Ιδιωτικοποιήσεις και «πώληση δανείων» για την δόση του 1 δισ.

Ιδιωτικοποιήσεις και «πώληση δανείων» για την δόση του 1 δισ.

Σειρά παίρνουν μισθοί, συντάξεις και νέοι φόροι - Αυστηροί και επίμονοι οι δανειστές όπως φάνηκε και απο το χθεσινό Eurogroup - Σήμερα βλέπουν Σταθάκη και αύριο Τσακαλώτο και Χουλιαράκη για τις τελικές διαβουλεύσεις - Εγκρίθηκε από τον ESM η εκταμίευση 2,71 δισ. για Εθνική

Ιδιωτικοποιήσεις και «πώληση δανείων» για την δόση του 1 δισ.
Με την δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα μέτρα της δεύτερης λίστας των προαπαιτουμένων γα την δόση του 1 δισ. ευρώ, επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα οι  κ.κ. Τσακαλώτος
και Χουλιαράκης, για να ξεκινήσουν οι τελικές διαβουλεύσεις με το «κουαρτέτο» των δανειστών.

Σήμερα ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση 2,71 δισ. για την Εθνική. Το συμβούλιο των διευθυντών του ESM αποφάσισε σήμερα να εκταμιεύσει 2,71 δισ. ευρώ  στην Ελλάδα για να ανακεφαλαιοποιήσει την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί από τα κεφάλαια που προορίζονται να καλύψουν το κόστος ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου, μέρος της χρηματοδοτικής συνδρομής που χορήγησε ο ESM στην Ελλάδα τον Αύγουστο.

Κλείσιμο
Το σχέδιο πλέον, όπως το περιέγραψαν οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί προβλέπει ότι έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν κλείσει ουσιαστικά τα πέντε πιο «καυτά» ζητήματα της ατζέντας:
 
1.   Αποκρατικοποιήσεις:  μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα δημιουργηθεί το νέο υπέρ-Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και θα εξειδικευτεί η λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων. Το ζήτημα πλέον είναι ποια περιουσιακά στοιχεία θα εκχωρήσει το κράτος, εκτός από αυτά που θεωρούνται ήδη δεδομένα, όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια κλπ. Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει την κίνηση αυτή ως συμφέρουσα για το δημόσιο, εφόσον ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας και όχι αποκλειστικά για πληρωμή του δημοσίου χρέους. Μένει να φανεί αν τα έσοδα αυτά που θα μένουν στη χώρα, θα έρθουν από τώρα ή θα αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν στο μακρινό μέλλον.

2.   «Κόκκινα δάνεια»: δημιουργείται και στη χώρα μας η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δηλαδή τα κόκκνα δάνεια θα περνάνε στα χέρια τρίτων. Η αρχή θα γίνει με τα επιχειρηματικά δάνεια ενώ η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να ισχύσει και για τα στεγαστικά. Επιδιώκεται να εξαιρεθούν και κάποιοι κλάδοι επιχειρήσεων, που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη χωρα (ενδεχομένως πχ της ναυτιλίας).

3.  Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο: οι δανειστές θέλουν μείωση αποδοχών για χαμηλόμισθους «μη προσοντούχους» υπαλλήλους.

4.  Φορολογία: νέο Περιουσιολόγιο, σύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΓΓΔΕ, διάδοση πλαστικού χρήματος, επιλογή νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Θα περιληφθούν και αλλαγές στα εισοδήματα του 2015, όπως ενδεχομένως ο φόρος στα ενοίκια, ή και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

5.   Άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής Ενέργειας - ΑΔΜΗΕ 

Κατόπιν τούτων, μαζί με ήσσονες αλλαγές στην αγορά, «κλείνει» το πακέτο του 1 δισ. ευρώ και μετά τις γιορτές τίθενται επί τάπητος οι μειώσεις στις συντάξεις και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και οι συνολικότερες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος για το 2016 (με αφορολόγητο βάσει δαπανών με κάρτες κλπ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης