Έλλειμμα - τέρας 12,5% εφέτος και μέτρα προσαρμογή - upd
Περισσότερα από 30 δισ. ευρώ χωρίζουν την ελληνική οικονομία από την αξιοπιστία και την ανοχή των Βρυξελλών. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε από το Λουξεμβούργο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος για το 2009 δεν είναι ούτε 3% του ΑΕΠ, ούτε 6%, ούτε 8%, ούτε 10% ούτε καν 12%!
Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin ο έλλη
Περισσότερα από 30 δισ. ευρώ χωρίζουν την ελληνική οικονομία από την αξιοπιστία και την ανοχή των Βρυξελλών. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε από το Λουξεμβούργο ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος για το 2009 δεν είναι ούτε 3% του ΑΕΠ, ούτε 6%, ούτε 8%, ούτε 10% ούτε καν 12%!
Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε –πρώτα στους ομολόγους του- ότι η Ελλάδα φέτος θα παρουσιάσει έλλειμμα 12,5% και γι’αυτό χρειάζεται τουλάχιστον 3 έως 4 χρόνια ώστε να το μειώσει στο 3% του ΑΕΠ.
Μέσα σ’ ένα εξαιρετικά δυσμενές για την Ελλάδα κλίμα δυσπιστίας και λεκτικών επιθέσεων ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποσχέθηκε ότι θα βελτιώσει την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που παρέχει η Ελλάδα ξεκινώντας από την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα ξεκινήσει από το επόμενο έτος με μέτρα μόνιμου και διαθρωτικού χαρακτήρα. Ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας να μειωθεί σε μονοψήφιο νούμερο το 2010, δηλαδή, τουλάχιστον κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ή 7,5 δισ. ευρώ. Για να μειωθεί όμως ακόμα περισσότερο, από το 12,5% αρχικά σε 3% -όπως επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας- απαιτούνται 30 δισ. ευρώ, κατανεμημένα στα επόμενα χρόνια.
Σε δηλώσεις του μετά το Εκοφίν, ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε τη μεγάλη απόκλιση στα δημοσιονομικά στοιχεία -σε σχέση με τη νέα εκτίμηση- σε τρεις λόγους: Πρώτον στην αρνητική οικονομική συγκυρία, δεύτερον στην υπερεκτίμηση των εσόδων, στην ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών και στην κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τρίτον, στην απόκρυψη σημαντικών στοιχείων.
«Σχεδιάζουμε νέο νόμο έως το Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου, θα αλλάξει τη θεμελιώδη μηχανική του φοροεισπρακτικού συστήματος, που δυστυχώς κατέρρευσε τους τελευταίους μήνες» δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Επιπλέον των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για την άμεση στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, τη στήριξη της εργασίας για τους νέους και την εξασφάλιση πόρων για επενδύσεις στην παιδεία και στην πράσινη ανάπτυξη που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Όπως τόνισε, ο κ. Παπακωνσταντίνου η στήριξη της ελληνικής οικονομίας με αυτούς τους τρόπους είναι αναγκαία και απολύτως συμβατή με το πρόγραμμα εξυγίανσης που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε επίσης να βελτιώσει την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που παρέχει η Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποτιμήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, εν μέρει διότι δεν συμπεριέλαβε κάποια στοιχεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στο 6% του ΑΕΠ φέτος.
«Σκοπεύουμε να κινηθούμε με συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι τέτοιου είδους προβλήματα θα αντιμετωπιστούν», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα καταστήσει ανεξάρτητη την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας και θα κόψει τις στενές της σχέσεις με την πολιτική διοίκηση, προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των αριθμών.
Με την ελληνική οικονομία να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,5% φέτος, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου ίσως να είναι λίγο υψηλότερες από τα 62-63 δισ. ευρώ που προβλεπόταν μέχρι τώρα. «Θα υπάρξει ανάγκη για επιπλέον δανεισμό, θα είμαστε πολύ προσεκτικοί», τόνισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr