Κίνητρα για τις συνεπείς επιχειρήσεις ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο

Κίνητρα για τις συνεπείς επιχειρήσεις ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο

Η κυβέρνηση μελετά την παροχή μειωμένων φορολογικών συντελεστών σε όσες επιχειρήσεις κατορθώνουν να παραμένουν συνεπείς και να πληρώνουν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους, τις ασφαλιστικές εισφορές και τις λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις 

Κίνητρα για τις συνεπείς επιχειρήσεις ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο
Μείωση φορολογικών συντελεστών και άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις ή παροχές προς τις συνεπείς φορολογικά και ασφαλιστικά επιχειρήσεις, καθώς και για όσες με συνέπεια εξυπηρετούν το σύνολο των υποχρεώσεών τους (ακόμα και τις δανειακές τους επιβαρύνσεις) θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εντός των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη είναι να σταλεί σαφές μήνυμα προς την ιδιωτική οικονομία ότι η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση. 

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών μελετούν την επιβολή τεκμηρίων ασφάλισης με στόχο την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας μέσα από την τοποθέτηση σειράς αντικειμενικών κριτηρίων που θα αποδεικνύουν πόσες θα πρέπει να είναι οι ασφαλιστικές εισφορές για κάθε επιχείρηση μέσα από ειδικές προϋποθέσεις.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση μελετά την παροχή μειωμένων φορολογικών συντελεστών σε όσες επιχειρήσεις κατορθώνουν -παρά τις δυσκολίες- να παραμένουν συνεπείς και να πληρώνουν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους, τις ασφαλιστικές εισφορές, τις λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις κ.ο.κ. Πρόκειται για δράση υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών και του αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος θέλει κατά πρώτον να επιβραβεύσει τους συνεπείς φορολογούμενους επιχειρηματίες, αλλά ταυτόχρονα να στείλει ένα πρώτο μήνυμα στήριξης του ιδιωτικού τομέα. Πυρήνας της σκέψης του κ. Αλεξιάδη είναι ότι «επιτέλους στη χώρα μας θα πρέπει να υπάρξει επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων και όχι μόνο ρυθμίσεις υπέρ όσων δεν τα καταφέρνουν».

Κλείσιμο
Παράλληλα, όμως, η πολιτική αυτή έχει να κάνει και με θέματα που άπτονται της τήρησης των όρων του υγιούς ανταγωνισμού. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται σε στρεβλώσεις που επικρατούν με επιχειρήσεις που, ενώ δεν πληρούν τους όρους της σωστής λειτουργίας και τις προϋποθέσεις πλήρους άσκησης των εργασιών τους, λόγω μεγάλης ανοχής ανταγωνίζονται με όρους άνισους επιχειρήσεις που έχουν σταθεί, είναι υγιείς και δεν χρωστάνε. «Πρόκειται για νόθευση του ανταγωνισμού και από τη μεριά μας, σε συνεννόηση με τους θεσμικούς φορείς της αγοράς, θα κοιτάξουμε πώς θα παρέμβουμε καταλυτικά», αναφέρει αρμόδια πηγή.

Ήδη οι παραπάνω δράσεις έχουν κατά καιρούς αποτελέσει αιτήματα φορέων της επιχειρηματικότητας και σε μεγάλο βαθμό ικανοποιούν πάγια αιτήματα της αγοράς. Και η κυβέρνηση όμως με την ανακοίνωση -πιθανότατα εντός του Οκτωβρίου- της δέσμης παροχής φοροελαφρύνσεων και μειωμένων συντελεστών προς τις καλοπληρώτριες επιχειρήσεις θα επιδιώξει να αναδείξει ένα προφίλ υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας και εργασίας σε αντίθεση με όσους την κατηγορούν για επιλεκτικά θετική αντιμετώπιση μόνο της δημοσιοϋπαλληλίας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογες ρυθμίσεις έχουν υπάρξει και στη Γερμανία και αυτό το μοντέλο είναι που το υπουργείο Οικονομικών μελετά και προωθεί. Οι ίδιες πηγές μιλάνε για την υιοθέτηση του επονομαζόμενου Ιστορικού Φορολογικής Συνείδησης, στο οποίο και θα αποτυπώνεται η διαχρονική συμπεριφορά των εργοδοτών, με αποτέλεσμα την τελική τους επιβράβευση.


Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης