Εκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που δήλωσαν μεγάλα κέρδη

Εκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που δήλωσαν μεγάλα κέρδη

Έκτακτη εισφορά, έκτακτο επίδομα αλλά και φόρο στην Εκκλησία είναι τα μέτρα με τα οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας.  

Τις οριστικές  αποφάσεις για τους όρους και τις λεπτομέρειες θα λάβει την Τρίτη και την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό. 

Τις προθέσεις  του&nbs

Εκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις που δήλωσαν μεγάλα κέρδη

Έκτακτη εισφορά, έκτακτο επίδομα αλλά και φόρο στην Εκκλησία είναι τα μέτρα με τα οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας.  

Τις οριστικές  αποφάσεις για τους όρους και τις λεπτομέρειες θα λάβει την Τρίτη και την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό. 

Τις προθέσεις  του να προχωρήσει στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγάλες και κερδοφόρες επιχειρήσεις και τράπεζες δημοσιοποίησε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.  

Τόνισε ότι  πρόκειται για μια προσπάθεια αναδιανομής των βαρών εν μέσω κρίσης, την οποία θα αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία. Απέφυγε όμως να διευκρινίσει πώς θα υπολογιστεί και πόσα θα εισπράξει το δημόσιο, αν και όλα δείχνουν πως θα εφαρμοστεί με βάση τα κέρδη που δήλωσαν οι επιχειρήσεις πως είχαν το 2008 (χωρίς να αποκλείεται να επαναληφθεί κάτι ανάλογο και του χρόνου για τις σαφώς λιγότερες επιχειρήσεις που είχαν κέρδη και το 2009). 

Θετικός ο ΣΕΒ 

Θετικός εμφανίστηκε  κατ’ αρχήν ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος που δήλωσε: «η εθνική επιχειρηματική τάξη γνωρίζει πολύ καλά ότι η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης –και είναι πρόθυμη να συμβάλει με μία έκτακτη εισφορά στην αναγκαία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού μας εκτροχιασμού. Τόνισε όμως και ότι «το κλειδί για να βγούμε πραγματικά από το οικονομικό αδιέξοδο, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, το νοικοκύρεμα του κράτους και, πάνω απ’ όλα, η ανάπτυξη» ενώ, στη διάρκεια της συνεδρίασης, εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του επειδή στη χώρα μας δαιμονοποιούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις, που προσφέρουν όμως χιλιάδες απασχόλησης και πάνω από 2 εκατ. ευρώ η κάθε μία σε φόρους ετησίως. 

Κλείσιμο

«Κληρώνει»  έκτακτο επίδομα 

Στην ίδια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα καθοριστούν  και οι τελευταίες λεπτομέρειες για  τους όρους χορήγησης πριν τα Χριστούγεννα της πρώτης δόσης του Εκτάκτου Επιδόματος Αλληλεγγύης, το οποίο θα ανέρχεται σε περίπου 500-1300 ευρώ και θα αφορά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με πολύ χαμηλό εισόδημα (μακροχρόνια άνεργοι, επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ, χαμηλοσυνταξιούχοι κλπ).  

Μένει να διευκρινιστεί  όμως αν χαμηλοσυνταξιούχοι θα θεωρούνται ακόμα και εάν δεν λαμβάνουν  το ΕΚΑΣ (πχ άτομα με πρόωρη σύνταξη  ή σύνταξη αναπηρίας κάτω των 60), αν θα το λάβουν τα άτομα με ειδικές  ανάγκες και πολύτεκνοι ή τρίτεκνοι. 

Φόρος 25% στην Εκκλησία 

Την Τετάρτη  αναμένεται να εξεταστεί και να αποφασιστεί  εάν τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη φορολόγηση της περιουσίας της  Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που  είχε τη Δευτέρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας για τις αντιδράσεις του κλήρου στο ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος στα έσοδα της Εκκλησία. 

Παρότι ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος δεν είχε  αντιταχθεί στην επιβολή ΕΤΑΚ στην ακίνητη περιουσία της εκκλησίας, οι νέες εξελίξεις φαίνεται πως οδηγούν σε αδιέξοδο. 

Από πλευράς  του οικονομικού επιτελείου πάντως τονίζουν ότι:

  • μετά την κατάργηση του ΕΤΑΚ θα πρέπει να επιβληθεί ετήσιος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στα «χαρτογραφημένα» στο σύστημα TAXIS ακίνητα της Εκκλησίας.
  • εκτός από  το «παγκάρι» και τον οβολό  των πιστών, η Εκκλησία διατηρεί μια πλειάδα πηγών εσόδων. Εξετάζεται συνεπώς να επιβληθεί φόρος σε εισοδήματα από εμπορικές εκμεταλλεύσεις, ενοίκια από ακίνητα (στις μεταβιβάσεις, δωρεές και αγοραπωλησίες επιβάλλεται και σήμερα φόρος), πωλήσεις βιβλίων ή εικόνων κλπ δραστηριότητες που διαρκώς επεκτείνονται (ξενοδοχεία κλπ)…
  • για το σκοπό  αυτό θα απαιτηθεί οι Ιερές Μονές, οι ΜΚΟ (Μη κυβερνητικές Οργανώσεις) της Εκκλησίας κλπ,  να αρχίσουν εκδίδουν παραστατικά και τιμολόγια κατά περίπτωση για τις εμπορικές συναλλαγές τους. Κρίνεται έτσι αναγκαία η αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με ειδική νομοθετική ρύθμιση, που θα τις κατατάσσει στην κατηγορία των αστικών - εμπορικών εταιριών και θα τις φορολογεί  με φορολογικό συντελεστή 20% - 25%.

Στις εισηγήσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών  πάντως προβλέπεται και η εξαίρεση από τη φορολόγηση των εισοδημάτων  που επιστρέφονται από την  Εκκλησία ως δωρεά και φιλανθρωπία προς ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και στο κοινωνικό σύνολο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης