Γιατί το ταμπλό δεν «ακούει» τα κέρδη των τραπεζών

Γιατί το ταμπλό δεν «ακούει» τα κέρδη των τραπεζών

Δυο έως και τρία χρόνια πίσω επέστρεψαν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών, την ίδια ώρα που ο ρυθμός αύξησης των κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθε σε 78,6% για το 2007.

Και η εξήγηση που δίδουν γι αυτό το φαινόμενο οι χρηματιστηριακοί αναλυτές δεν είναι οι άστοχες επενδυτικές κινήσεις των ελληνικών τραπεζών, αλλά το γεγονός ότι οι ξένοι διαχειριστές προτιμούν αμερικανικές ή ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές. Οι τελευταίες ( Λ. χ Citigroup- UBS ) έχουν καταγράψει πτώση με

Γιατί το ταμπλό δεν «ακούει» τα κέρδη των τραπεζών

Δυο έως και τρία χρόνια πίσω επέστρεψαν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών, την ίδια ώρα που ο ρυθμός αύξησης των κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθε σε 78,6% για το 2007.

Και η εξήγηση που δίδουν γι αυτό το φαινόμενο οι χρηματιστηριακοί αναλυτές δεν είναι οι άστοχες επενδυτικές κινήσεις των ελληνικών τραπεζών, αλλά το γεγονός ότι οι ξένοι διαχειριστές προτιμούν αμερικανικές ή ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές. Οι τελευταίες ( Λ. χ Citigroup- UBS ) έχουν καταγράψει πτώση μεταξύ 40- 60%, έτσι αρκετοί ξένοι θεσμικοί ποντάρουν σε μια πιο γρήγορη ανάκαμψη.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι διαχειριστές πωλούν τις κερδοφόρες θέσεις τους και αγοράζουν τις «χαμένες» τράπεζες εφαρμόζοντας την επενδυτική τακτική την οποία οι αγγλοσάξωνες αποκαλούν Buy the losers sell the winners.

Ο κύριος λόγος, όμως, για τον οποίο οι ξένοι θεσμικοί προτιμούν τις ξένες τράπεζες  είναι ότι τα στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν δοθεί διαθέτουν ήδη μικρότερο επιτόκιο και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής. Έτσι αρκετές θα καταγράψουν κέρδη από τις περίφημες επενδύσεις των subrimes.

Ας δούμε, όμως, σε ποια επίπεδα τιμών έχουν επιστρέψει ορισμένες τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στα 34,02 ευρώ, τιμή στην οποία βρέθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2006 ( 34,00 ευρώ ). Σε μια περίοδο κατά την οποία είχε πραγματοποιήσει την εξαγορά της Τουρκικής Finansbank, ύστερα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,5 δισ ευρώ.

Η ραγδαία πτώση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας από τα 47 ευρώ στα 34 ευρώ αποδίδεται αποκλειστικά στην σύγκριση μεταξύ ελληνικών και ξένων τραπεζών, τηρουμένων πάντα των μεγεθών. Παρά το ότι, οι ελληνικές τράπεζες, όπως η Εθνική Τράπεζα, δεν είναι εκτεθειμένες σε επενδύσεις στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου, αυτό που μετρά για τους ξένους διαχειριστές είναι η ρευστοποίηση κερδών. Και τα μεγαλύτερα κέρδη τα είχαν από τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών μέχρι τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι προοπτικές για την Εθνική Τράπεζα παραμένουν καθώς η JP Morgan δίδει τιμή – στόχο τα 55 ευρώ, ύστερα από τα καθαρά κέρδη των 1,67 δισ ευρώ για το 2007.

Πριν την πτώση της μετοχής Εθνικής είχε προηγηθεί η ραγδαία υποχώρηση της Eurobank στα 18,40 ευρώ. ( Τιμή 10/12/2004 )

Η αφορμή δόθηκε από μια έκθεση της Deutsche Bank η οποία χρησιμοποιούσε λανθασμένα στοιχεία. Η Τράπεζα ενισχύθηκε κεφαλαιακά προχωρώντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ πραγματοποίησε επέκταση σε Ουκρανία- Τουρκία, αλλά και συγχωνεύσεις σε Ρουμανία- Βουλγαρία. Τα δε κέρδη αυξήθηκαν κατά 35,4% στα 814 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τις, συνήθως, συντηρητικές προβλέψεις της διοίκησης της τράπεζας.

Κλείσιμο

Kάτι ανάλογο με τον τίτλο της Eurobank συνέβη και με την μετοχή της Τραπέζης Πειραιώς. Παρά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ο τίτλος υποχώρησε από τα 28 ευρώ στα 17,80 ευρώ, τιμή η οποία είχε καταγραφεί την 1η Ιουνίου 2006. Τα δε κέρδη της Τράπεζας για το 2007 αυξήθηκαν κατά 49% στα 651 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επεκτατικές κινήσεις στο βαθμό που θα το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης