Ντομπρόβσκις: Ο EFSM είναι η καλύτερη επιλογή για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Ντομπρόβσκις: Ο EFSM είναι η καλύτερη επιλογή για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η ΕΕ εργάζεται ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις που θα διασφαλίζουν ότι τα κράτη που δεν ανήκουν στο ευρώ δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους

Ντομπρόβσκις: Ο EFSM είναι η καλύτερη επιλογή για βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας
Το πανευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης EFSM είναι η καλύτερη επιλογή για την προσωρινή χρηματοδότηση της Ελλάδας, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το θέμα.

Η στήριξη του EFSM, διευκρίνισε, θα διαρκέσει για τρεις μήνες και η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από τον εν λόγω μηχανισμό, αφορά την αποπληρωμή των οφειλών σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κλείσιμο
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ εργάζεται ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις, εχέγγυα που θα διασφαλίζουν ότι τα κράτη που δεν ανήκουν στο ευρώ δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματα σε περίπτωση του όποιου προγράμματος-γέφυρα για την Ελλάδα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση βοήθειας προς την Ελλάδα μέσω διμερών δανείων, ενώ επισήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ακόμα ότι το δάνειο-γέφυρα θα αποπληρωθεί, όταν ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα από τον ESM.

Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει το ΔΝΤ, πριν λάβει το νέο πρόγραμμα από τον ESM, αλλιώς το Ταμείο δεν θα μπορεί να συμμετέχει στο τρίτο Μνημόνιο.

Ο Ντομπρόβσκις, μαζί με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, παρουσίασαν ένα επενδυτικό πλάνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 35 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από υπάρχοντα κεφάλαια, αλλά και από τη μείωση των ποσοστών συγχρηματοδότησης των επενδύσεων στη χώρα μας με μείωση της εθνικής συμμετοχής.

Όπως δήλωσε η Κρέτσου, το 85% των δημοσίων επενδύσεων στην Ελλάδα συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Η ίδια είπε ότι είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις, αν η Ελλάδα θέλει να βγει απ' την κρίση. «Απαραίτητες για τον ελληνικό λαό και για το μέλλον των παιδιών τους και η Κομισιόν θα βοηθήσει γι' αυτό, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης