Μειώσεις 15% στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Μειώσεις 15% στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ ζητούν οι δανειστές

Υποστηρίζουν ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ - Σε διαφορετική περίπτωση ίσως υποστούν απώλειες πάνω από 30% οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ ή θα γίνει οριζόντια μείωση 6% σε όλες - Κατρούγκαλος: Δεν θα γίνει καμία οριζόντια μείωση στις συντάξεις


Μειώσεις 15% στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ ζητούν οι δανειστές
Νέες πιέσεις ασκεί αιφνιδιαστικά το κουαρτέτο στο μέτωπο του ασφαλιστικού, αμφισβητώντας τους υπολογισμούς τις κυβέρνησης, ότι με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί -αύξηση εισφορών υπέρ υγείας και αύξηση των ορίων ηλικίας- καλύπτεται ο στόχος για εξοικονόμηση 0,6% της συνταξιοδοτικής δαπάνης και υπολείπεται η λήψη μέτρων ύψους  900 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο της  μνημονιακής
δέσμευσης για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ για το 2016) 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από την περικοπή των συντάξεων, καθώς έχει απορριφτεί η πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Για να εξοικονομηθεί το ποσό, το επικρατέστερο σενάριο είναι να μειωθούν κατά 15% οι συντάξεις άνω των 800 ευρώ. Την ίδια εκτίμηση είχαν, άλλωστε, εδώ και δύο μήνες και οι ειδικοί στην ασφάλιση που «μιλούσαν» την γλώσσα των αριθμών.

Διαφορετικά, σύμφωνα με τεχνοκράτες από την πλευρά των δανειστών, θα πρέπει να υποστούν βαριές απώλειες πάνω από 30% οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ ή να αποφασιστεί οριζόντια μείωση 6% για όλες τις συντάξεις από το πρώτο ευρώ. 

Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι το κουαρτέτο έχει δεχθεί ότι η χώρα κάλυψε το στόχο για εξοικονόμηση 0,6% της δαπάνης, ενώ για το θέμα της αύξησης των εισφορών τονίζει ότι το μείγμα εναλλακτικών λύσεων που προτείνει ως ισοδύναμο για να μην μειωθούν οι συντάξεις δεν αφορά στην αύξηση μόνο των εργοδοτικών εισφορών αλλά και των εισφορών των εργαζόμενων (0,50 για τους εργοδότες, 0,50 για τους εργαζόμενους).

Κατρούγκαλος: Δεν θα γίνει καμία οριζόντια μείωση στις συντάξεις


Την πεποίθηση του ότι η εξοικονόμηση στο ασφαλιστικό δεν θα προέλθει «από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, αλλά από τον ανορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος», αναφέρει σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος παράλληλα, δηλώνει ότι «οι επικουρικές συντάξεις θα προστατευτούν στον μέγιστο βαθμό», ενώ υπογραμμίζει την επιδίωξη της κυβέρνησης, που δε είναι άλλη από την μετατροπή της διαπραγμάτευσης από διμερές θέμα, σε ευρωπαϊκό.  

Σημειώνει δε, ότι δεν θα νομοθετήσει «με μεταφρασμένα κείμενα» και εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηρίξει «συμπαγώς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. 

Εκφράζει δε, την πεποίθηση του ότι μπορεί να υπάρξει και ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο από την αντιπολίτευση, γεγονός που «το βλέπουν πολλοί βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν ταυτιστεί με τον παλαιοκομματισμό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.       

«Θα σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας ως προς την επιδίωξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής» αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι «εφόσον εμείς επιτυγχάνουμε τους στόχους μας, τα μέσα επίτευξής τους αφορούν εμάς». 

«Επιμένουμε» τονίζει «σε ένα δημόσιο, καθολικό, αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με δύο τμήματα σύνταξης, και τα δύο προκαθορισμένων παροχών, και τα δύο υπό την εγγύηση του κράτους: μία Εθνική Σύνταξη πουν θα δίνεται σε όλους τους μακροχρόνια άνεργους, αρκεί να έχουν 15 χρόνια ασφάλισης, ως μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

«Αυτή η σύνταξη δεν θα χρηματοδοτείται από ασφαλιστικές εισφορές αλλά απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα ανεβαίνει μαζί με το ΑΕΠ, ισοδυναμώντας με ρήτρα ανάπτυξης. Δεν πρόκειται ως προς αυτή να υποχωρήσουμε σε πιέσεις να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια» υπογραμμίζει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης