CNN: Τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι χειρότερη και από της Αργεντινής

CNN: Τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι χειρότερη και από της Αργεντινής

«Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές το χρέος της Αργεντινής, ενώ η οικονομία της είναι η μισή σε μέγεθος», γράφει το CNN.

Τον κίνδυνο να αναδειχθεί η Ελλάδα σε κάτοχο ενός άκρως αρνητικού ρεκόρ επισημαίνει σε δημοσίευμά του το CNN, τονίζοντας ότι εάν η μεσογειακή χώρα κηρύξει χρεοκοπία, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη χρεοκοπία ενός κράτους στην ιστορία.

Όπως αναφέρει το άρθρο, οι πιθανότητες να πληρώσει σήμερα η Αθήνα το ΔΝΤ είναι ελάχιστες. Σύμφωνα με το CNN, αυτή η αποτυχία εξόφλησης της δόσης μπορεί να βάλει τη χώρα σε ένα μονοπάτι που οδηγεί στην χρεοκοπία έναντι του συνόλου του χρέους της, που αγγίζει τα 323 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Η χώρα έσπασε μία φορά το ρεκόρ της μεγαλύτερης «χρεοκοπίας» κράτους το 2012, όταν συντελέστηκε τεχνική χρεοκοπία που είχε ως αποτέλεσμα το κούρεμα του χρέους κατά 138 δισεκατομμύρια δολάρια. Τότε, η Ελλάδα είχε μπει σε πρόγραμμα διάσωσης, όμως αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί τώρα», επισημαίνει το άρθρο.

 Η Ελλάδα κατέχει ήδη το ρεκόρ

«Η τεχνική χρεοκοπία της Ελλάδας το 2012 ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ της Αργεντινής, που το 2001 είχε χρεοκοπήσει έναντι του χρέους της που έφτανε στα 95 δισεκατομμύρια δολάρια», υπογραμμίζει το CNN, προσθέτοντας ότι, παρά τις εμφανείς ομοιότητες η χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να είναι πολύ χειρότερη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αναλυτές.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη», λέει η Άννα Γκέλπερν, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Georgetown. «Για πολιτικούς λόγους και για την εμπιστοσύνη των αγορών, το χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει αυτό αν δεν χρεοκοπήσει», υπογράμμισε η καθηγήτρια.

Αν και το ΔΝΤ περιμένει συνήθως ένα μήνα από την αποτυχία καταβολής μίας δόσης μέχρι να κηρύξει μία χώρα πτωχευμένη, οι αγορές πιθανόν να θεωρήσουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση από την 1η Ιουλίου, τονίζει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας η μεσογειακή χώρα δεν χρωστάει μόνο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και σε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, επισημαίνεται πως, ό,τι κι αν συμβεί στην Ελλάδα, θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία. «Η Αργεντινή είναι ακόμη χρεοκοπημένη. Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές το χρέος της Αργεντινής, ενώ η οικονομία της είναι η μισή σε μέγεθος», γράφει το CNN.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η μοναδική περίπτωση «χειρότερης» χρεοκοπίας από εκείνη της Ελλάδας ήταν αυτή της Lehman Brothers (600 δισεκατομμύρια δολάρια), η οποία συντάραξε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Ωστόσο, παρά το μικρότερό της μέγεθος, η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των Ελλήνων.

Δείτε παρακάτω τα στοιχεία που παραθέτει το αμερικανικό δίκτυο για τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες από το 2000 και μετά:

1. Ελλάδα - 2012: 138 δισεκατομμύρια δολάρια
2. Αργεντινή - 2001: 95 δισεκατομμύρια δολάρια
3. Τζαμάικα - 2010: 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια
4. Εκουαδόρ - 2008: 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια


ΣΧΟΛΙΑ (10)

αλεξανδρος

ελληνες πητε οχι στο δημοψηφησμα τις 5 7 2015 σε αυτα τα κοπροσκηλα τησ δντ και και σε αυτους που κατεστρεψαν την ελλαδα ειμαστε ελληνες

τερεζα

Τι κανουμε τωρα ρε παιδια που δεν πληρωθηκαμε απο την δουλεια μας εχουμε 3ευρω και 2 πακετα μακαρονια

Ορθόδοξος Χριστιανός

Είμαι βέβαιος. Την υστάτη ώρα θα κατέλθει Άγγελος εξ ουρανών και θα βοηθήσει το Γένος! Οι ομόδοξοι Ρώσοι θα σπεύσουν να συνταχτούν μαζί μας! Θα βγάλουμε πετρέλαια και πλούσια κοιτάσματα. Μπέηκα θα περνάμε!

OO

αρα σωστα λεει ο τσιπρασ χωρισ κουρεμα δεν γινεται το λενε ολοι.

όχι μόνο ο Τσίπρας

όλες οι κυβερνήσεις μας, αλλά και οι εταίροι από την πρώτη μέρα της κρίσης και των μνημονιών έχουν πει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα τεθεί θέμα νέου κουρέματος του χρέους. Ο Τσίπρας απλώς λέει εδώ και τώρα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Κανείς δεν έχει πει ποτέ και πουθενά ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Γ

Αυτό που οι βλάκες αποκαλούν προπαγάνδα των τοκογλύφων έχει, όπως πάντα, δίκιο.Η Αργεντινή κάνει τεράστιες εξαγωγές τροφίμων και παράγει απο φάρμακα μέχρι αυτοκίνητα ενώ εμείς δεν καλύπτουμε ούτε καν τις διατροφικές μας ανάγκες. Το να συγκρίνεις την Ελλάδα με την Αργεντινή είναι σαν να συγκρίνεις ένα φορτηγό με παπί. H Αργεντινή έχει έκταση 2,780,400 km και η Ελλάδα 131,957 Km, είναι δηλαδή 21 φορές μεγαλύτερη. Συμπέρασμα, η χρεοκοπία μας θα είναι πολύ χειρότερη.

Μόνο που έχει,

Τετραπλάσιο πληθυσμό... Κάτι που "ξεχάστηκε" να καταγραφεί...

tom

αυτο τι σημαινει πονηριδη? οτι θεωρητικα χρωσταγανε πιο λιγα

στου κουφού την πόρτα...

Καλά τα λες φίλε μου, αλλά δυστυχώς πολύς κόσμος νομίζει ότι η χρεωκοπία είναι απλή υπόθεση, διότι όπως είπε και ο πεφωτισμένος πρωθυπουργός μας, οι τράπεζες χρεοκοπούν, οι λαοί όχι! Δυστυχώς, μας κυβερνά ένα τσούρμο φανατικών αιθεροβαμόνων, που πιστεύουν ότι η πραγματικότητα μπορεί να προσαρμόζεται κάθε φορά στις φαντασιώσεις τους. Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες έκλεισαν, τα 60 θα γίνουν 50 γιατί τα εικοσάρικα τελειώνουν και μέχρι το δημοψήφισμα, αν ποτέ γίνει αυτό, τα ΑΤΜ θα δίνουν μόνο ανάσες αξιοπρέπειας!

Αγύριγο κεφάλι

Ό,τι περισώσει πλέον, ο Τσίπρας. Δυστυχώς ΟΛΟΙ βλέπουν ΟΛΕΘΡΟ! Να δεχθεί την συμβιβαστική πρόταση του Γιούνκερ. Και πιστεύω ότι τώρα και οι κλεφτρο-"δανειστές" ΙΣΩΣ είναι κάπως πιό συγκρατημένοι. Να ανακοινωθεί ΑΜΕΣΑ ΜΑΤΑΙΩΣΗ του Δημοψηφίσματος, -να εξοικονομηθούν ΑΣΚΟΠΕΣ δαπάνες εξ αυτού του λόγου και μην γίνουν άνευ λόγου μετακινήσεις των πολιτών και να περισωθεί και ο Τουρισμός,- γιά να επανέλθει όχι απλά η αγορά, αλλά η Ελλάδα ΟΛΟΚΛΗΡΗ σε κανονικούς ρυθμούς, γιατί ήδη η Αλβανία φαντάζει μπροστά μας σαν ... τις ΗΠΑ!..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

esm

Ο γενικός γραμματέας του ESM αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει σε μόνιμη βάση την εμπιστοσύνη των επενδυτών, συνεχίζοντας να εκσυγχρονίζει την οικονομία της – Τι αναφέρει στο τριμηνιαίο μήνυμά του προς τους επενδυτές 

1
ypourgeio_main

Το πλεόνασμα ανήλθε στα 3,157 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ωστόσο μικρότερο σε σχέση με πέρυσι -  Πτώση στα έσοδα από το φόρο εισοδήματος λόγω υπερφορολόγησης και ρυθμίσεων παλαιών χρεών - Περικόπηκαν προνοιακές δαπάνες - Λιγότερες επιστροφές

1
telikikloforias

Με μια δήλωση-σοκ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σβήνει τις ελπίδες εκατομμυρίων ιδιοκτητών αυτοκινήτων που τα έχουν σε ακινησία για μείωση των Τελών Κυκλοφορίας 2019.

1