Το χρονοδιάγραμμα των δόσεων: Στις 12 Ιουνίου τα δύσκολα

Το χρονοδιάγραμμα των δόσεων: Στις 12 Ιουνίου τα δύσκολα

Τίποτα δεν εγγυάται ότι θα επαναληφθεί το «θαύμα» της 12ης Μαΐου - Πιο «εύκολη» η δόση της Παρασκευής

Το χρονοδιάγραμμα των δόσεων: Στις 12 Ιουνίου τα δύσκολα
Για τις 12 Ιουνίου φαίνεται πως έχει οριστεί πλέον το μεγάλο «ραντεβού σε μονομαχία» με τους δανειστές, αφού ενδέχεται να επαναληφθεί το σκηνικό της 12ης Μαΐου, όταν η κυβέρνηση επέλεξε να μην πληρώσει το «γραμμάτιο» των 746 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ –αλλά τελικώς πληρώθηκε από λεφτά που την τελευταία στιγμή βρέθηκαν στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Τίποτα δεν εγγυάται όμως πως θα επαναληφθεί το ίδιο «θαύμα» για τη χώρα μας.
 
Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πως επί 4 μήνες «ως τώρα η Αθήνα καταφέρει να τηρεί τις υποχρεώσεις της», θέλοντας  να δείξουν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη μη πληρωμή μίας (τουλάχιστον) δόσης.
 
Αυτό δεν ανταποκρίνεται όμως στην πραγματικότητα αφού η δόση της 12ης Μαΐου πληρώθηκε ...από μόνη της, ενώ δεν πληρώνονται ήδη οι υποχρεώσεις σε ιδιώτες στο εσωτερικό της χώρας, μόνον και μόνο για να εξοικονομηθούν λεφτά για μισθούς και συντάξεις. «Αν ήθελαν οι δανειστές να τραβήξουν τη σκανδάλη θα το είχαν κάνει στις 12 Μαΐου» έλεγε χθες στο protothema.gr ανώτατος παράγοντας του οικονονομικού επιτελείου. Ούτε όμως αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να συμβεί τώρα που παρήλθε η διορία που έληγε τυπικά στα τέλη Μαϊου.
 
Θα ήταν όμως μάλλον έκπληξη αν τελικώς η κυβέρνηση, μία μέρα μετά τη συνάντηση Τσίπρα- Γιούνκερ με την οποία κέρδισε λίγες μέρες χρόνο, δεν πληρώσει αύριο Παρασκευή την δόση των 300 εκατ. προς το ΔΝΤ. Το ποσό δεν είναι απαγορευτικό, αφού στις 29 Μαΐου το κράτος εισέπραξε έσοδα από ΦΠΑ και ρυθμίσεις χρεών στην εφορία.
 
Τα πράγματα αλλάζουν πολύ όμως μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Άλλα προγραμματισμένα έσοδα δεν αναμένονται μέσα στο μήνα (πλην όσων σπεύσουν πληρώσουν προκαταβολές για τις ρυθμίσεις χρεών που παρατείνονται ως 26 Ιουνίου).
Κλείσιμο
 
Αντιθέτως οι δανειακές υποχρεώσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι συνεχείς. Η 12η Ιουνίου έχει και έναν συμβολισμό: θα πρέπει να καταβληθούν ταυτόχρονα άλλα 336  εκατ. στο ΔΝΤ και 650 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία δεκαπενθημέρου δημοσίων υπαλλήλων. Μη πληρωμή του ΔΝΤ θα υπογράμμιζε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στους μισθούς και συντάξεις, αντί των οφειλών στους δανειστές.
 
Αυτό εννοούσε και ο κύριος Γιάνης Βαρουφάκης που πέταξε το μπαλάκι στους δανειστές δηλώνοντας στο Canal+ την Τρίτη πως  η Ελλάδα εδώ και 4 μήνες «εξακολούθησε να πληρώνει το ΔΝΤ με περισσότερα από 6.5 δισ. δολάρια που πήραμε από το αίμα και τη σάρκα του ελληνικού κράτους. Αυτό αποδεικνύει ότι το ελληνικό κράτος γνωρίζει και πέτυχε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να πληρώνει συντάξεις και μισθούς εξακολουθώντας να πληρώνει τα χρέη της. Εναπόκειται τώρα στους πιστωτές μας να είναι λογικοί και να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με προτάσεις οι οποίες θα επιτρέψουν στο ελληνικό κράτος να εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του».
 
Αλλά και αν περάσει τον κάβο της 12ης Μαΐου, η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει πλέον να πληρώνει δόσεις και να ξεμείνει από λεφτά για μισθούς και συντάξεις ή να μην έχει προβλέψει για μία τυχόν απρόβλεπτη ή έκτακτη ανάγκη που μπορεί να ενσκύψει (φυσικά φαινόμενα κλπ).
 
Στις 16 και 19 του μήνα τα ποσά των δόσεων προς το ΔΝΤ θα φθάνουν τα  560 εκατ. και τα 336 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Και μετά,  στο τέλος του μήνα, το κράτος θα πρέπει να πληρώσει 1,4 δισ. για μισθούς και συντάξεις Ιουλίου, χωρίς να υπολογίζονται οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες του δημοσίου ή των φορέων που έχουν εναποθέσει τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον κοινό λογαριασμό του δημοσίου στην τράπεζα της Ελλάδος.
 
Από εκεί και μετά όμως, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πληρωμές χρεολυσίων εκτοξεύονται, καθώς -εκτός των δόσεων προς το ΔΝΤ- λήγουν και ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Αν δεν υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές που θα φέρει χρήματα στη χώρα, οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται με τις δόσεις του φόρου εισοδήματος –αν δεν πάρει παράταση η διορία υποβολής των δηλώσεων.

Ειδικότερα μέσα στον Ιούλιο λήγουν:
-  Ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 2,095 δισ. ευρώ, αλλά και ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης ύψους 1.361 εκατ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή οι υποχρεώσεις προς το ευρωσύστημα τον Ιούλιο είναι 3.456 εκατ. ευρώ.
- Μία δόση προς το ΔΝΤ ύψους 406 εκατ. ευρώ.
- Δάνειο αλλοδαπού δικαίου (εκτός PSI) ύψους 136 εκατ. ευρώ.
- Εντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ τα έντοκα εξάμηνης διάρκειας και 1 δισ. ευρώ τα τρίμηνα έντοκα).
Στα ποσά αυτά προστίθενται υποχρεώσεις για πληρωμές μισθών και συντάξεων ύψους 1,55 δισ. ευρώ, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία ύψους 1,1 δισ. ευρώ και τόκοι ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τον Αύγουστο οι υποχρεώσεις για πληρωμές χρεολυσίων είναι οι ακόλουθες:

-  Ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 3.020 εκατ. ευρώ και ύψους 168 εκατ. ευρώ, που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και οι υποχρεώσεις προς το ευρωσύστημα ανέρχονται σε 3.188 εκατ. ευρώ.
-  Λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,4 δισ. ευρώ είναι οι λήξεις των τρίμηνων εντόκων και 1 δισ. ευρώ οι λήξεις των εντόκων εξάμηνης διάρκειας.
-  Λήξη δανείου αλλοδαπού δικαίου (εκτός PSI) ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία δόση από δάνεια του ΔΝΤ, αλλά -εκτός των ανωτέρω υποχρεώσεων- το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει τρόπους να εξασφαλίσει πόρους για την πληρωμή αποδοχών ύψους 1,56 δισ. ευρώ, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων ύψους 1,02 δισ. ευρώ και τόκων ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης