Κυβέρνηση: Προτεραιότητα οι αγωγοί, αλλά και η εξομάλυνση της ενεργειακής εξάρτησης

Κυβέρνηση: Προτεραιότητα οι αγωγοί, αλλά και η εξομάλυνση της ενεργειακής εξάρτησης

Οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης και Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης

 

 

 

 

 

 

Στίγμα «εξομάλυνσης»- όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε  

Κυβέρνηση: Προτεραιότητα  οι αγωγοί, αλλά και  η εξομάλυνση της  ενεργειακής εξάρτησης

Οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης και Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης

 

 

 

 

 

Κλείσιμο

 

Στίγμα «εξομάλυνσης»- όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε  – της ενεργειακής εξάρτησης  της χώρας μας «από όπου κι αν προέρχεται» έδωσε με σαφήνεια ο αρμόδιος περί τα ενεργειακά υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας τη Δευτέρα στην διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Μάλιστα ο ίδιος  σαφώς πήρε αποστάσεις σε σχέση προς την ενεργειακή πολιτική που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα απλώς ακολούθησε πρωτοβουλίες άλλων και εντάχθηκε σε projects χωρίς πυξίδα, χωρίς σκληρή διαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της. Έκτοτε, παρακολουθούσε απλά και μόνο τις εξελίξεις αντί τουλάχιστον να τις συν-καθορίζει. Αυτό, άλλωστε, διαπιστώθηκε και από την εκκωφαντική σιωπή της Αθήνας τόσο στις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις της Βουλγαρίας αναφορικά με τη συμμετοχή της σε δυο σχέδια που μας αφορούν άμεσα (Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και South Stream) όσο και στη συνακόλουθη θεαματική στροφή της Μόσχας προς την Άγκυρα. Η διαχείριση των διμερών μας σχέσεων με την ενεργειακά ισχυρή Ρωσία δεν μπορεί να γίνεται μόνο με επικοινωνιακά κριτήρια, αφού αποδείχθηκε ότι εταίροι και μη δεν μας υπολόγιζαν στο βαθμό που νομίζαμε, ή πιστεύαμε»… 

Από την πλευρά του  ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, έθεσε ως πρωταρχικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης τον συνδυασμό της «πράσινης ανάπτυξης»  

Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι τόσο ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά και οι αγωγοί Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και South Stream αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για την χώρα μας 

Αλλωστε και ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η συμφωνία για τον South Stream, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου, καθώς το 2015 – ο νέος αγωγός θα λειτουργήσει από ατ τέλη της συγκεκριμένης χρονιάς - περίπου 3 δισ. κυβικά μέτρα της εγχώριας ζήτησης των συνολικά 7,5 δισ. θα εξακολουθήσουν να προέρχονται από τη Ρωσία.

Η υπόλοιπη ζήτηση των 4,5 bcm αναμένεται να καλυφθεί από τον τουρκοελληνοϊταλικό αγωγό, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και η κατασκευή του οποίου συνιστά άμεση ελληνική προτεραιότητα), από την Αλγερία (υγροποιημένο αέριο) καθώς και από κάποιες επιπλέον ποσότητες αζέρικου αερίου και τα διαθέσιμα της Τουρκίας, όπως επισημάνθηκε.

Η ισχύς της  υφιστάμενης Διακρατικής Συμφωνίας  Ελλάδος-Ρωσίας λήγει το 2016 και υπάρχει  πρόβλεψη παράτασής της για επιπλέον 10 χρόνια. «Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η έγκαιρη ανανέωση της  διμερούς συμφωνίας», ανέφερε ο κ. Μανιάτης, προσθέτοντας ότι η εγχώρια  κατανάλωση φυσικού αερίου εκτιμάται  ότι θα υπερδιπλασιαστεί, τα επόμενα  χρόνια, προσεγγίζοντας τα 7,5 δισ. κυβικά μέτρα το 2015.

Επτά  στόχοι

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει  πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας  αλλά και ότι θα πρέπει να μετατραπεί από χώρα διέλευσης και σε χώρα διάθεσης φυσικού αερίου.

Ως στόχους, δε, της ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής της χώρας προσδιόρισε:

  1. Τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και ενεργειακών διόδων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένης και της διαφοροποίησης του τύπου του καυσίμου.
  2. Την ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων και υποδομών
  3. Την εμβάθυνση του διαλόγου μεταξύ κρατών παραγωγής και κατανάλωσης και τη στενή συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και διεθνών οργανισμών σχετικών με ενεργειακά θέματα.
  4. Τη διαφάνεια στην λειτουργία της αγοράς ενέργειας
  5. Τη μείωση της ζήτησης και κατανάλωσης ενέργειας με υιοθέτηση μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης.
  6. Την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συστημάτων καθαρής ενέργειας
  7. Την μεταφορά τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα. 

Θυμίζουμε εδώ  ότι η Ελλάδα λαμβάνει ήδη περί το 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο από την Τουρκία, ενώ έχει συμφωνήσει με το Αζερμπαϊτζάν την ροή επιπλέον ποσότητας 1 δισεκατομμυρίου  κ.μ. μέσω της γειτονικής χώρας.

Η προηγούμενη  κυβέρνηση είχε ζητήσει την αύξηση της ροής φυσικού αερίου από τα 3 στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα  ετησίως μετά το 2016.

Επιπλέον  η χώρα μας έχει συμφωνήσει με την  Βουλγαρία στην κατασκευή νέας διασύνδεσης, μέσω της οποίας θα τροφοδοτούμε τους γείτονες με 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα  από τις αποθήκες υγροποιημένου  φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης