Πώς η κρίση στην Κίνα μεταδίδεται στις παγκόσμιες αγορές

Πώς η κρίση στην Κίνα μεταδίδεται στις παγκόσμιες αγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές εισήλθαν σε φάση διόρθωσης, ενώ οι μετοχές των αναπτυσσόμενων οικονομιών καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και τέσσερα έτη περίπου

Πώς η κρίση στην Κίνα μεταδίδεται στις παγκόσμιες αγορές
Tα άσχημα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας ήταν και τα πιο πρόσφατα που δημοσιεύθηκαν και έσπειραν τον πανικό στις χρηματαγορές αυτή την εβδομάδα. Η υποτίμηση του γουάν την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασε τον πήχη της ανησυχίας για την ανάπτυξη παγκοσμίως, φτάνοντας το τελευταίο «οχυρό» της σταθερότητας, τον δείκτη S&P 500. 



Οι ευρωπαϊκές μετοχές εισήλθαν σε φάση διόρθωσης, ενώ οι μετοχές των αναπτυσσόμενων οικονομιών καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και τέσσερα έτη περίπου.

Οι αγορές του Χονγκ Κόνγκ,της Ινδονησία, και της Ταϊβάν εισήλθαν σε "bear market". Παράλληλα ο S&P 500 στις ΗΠΑ κατέγραψε τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από το 2011. Οι επενδυτές ξεπουλούν τις μετοχές που κατέγραφαν φέτος τις καλύτερες αποδόσεις. Μεταξύ αυτών τις μετοχές των Netflix, Apple και Amazon.
Κλείσιμο



Ένας επενδυτής στην αγορά συναλλάγματος το χαρακτηρίζει ως «αγώνα δρόμου προς τον πάτο». Με ηγέτη την Κίνα, μετά το Βιετνάμ, και μετά το Καζακστάν, και οι τρεις αναίρεσαν τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων τους, επιτείνοντας την πτώση στην αγορά συναλλαγμάτος των αναπτυσσόμενων χωρών.

Το ρίνγκιτ της Μαλαισίας υποχώρησε σε χαμηλό ρεκόρ 17 ετών, ενώ το χειρότερο νόμισμα αυτού του μήνα είναι το ρώσικο ρούβλι. Η Κολομβία είδε, επίσης, το πέσο της να κατακρημνίζεται σε χαμηλό ρεκόρ.



Την ίδια ώρα ο οικονομικός «πόνος» φαίνεται πως δεν έχει τελειωμό για τα βασικά εμπορεύματα, τα οποία επλήγησαν από τα χειρότερα βιομηχανικά στοιχεία της Κίνας εδώ και χρόνια. Ο δείκτης Bloomberg Commodity βρέθηκε σε χαμηλό ρεκόρ από το 2002, και το πετρέλαιο είχε το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων πτώσεων εδώ και περίπου 30 χρόνια. Χαλκός, νικέλιο, ψευδάργυρος, αργίλιο, κασσίτερο και μόλυβδος επίσης υποχώρησαν.

Η BlackRock εκτιμά ότι τα ETFs που επενδύουν σε εμπορεύματα είχαν εκροές για πέντε συναπτούς μήνες

Αυτή τη στιγμή ο χρυσός μπορεί να είναι και το καλύτερο στοιχείο της αγοράς, πραγματοποιώντας ράλι, αφού οι επενδυτές έψαξαν οικονομική ασφάλεια. Οδηγητής της αύξησης της τιμής του χρυσού είναι ο φόβος της FED για χαμηλά επιτόκια.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης