Δύο λίστες με προαπαιτούμενα στις συζητήσεις Αθήνας - δανειστών

Δύο λίστες με προαπαιτούμενα στις συζητήσεις Αθήνας - δανειστών

Φορολογικό, μισθοί, συντάξεις, απαολύσεις στο Δημόσιο και όλα τα «καυτά» θέματα θα τεθούν στο τραπέζι μέχρι την Παρασκευή - Αποκλισεις σε διάφορα ζητήματα με το κουαρτέτο - Συμφωνούν οι δύο πλευρές για την ύφεση - Τι θα γίνει με «κόκκινα δάνεια», φαρμακεία, ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Δύο λίστες με προαπαιτούμενα στις συζητήσεις Αθήνας - δανειστών
Δύο λίστες με μέτρα μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Μέχρι την Παρασκευή όχι μόνο θα εξεταστούν τα 16 (ψηφισμένα) από τα 49 προαπαιτούμενα που προχώρησε η εφαρμογή τους, αλλά, όπως έλεγαν πηγές που μετέχουν στη διαπραγμάτευση, πρέπει να «κλειδώσει» και η άλλη λίστα με τα υπόλοιπα μέτρα. Πρόκειται για εκείνα που θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί για να επικυρωθούν από την τρόικα των ελεγκτών στα μέσα Νοεμβρίου, όταν και αναμένεται να γίνει και η πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Επομένως, μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες θα ανοίξουν όλοι οι «καυτοί» φάκελοι που προς το παρόν έχουν μείνει στην άκρη, όπως για το νέο φορολογικό σύστημα, για τους μισθούς και τις συντάξεις, για τις απολύσεις στο Δημόσιο κλπ.

Πάντως κυβερνητικές πηγές θεωρούσαν ιδιαίτερα θετικό για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ότι οι θεσμοί φαίνεται να έχουν αποδεχθεί πως θα είναι μικρότερη τελικά η ύφεση φέτος (1,4% αντί 2,3% που είχε εκτιμηθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού). Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μπορεί να σημαίνει πρακτικά, καλύτερες εισπράξεις εσόδων φέτος και λιγότερα ισοδύναμα και πρόσθετα νέα μέτρα.

Από την πρώτη ημέρα επαφών πάντως μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των ελεγκτών, εντοπίστηκαν σημαντικές αποκλίσεις, συμβιβασμοί αλλά και «τρύπες» στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων. Για το κρίσιμο θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο αύριο θα συζητήσει διεξοδικά ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης με τους επικεφαλής των ελεγκτών, φαίνεται ότι οι δανειστές θέλουν να κλείσουν την «ομπρέλα» προστασίας του νόμου Κατσέλη, προτείνοντας πολύ χαμηλότερα όρια σε σχέση με αυτά που επιδιώκει η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση που τίθεται προς συζήτηση είναι για προστασία από τους πλειστηριασμούς με τα εξής δύο κριτήρια: Συνολικό ύψος χρέους για μια τετραμελή οικογένεια μέχρι 300.000 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ το χρόνο. Πρόκειται για πρόταση που καλύπτει το 85% των δανειοληπτών. Όμως οι δανειστές σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τοποθετούν το συνολικό χρέος μέχρι το ποσό των 120.000 ευρώ -στην αρχή έλεγαν για 60.000 ευρώ- ενώ κάνουν λόγο για σύνολο εισοδήματος, εξαιρετικά χαμηλό, στο όριο της φτώχειας, που υπολογίζεται περίπου σε 15.000 ευρώ για μία οικογένεια (όπως το μετρά η ΕΛΣΤΑΤ).
Κλείσιμο

Όσον αφορά στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν πως «αυτοπαγιδευτήκαμε», καθώς η αρχική εκτίμηση για τα έσοδα ήταν υπερβολική (300 εκατ. ευρω) και τελικά ειναι πολύ χαμηλότερα, κάτω από 100 εκατ. ευρω.

Την ίδια στιγμή, επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι δανειστές κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, σε σχέση με το ύψος της εξοικονόμησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης που εξασφαλίζεται με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Αν και έχουν δεχτεί, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά ότι η μεταρρύθμιση γενικά μπορεί να αποτελέσει το γενικό ισοδύναμο για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ περιμένουν την «ποσοσοτικοποίηση» του ανακαθορισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων και των ενιαίων κανόνων για να δώσουν το πράσινο φως. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας μία πρώτη εικόνα της ποσοτικοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα υπάρχει την Παρασκευή.

Για τα φαρμακεία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε συμβιβασμός και συμφωνήθηκε ότι θα μπορεί να δίνεται άδεια αρκεί ένας μέτοχος μόνο, να είναι πτυχιούχος φαρμακοποιός.

Στη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, διαπιστώθηκε τα περισσότερα έχουν ήδη προχωρήσει, όπως το γάλα, το ψωμί και ο οδικός χάρτη αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Το θέμα των πετρελαιοειδών και των ποτών θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο καθώς απαιτούνται μελέτες.

Η πρώτη συνάντηση με τον αναπλ. υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για τα φορολογικά ζητήματα κράτησε σχεδόν τρεις ώρες. Aρμόδια στελέχη σημείωσαν ότι δεν έγινε σήμερα αναφορά για τον ΦΠA, αλλά συζητήθηκαν η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΣΔOE και η παράταση παραγραφής στις εκκρεμείς υποθέσεις.


Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης