέση με τους «μη προσοντούχους» συναδέλφους τους. 

Επιπλέον, «ξεπαγώνουν» μετά από 5 χρόνια οι μισθολογικές ωριμάνσεις ευνοώντας τους πιο νέους υπαλλήλους, ενώ συμφωνήθηκε να γίνονται πιο γρήγορα οι μισθολογικές ωριμάνσεις για τους «άριστους», δηλαδή τους υπαλλήλους με υψηλή απόδοση. Μάλιστα, προκειμένου να προστατευθούν οι παλαιότεροι υπάλληλοι, θα ενεργοποιείται η προσωπική διαφορά, έτσι ώστε τελικά να μην υπάρξει καμία μείωση μισθού με την εφαρμογή των νέων κλιμακίων.
 
Έτσι, προβλέπεται ότι δεν θα μειωθεί κανένας μισθός στο δημόσιο, αντιθέτως θα δοθούν αυξήσεις και πριμ που θα κοστίζουν στο κράτος περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Τόσο η έκθεση κόστους που ετοίμασε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όσο και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, επειβεβαιώνουν το γεγονός αυτό, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχαίρει, λέγοντας ότι «η δική μας συμφωνία είναι καλύτερη από την πρόταση Γιούνκερ που κατεψήφισε ο λαός» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.
 
Αντί να δικαιολογήσει όμως η κυβέρνηση το πώς θα καλύψει την επιβάρυνση των 150 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, το Γενικό Λογιστήριο και στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, επειδή στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018 είχε προβλεφθεί αύξηση δαπάνης στο δημόσιο για το 2016, καθώς δεν «ξεπάγωνουν» οι μισθολογικές προαγωγές στο δημόσιο.
 
Ωστόσο το επιχείρημα αυτό αποκαλύπτει επίσης ότι:
- Η κυβέρνηση αναγνωρίζει εμμέσως έτσι ότι τις αυξήσεις αυτές θα τις έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση, που είχε καταρτίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018.
- Το «ξεπάγωμα» των μισθών, που προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα  2015-2018, θα κόστιζε στο δημόσιο περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή το ΑΕΠ της χώρας το 2016 θα ήταν 197 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι 174 δισεκατ. ευρώ που  προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός! Η χώρα δηλαδή έχει χάσει 23 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτά που προβλέπονταν για φέτος και άρα το Μεσοπρόθεσμο 2015-2018 έχει πεταχτεί ήδη στον κάδο των απορριμμάτων. Μάλιστα η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει καν το νέο Μεσοπρόθεσμο 2016-2019 (ενώ το προηγούμενο είχε συνταχθεί τον Απρίλιο του 2014) και δεν αποκλείεται να μην το καταθέσει πριν τον Ιανουάριο του 2017.

Στο μεσοδιάστημα όμως η χώρα έχει υποστεί βαριά πλήγματα και βυθίζεται στην ύφεση, αντί να έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη. Έχει πρωτογενή ελλείμματα αντί πλεονάσματα, η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα αυξάνεται, οι μισθοί μειώνονται, μπαίνουν νέοι φόροι, τα capital controls που επεβλήθησαν  συνεχίζουν να εφαρμόζονται και η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να περικόψει και άλλο τις επικουρικές συντάξεις.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση φαίνεται να συγκρίνει «μήλα με πορτοκάλια», αφού καταστρατηγεί μεν τον κρατιτκό προϋπολογισμό, αλλά επικαλείται το Μεσοπρόθεσμο 2015-2018 για να μπορέσει να δώσει αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Ακόμα χειρότερα, εμφανίζει τις αυξήσεις αυτές ως «νίκη» λόγω του δημοψηφίσματος,  ενώ αντιθέτως η οικονομία έχει καταρρεύσει και οσονούπω βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια και οι επιχειρήσεις όσων χρωστούν στις τράπεζες.

 
«Καμπανάκι» από τον ESM
Παρόλα αυτά, η χώρα δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο «ατυχήματος», αφού με συνέντευξη ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ  όχι μόνο δεν κρύβει τη δυσφορία του για τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά συν τοις άλλοις κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για GRexit. 

«Η Ελλάδα συμφώνησε να εφαρμόσει ορισμένες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε οι εταίροι της να παράσχουν τη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη και η χώρα να μπορέσει να επιστρέψει σε μια βιώσιμη οικονομική κατάσταση. Σε τελική ανάλυση, όμως, η πιθανότητα αυτή είναι πάντοτε υπαρκτή, εφόσον οι δεσμεύσεις ως μέλος της Νομισματικής Ένωσης δεν γίνουν σεβαστές», σημειώνει ο επικεφαλής του ESM.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (38)

nikos

Πότε επιτέλους θα μπει μια τάξη σ'αυτή τη χώρα??Δώστε όλες τις υπηρεσίες σε ιδιώτες και μετά θα δούμε πόσοι από τους τωρινούς ΔΥ θα μείνουν!!Το 80% είναι επιεικώς άχρηστοι!!Δώστε σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια!!Γιατί κάποιος που παίρνει 2 και 3 χιλιάδες από νοίκια να παίρνει και σύνταξη άλλο τόσο??Δεν του φτάνουν?? Καθιερώστε το πλαστικό χρήμα παντού από το πρώτο λεπτό να δούμε μετά ποιός θα φοροδιαφεύγει!!

μπά?????

Και ποιός είσαι εσύ βρε συριζοτρόλ που θα κανονίσεις πόσα θα παίρνει ένας που μπορεί να είχε ακίνητα αλλά να πλήρωνε και εισφορές 40 χρόνια σε ανύπαρκτα ταμεία?? Κώψτου την κωλοσύνταξη αλλά δώστου πίσω τις προσφορές που έχει δώσει....

ZardoZ

Τώρα με την (φ)ασιστερά τα παιδάκια στα σχολεία δεν λιποθυμούν από την πείνα, οι αυτοκτονίες για χρέη σταμάτησαν, το ΜΝΗΜΟΝΙΟ έγινε έντιμη συμφωνία ΜΝΗΜΟΝΙΑΡΑ (λες και οι προηγούμενοι ήταν δικτάτορες και βγήκαν με νοθεία), οι άνεργοι του ΙΤ μακροχρόνιοι στην πλειοψηφία τους τρώνε παντεσπάνι και δεν πεινάνε, οι συνταξιούχοι (παρακατιανοί του ΙΤ με ΙΚΑ-ΤΕΒΕ 35 χρόνια) έπεσαν κάτω από 1000 ενώ την ίδια στιγμή τα ΕΦΑΠΑΞ και οι μισθάρες τις ΔΕΚΟ που έπρεπε να έχουν πουληθεί από το 80 ανοίγοντας την αγορά παραμένουν με νύχια και με δόντια πάνω από 1000, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια που ήθελαν να δώσουν οι προηγούμενοι δωσίλογοι (κατά αριστερό ευαγγέλιο) δίνονται για ένα κομμάτι ψωμί, τα δάνεια δίνονται σε κοράκια και δεν ανοίγει ρουθούνι την ίδια στιγμή που ο αποδεδειγμένα ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΣ Τσίπρας ο μόνος πρωθυπουργός με 100% Ελληνική παιδεία (δεν έφυγε ποτέ από τα Βαλκάνια να δει κάτι άλλο το "παιδί") έλεγε άλλα όταν ήταν στην βολική αντιπολίτευση λέμε όχι γιατί είναι αντίθετο του ναι. Η μοίρα της χώρας (1/5 πλέον βγάζει κυβέρνηση) ορίζεται από συντεχνίες ΔΥ και συνταξιούχους, όποιοι μπορούν ας την κοπανήσουν από την χώρα των βολεμένων γέρων. Τις προάλες μιλούσα με έναν κακομοίρη που δούλευε 12ωρα στο ταξί και μου έλεγε ότι οι ξένοι ζηλεύουν τον τρόπο ζωής μας γιαυτό μας τα "κάνουν" όλα αυτά και σκέφτομαι τελικά ο μίζερος Ελληνάκος που δεν έχει λεφτά να ταξιδέψει ούτε στην ίδια του την χώρα τι ξέρει από ζωή; Όσοι είστε κάτω από 30 φύγετε να γλιτώσετε, μόνο αυτό σας λέω όσοι σαν συμβουλεύουν για το αντίθετο είναι βολεμένοι και ψάχνουν δούλους για να πληρωθούν οι συνταξούλες και να του γηροκομήσετε και για 4 ντουβάρια στην χώρα των ανύπαρκτων ίσων ευκαιριών και του τριτοκοσμικού ΙΤ. This is a crucial question (frrrrr) Τσίπρας ρουφώντας την μύτη του στον πρώην πλανητάρχη ....... ΑΝΤΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΕ ΑΧΡΗΣΤΕ ΓΥΦΤΟΛΑΕ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΑΥΤΟΝ ΕΒΓΑΛΕΣ, τα χειρότερα είναι μπροστά.

ΟΡΓΗ

Μην υβριζετε την αγαπημενη μας Πατριδα επειδη βγαλαμε εναν αχρηστο αθεο αμορφωτο Πρωθυπουργο. Για να επιβιωνομε επι 3500 και βαλε χρονια σημαινει πως εχουμε αντοχες και θα περιποιηθουμε την κβερνηση ΣυριζΑνελ οπως της αξιζει στις προσεχεις εκλογες και μαλιστα πριν να κλεισει καλα-καλα ενα χρονο. Κανενας Αμερικανος η Εβραιος δε θα μπορεσει να τη σωσει απο την οργη του ελληνικου λαου.

ΝΙΚΟΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ Ή ΘΑ ΠΙΠΙΛΙΖΟΥΝ ΌΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΙΣΗ. ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ 10% ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΠΡΟΧΘΕΣ.

makis

ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ? ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΟΙ ΔΥ ΑΛΛΑ ΩΡΙΜΑΝΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΟΨΑΝ 40% ΤΟΥΣ ΠΑΓΩΣΑΝ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 2011. ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΜΕ ΠΛΕΟΝ. ΜΑΣ ΠΗΡΑΤΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΟΙ ΠΕΡΙΚΠΡΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΑΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.

Τέρπανδρος

Η μεγάλη απάτη είναι η "προσωπική διαφορά" που διατηρείται πονηρά για να παίρνουν οι συντεχνίες του κερατά (εφοριακοί κλπ) στο δημόσιο διπλάσιο μισθό από τα λοιπά κορόιδα του δημοσίου. Αυτά που με 800 ευρώ μισθό σκόρποι στην Ελλάδα τα ακούνε κι από πάνω από διάφορους κομπλεξικούς ή ανίκανους του ιδ. τομέα. Άλλο εξωφρενικό τα ειδικά μισθολόγια για να παίρνουν οι δικαστικοί κ.α. τριπλάσιους μισθούς! Κουβέντα γιαυτό. Άσε πάλι οι ΔΕΚΟ όπου η μεγάλη αμαρτία με τους αγράμματους που παίρνουν 3χιλ. μισθό ενώ ανήκουν κι αυτοί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. ΠΟΙΟ ΕΝΙΑΙΟ μωρέ κορόιδα; Ξυπνάτε κι εσείς του ιδιωτικού που όλους τους δ.υ. τους εξομοιώνετε, χαχόλοι. Έλεος, συνεχίζεται το ίδιο με τα παλιά μοαι τώρα από το κράτος(;) αυτό.

και τι έγινε?

Βρε δε πα να φαγωθούνε οι Δημόσιοι/ΔΕΚΟ μεταξύ τους! Ουδόλως μας ενδιαφέρουν οι οικονομικές λαμογιές τους...

@oeo14/12/201511:08

Kανενός δεν πήρε κανείς τίποτα ακόμη! Μια φουφού πήρανε και έγινε τόσος ντόρος(!) άμα πάρουνε το σπίτι κανενός μεροκαματιάρη οικογενειάρχη δεν θα γίνει μεγαλύτερος πάταγος?? Στο Συριζολαϊκιστάν που ζούμε ξέρουν καλά πόση δόση προπαγάνδας θα ρίξουνε στην αγορά και πότε!!!

αυτο το ζωντανο

που χορευει επρεπε να χορευε το χορο του ζαλογκου αν μπορουσε να φανταστει τι την περιμενει

μακης

μετα τη σισαχθια παει ενα ζεμπεκικο

παμε για πολεμο

δεν μπορουν να φανταστουν τι θα γινει εφορια και ικα μπλοκαρουν καθημερινα λογαριασμους η αγορα τελειωσε τα μισα μικρα καταστηματα μεσα σε 3 μηνες θα εχουν κλεισει και η πατσαβουρα χορευει ζεμπεκικο

tom

ε βεβαια...αυξησεις δινει στους κοπριτες λογω πελατολογιου..τα ληξιπροθεσμα που χρωσταει το κρατος στις επιχειρησεις δεν λεει να αποπληρωσει...ξηλωνουν διοικησεις στους Οργανισμους για δικαιολογια αυτο το διαστημα,σου λεει δεν υπαρχει διοικηση και ποιος να υπογραψει ? οι δημοσιοκοπριτες τον μισθο τον πηραν,,α ρε Σαμαρα εσυ φταις που δεν τους εξαφανισες εντελως !! αλλα που θα παει ερχεται συντομα ο Κυριακος και θα δειτε κοπροσκυλα μια και καλη τι εστι βερυκοκο ! ΣΥΝΤΟΜΑ

καλές οι αυξήσεις στο

δημόσιο. θα βοηθήσουν και στο ιδιωτικό τομέα.επιτέλους κάποιος που νοιάστηκε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης