Σε συμπληγάδες ασφαλιστικό, μισθοί και εργασιακές σχέσεις

Σε συμπληγάδες ασφαλιστικό, μισθοί και εργασιακές σχέσεις

Τον απολογισμό της …. «ομοβροντίας» συστάσεων - και επιπλήξεων - που δέχτηκε κατά το περασμένο διήμερο και υπό το βάρος του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα φτάσει φέτος το 12,5% (βλ. εδώ http://www.protothema.gr/content.php?id=48278 το σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε χτες το protothema.gr), κάνει πλέον το οικονομικό επιτελείο.  

Σε συμπληγάδες  ασφαλιστικό, μισθοί και εργασιακές σχέσεις

Τον απολογισμό της …. «ομοβροντίας» συστάσεων - και επιπλήξεων - που δέχτηκε κατά το περασμένο διήμερο και υπό το βάρος του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα φτάσει φέτος το 12,5% (βλ. εδώ http://www.protothema.gr/content.php?id=48278 το σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε χτες το protothema.gr), κάνει πλέον το οικονομικό επιτελείο.  

Μόλις επιστρέψει στην Αθήνα, ο  Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα περάσει -σύμφωνα με πληροφορίες- το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου,  για να συσκεφθεί για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. 

Στην ατζέντα  του υπουργού Οικονομικών μπαίνουν πλέον αναγκαστικά, έστω και αν δεν ήταν ποτέ πριν στις προθέσεις του, οι σαφείς υποδείξεις που λαμβάνει από την Κομισιόν και τους Ευρωπαίους Εταίρους: 

  • Αξιόπιστα στοιχεία: οι κύριοι Αλμούνια και Γιούνκερ δεν έκρυψαν πως αντιμετωπίζουν πλέον την χώρα ως «αναξιόπιστο εταίρο». Η ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το υπουργείο Οικονομικών είναι το πρώτο βήμα –αν και θα πρέπει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τα επιδόματα που λαμβάνουν την τελευταία εξαετία οι υπάλληλοί της, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
  • Αλλαγές στο Ασφαλιστικό: η αξιοπιστία των στοιχείων που παρουσιάζει η Ελλάδα δεν σημαίνει αυτομάτως βελτίωση και της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως υπογραμμίζει με δραματικό τρόπο όσα επιτακτικά ζήταγε από τις ελληνικές κυβερνήσεις ο Χοακίν Αλμούνια, όταν ακόμα τα πράγματα φαίνονταν –χωρίς να είναι- καλύτερα. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χρησιμοποίησαν από το Λουξεμβούργο τον όρο «βιώσιμα οικονομικά». Για να αποφύγει η χώρα μας τη χρεοκοπία, το πρώτο που ζητά ο κ.Αλμούνια είναι να λυθεί το Ασφαλιστικό. Συνυπολογίζονταν (με βάση τα παλαιά στοιχεία) το δημόσιο χρέος και το ασφαλιστικό έλλειμμα, η Κομισιόν εκτιμά πως το δημόσιο χρέος της χώρας θα φτάσει στο 884% (!)το 2060. Δεδομένου ότι «δια νόμου» (αλλά και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Α. Λοβέρδου)  «το κράτος εγγυάται την πληρωμή των συντάξεων», η αυξητική τάση αυτή μπορεί να αγγίζει και το 1.000%. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να φτάσει εκεί μια χώρα για να χρεοκοπήσει. Για να συνεχίσει να δανείζεται η Ελλάδα με πενταετή και δεκαετή ομόλογα, πρέπει και οι δανειστές της να ξέρουν πως το πρόβλημα τους χρέους θα αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
  • Αλλαγές στα εργασιακά: ο κύριος Τρισέ και ο κύριος Προβόπουλος τόνισαν την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Με το σημερινό μοντέλο Ανάπτυξης –και πριν εμπεδωθεί οποιοδήποτε άλλο- την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας καθορίζει το ισχυρό ευρώ (ανεπίλυτο για τη χώρα μας πρόβλημα) και η παραγωγικότητα που όμως, «στα χαρτιά» τουλάχιστον, είναι υψηλή στη χώρα μας. Απομένουν έτσι και επιδέχονται αλλαγών και «βελτιώσεων» οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις, με τις μορφές (ημι-) απασχόλησης που τις συνοδεύουν.
  • «Φρένο» στις δαπάνες: ο κ.Προβόπουλος ήταν σαφής. Για κάθε ένα ευρώ επιπλέον από φόρους, η κυβέρνηση πρέπει να κόβει δύο από κρατικές δαπάνες. Και τούτο διότι, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, είναι δυσκολότερο να επιβάλεις φόρους από το να κόψεις τη σπατάλη (+70% ή 20 δισ. επιπλέον κάθε χρόνο σε μια πενταετία).
  • Αλλαγές σε φόρους και εφορίες: Ο κ. Παπακωσνταντίνου στο Λουξεμβούργο έκανε λόγΟ για κατάρρευση των εισπρακτικών μηχανισμών, που φέτος εισέπραξαν μόλις 50 δισ. αντί για 65 που ήταν ο στόχος. Για να εισπραχθούν περισσότερα, ο κ.Προβόπουλος δε ζητά νέους φόρους, αλλά λειτουργήσουν οι μηχανισμοί για να εισπραχθούν «τα νόμιμα». Μιλά όμως και για αλλαγές στη φορολογία ώστε να πληρώνουν περισσότερα «οι έχοντες». Αν όμως οι εφορίες δεν αποκαλύψουν τα πραγματικά εισοδήματα, τότε θα τα πληρώνουν  και πάλι οι ίδιοι. Στη βάση αυτή εξετάζονται και πάλι νέα τεκμήρια και φόροι στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης