LIVE

Κορωνοϊός

«Ανοίγουν, δεν ανοίγουν» οι τράπεζες τη Δευτέρα

«Ανοίγουν, δεν ανοίγουν» οι τράπεζες τη Δευτέρα

Χθες ο κ. Μάρδας είπε ότι όλα θα είναι κανονικά  από τη Δευτέρα και διευρύνονται οι τραπεζικές υπηρεσίες - Θα επιτρέπεται η ανάληψη 180 ευρώ ανα τρεις ημέρες - Ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατό να ανοίξουν όλα τα υποκαταστήματα

Ήταν 28 Ιουνίου όταν η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κήρυξε τραπεζική αργία και προκάλεσε στους πολίτες της χώρας πανικό για το πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ατέλειωτες υποχρεώσεις τους.

Τις ημέρες και εβδομάδες που ακολούθησαν στελέχη της κυβέρνησης, από υπουργούς (Βαρουφάκης, Παππάς) μέχρι κυβερνητικό εκπρόσωπο (Σακελλαρίδης) εγγυόνταν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες οι τράπεζες θα άνοιγαν κανονικά, κάτι που στην πράξη αποδείχθηκε ουτοπία.

Το «απαγορευτικό» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έκλεισε την κάνουλα της έκτακτης χρηματοδότησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσω του μηχανισμού του ELA και η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους κρατούσαν τις τράπεζες κλειστές και τον ελληνικό λαό σε απόγνωση για την κατάληξη όλου αυτού του σκηνικού. 

Χρειάστηκαν τελικά να περάσουν -σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα - 21 ημέρες για να σηκώσουν και πάλι τα ρολά τους οι τράπεζες. Τη Δευτέρα, λοιπόν, 20 Ιουλίου οι πολίτες θα μπορούν και πάλι να προσέλθουν στις τράπεζες για να πραγματοποιήσουν κάθε είδους συναλλαγή, αφήνοντας τα ΑΤΜ που τους εξυπηρετούσαν μέχρι τώρα (και μέχρι την Κυριακή 19 του μηνός), όπως ανακοίνωσε ο κ. Μάρδας.

Ωστόσο σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, δεν πρόκειται να ανοίξουν τα υποκαταστήματα τη Δευτέρα, καθώς δεν είναι έτοιμα. Μένει να αποσαφηνιστεί τι τελικά θα γίνει.

ΕΚΤ: Έκτακτη χρηματοδότηση 900 εκατ. μέσω του ELA

Την λήξη της τραπεζικής αργίας, αν τελικά είναι έτσι,  σφράγισε ουσιαστικά το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, το οποίο προχώρησε την Πέμπτη σε αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA). Την απόφαση ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι τονίζοντας ότι το ποσό της αύξησης του ELA ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ και είναι για μία εβδομάδα, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ. 

«Η απόφαση να αυξήσουμε τον ELA σήμερα ήταν συμμετρική με την απόφαση να τον παγώσουμε πριν από μερικές ημέρες», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα με την απόφαση για "χρηματοδότηση – γέφυρα" αλλά και την ψήφιση από διάφορα κοινοβούλια της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές».

Αποκάλυψε, πάντως, ότι τις προηγούμενες ημέρες «υπήρξαν φωνές τις προηγούμενες ημέρες που μιλούσαν για έλξη του ELA προς το μηδέν κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση».


Τι είπε ο Μάρδας για το άνοιγμα των τραπεζών

Την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ υποδέχθηκαν με ανακούφιση στην κυβέρνηση και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ντράγκι, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι έφτασε πια η ώρα να λάβει τέλος η τραπεζική αργία και η ταλαιπωρία εκατομμυρίων πολιτών.

«Από τη Δευτέρα διευρύνονται οι τραπεζικές υπηρεσίες. Όλες οι τράπεζες είναι ανοιχτές, οι πολίτες μπορούν να κάνουν ένα σύνολο εργασιών, με τη διαφορά πως δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη πέραν των 60 ευρώ» ανέφερε ο κ. Μάρδας στην ΕΡΤ. Όπως εξήγησε, οι πολίτες θα μπορούν κάνουν μια σειρά από συναλλαγές στα γκισέ, ενώ σημείωσε πως εξετάζεται η πιθανότητα να αλλάξει ελαφρώς και το καθεστώς των capital controls.
 
Ο ίδιος ανέφερε ότι «πιθανότατα θα αλλάξει και το όριο ανάληψης, με την έννοια πως μπορεί κάποιος αν δεν κάνει ανάληψη 60 ευρώ την μία μέρα, να σηκώσει την επόμενη σωρρευτικά το ποσό και των δύο ημερών, ήτοι 120 ευρώ». Διευκρίνισε δε ότι αυτή είναι η σκέψη του υπουργείου που το τραπεζικό σύστημα έχει διαβεβαιώσει πως μπορεί να λειτουργήσει.

Σε ό, τι αφορά στους συνταξιούχους που εξακολουθούν να μην έχουν κάρτα ανάληψης δήλωσε: «Οι συνταξιούχοι θα μπορούν να παίρνουν το εβδομαδιαίο ποσό των 120 ευρώ, πιο άνετα τώρα, γιατί θα είναι όλες οι τράπεζες ανοιχτές». «Οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα των ελληνικών τραπεζών κανονικά, αλλά δεν μπορούν να πάρουν μετρητά», κατέληξε ο υπουργός.


Το ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε την παράταση της τραπεζικής αργίας

Οι τράπεζες φυσικά δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν το Σαββατοκύριακο, όμως το υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι θα πρέπει επίσημα να ενημερώσει για την απόφαση του να παρατείνει την τραπεζική αργία μέχρι και την Κυριακή 19 Ιουλίου. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση μέχρι την οριστικοποίησης της απόφασης για το άνοιγμα των τραπεζών, παρατείνεται η αργία μέχρι και την Κυριακή και παρέχονται οδηγίες για τη λειτουργία των τραπεζών μέχρι τότε, αλλά και για μετά τη λήξη της.

Η υπουργική απόφαση έχει ως εξής:


Θέμα: «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας.»
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α.  των  παραγράφων 1 και 2 του άρθρου πρώτου της  Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας» (Α’ 65), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τις από 30 Ιουνίου 2015 (Α’ 66) και 14 Ιουλίου 2015 (Α’ 79) Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και ισχύει,
β. του π.δ. 111/2014 «Οργανισμός Υπουργείου Οικονομικών» (Α’ 178), όπως ισχύει,
δ. του π.δ. 45/2015 «Διορισμός Υπουργού Οικονομικών» (Α΄73),
ε. του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την  Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (Α΄98 )
2. Τις αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391), αρ. ΓΔΟΠ0000945ΕΞ2015/ΧΠ2261/8.7.2015 «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας και ρύθμιση θεμάτων συναλλαγών κατά τη διάρκεια αυτής» (Β΄1420) και αρ. ΓΔΟΠ0000966ΕΞ2015/ΧΠ2297/13.7.2015 «Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας» (Β΄1460) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών.
3. Την ανάγκη να παραταθεί περαιτέρω η διάρκεια της τραπεζικής αργίας για την προστασία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας εν γένει από την έλλειψη ρευστότητας.
4. Την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας.
5. Το γεγονός ότι από την παρούσα δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Παρατείνεται έως και 19 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας» (Α’ 65), όπως ισχύει, και παρατάθηκε με τις υπό στοιχείο 2 του προοιμίου της παρούσας αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών και με την από 14 Ιουλίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 79).

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης