Μέλι-γάλα με τους Βούλγαρους για τον αγωγό

Μέλι-γάλα με τους Βούλγαρους για τον αγωγό

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης

 

 

 

 

 

 

Σύννεφα ήταν και έφυγαν – δεν διανοούμαστε να μιλήσουμε για «μπόρα», αφού δεν ξέσπασε ποτέ – γύρω από τον πετρελαι

Μέλι-γάλα με τους Βούλγαρους για τον αγωγό

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης

 

 

 

 

 

 

Κλείσιμο

Σύννεφα ήταν και έφυγαν – δεν διανοούμαστε να μιλήσουμε για «μπόρα», αφού δεν ξέσπασε ποτέ – γύρω από τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, αφού τόσο η ελληνική όσο και η βουλγαρική πλευρά εμφανίζονται πλέον να προωθούν με θέρμη το έργο.

Για το θέμα, μεταξύ άλλων, είχαν συνάντηση χτες στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Βούλγαρου προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ στην χώρα μας, ο αρμόδιος για τα ενεργειακά υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης με τον  Βούλγαρο Υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, κ. Traicho Traikov.

Η βουλγαρική πλευρά επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης των αναγκαίων ποσοτήτων πετρελαίου, ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του αγωγού και, σχετικά, θα ζητηθεί η έγκαιρη διευθέτηση του θέματος από τη ρωσική πλευρά που έχει αναλάβει τη συμβατική δέσμευση.

 Επίσης, οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία των δύο Υπουργείων, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την διέλευση των αγωγών από το έδαφος τους, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους (τεχνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές κ.α).

Μάλιστα, κ. Ι. Μανιάτης τόνισε ότι η Ελλάδα κινείται σταθερά στην κατεύθυνση της υλοποίησης του έργου, καθώς η κυβέρνηση ανασυγκροτεί την Τοπική Επιτροπή έργου, τη Διυπουργική Επιτροπή για την παρακολούθηση του, καθώς και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης της Συμφωνίας Διέλευσης. Παράλληλα, εξετάζονται πιθανά αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ενώ σύντομα αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση κατασκευής του έργου, με έμφαση σε ζητήματα χρήσης γης.

Μανιάτης και Traikov συζήτησαν επίσης για τον αγωγό φυσικού αερίου Χάσκοβο-Κομοτηνή (IGB), για την υλοποίηση του οποίου αποφασίστηκε η συγκρότηση διμερούς ομάδας εργασίας, η οποία θα δραστηριοποιηθεί και στην προοπτική χρηματοδότησης του από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης. Παράλληλα, κρίθηκε ως θετική η πρωτοβουλία των τριών Υπουργών Ελλάδας – Βουλγαρίας - Ιταλίας να αποστείλουν επιστολή στον Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε, κ. Andris Piebalgs, για τη διασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων.

Επιπλέον, εξετάστηκε η δυνατότητα υπογραφής Πρωτοκόλλου ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών των δύο κρατών, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η Ελλάδα έχει αυξημένες ανάγκες κατανάλωσης και χρησιμοποιεί ιδιαίτερα τη διασύνδεση με την Βουλγαρία.

Τα συγκεκριμένα ενεργειακά μέτωπα, μαζί με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, βρέθηκαν και στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας με τον Βούλγαρο πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ.

«Ξαναθέσαμε τα ζητήματα που σχετίζονται με την ενεργειακή κοινότητα της Ν.Α Ευρώπης που είναι η πρώτη περιφερειακή οργάνωση αγοράς ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο τα θέματα της  συνεργασίας με τη Βουλγαρία στο πετρέλαιο το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό, τους αγωγούς Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη , τον αγωγό Κομοτηνή –Στάρα Ζαγόρα και βέβαια τον αγωγό South-Stream και τη δεύτερη γραμμή διασύνδεσης των δυο χωρών από την Μαritsa της Βουλγαρίας στη Νέα Σάντα στην Ελλάδα. Εξετάσαμε όλη αυτή την ενεργειακή συνεργασία που έχουν οι δυο χώρες και βέβαια συμφωνήσαμε ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να προχωρήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούφας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης