BBC: Χάος ή λύση για την Ελλάδα;

BBC: Χάος ή λύση για την Ελλάδα;

Tο βρετανικό δίκτυο ζητά τη γνώμη των Otmar Issing, Vicky Pryce, Anders Borg και K. Μίχαλου, ενώ συγκεντρώνει και τις ημερομηνίες – φωτιά που θα ακολουθήσουν

BBC: Χάος ή λύση για την Ελλάδα;
Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμη κρίσιμη ώρα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC. Με στόχο να απαντηθεί το ερώτημα «Τι θα γίνει με την Ελλάδα;», το βρετανικό δίκτυο ζητά τη γνώμη των Otmar Issing, Vicky Pryce, Anders Borg και K. Μίχαλου, ενώ συγκεντρώνει και τις ημερομηνίες – φωτιά που θα ακολουθήσουν.

Otmar Issing, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ και νυν πρόεδρος του Center for Financial Studies στο Πανεπιστήμιο Goethe

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ό,τι η Ελλάδα ευθύνεται για το χάος στο οποίο έχει περιέλθει. Ξεκίνησε με λανθασμένες πολιτικές, οι οποίες συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια. Εάν διαγραφεί το ελληνικό χρέος και άλλες χώρες θα απαιτήσουν κάτι ανάλογο. Αυτό θα ήταν κάτι που δύσκολα θα «καταπιούν» η ΕΚΤ ή οι υπόλοιποι πιστωτές, με δεδομένη και την προϋπήρξε διαγραφή χρέους, με τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές να δέχονται «κούρεμα» 50%. Η Ευρώπη έχει κάνει πολλά για την Ελλάδα και θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα φύγει από το ευρώ. Μπορεί ένα Grexit να αποδείξει ότι δεν ισχύει η άποψη ότι «το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει και ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος να συνεχίζει να παραβιάζει εσαεί κανόνες και δεσμεύσεις».

Vicky Pryce, σύμβουλος στο Centre for Economics and Business Research, πρώην μέλος του οικονομικού συμβουλίου της βρετανικής κυβέρνησης

Η κα Pryce παραδέχεται ότι η διαπραγματευτική στάση της Ελλάδας ήταν «πολύ επιθετική», κάτι το οποίο πιθανώς να αποδεικνύει και η στάση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών έναντι του Γ. Βαρουφάκη. Προσθέτει, όμως, ότι «είναι γελοίος να πιστεύει κάποιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της υπό τις τρέχουσες συνθήκες». Προσθέτει ακόμη ότι είναι άδικο να περιμένει κάποιος περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις και λιτότητα όταν «η οικονομία καταρρέει. Δεν μπορείς να επανεκκινήσεις μία οικονομία όταν έχεις σκοτώσει κάθε επιχειρηματικό πνεύμα». Τι προτείνει η ίδια; Κάτι εντελώς πρωτόγνωρο: «Κατά την άποψή μου η Ελλάδα πρέπει να υποσχεθεί τα πάντα, ακόμη και εάν δεν τα πράξει. Οι Έλληνες θα πρέπει να συμβιβαστούν αλλά το ίδιο ισχύει και για τους Ευρωπαίους».
Κλείσιμο

Anders Borg, επικεφαλής του Global Financial System Initiative (WEF) και πρώην υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας

Σύμφωνα με τον κ. Borg «οι Έλληνες παιδιαρίζουν. Πρέπει να επιτρέψουν στην Ευρώπη να έχει πρόσβαση στα στοιχεία της οικονομίας τους και να σοβαρευτούν». Κατά τον κ. Borg ένα μέρος του προβλήματος είναι η έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των Ευρωπαίων διαπραγματευτών και της νέας, άπειρης, αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις η Ελλάδα αποδείξει τη θέλησή της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των αγορών της στον ανταγωνισμό και την επιβολή περισσότερων φόρων στην ακίνητη περιουσία, τότε και οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να «χαλαρώσουν» τις απαιτήσεις τους. Εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, καθώς θα οδηγούσε σε επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και πιθανώς χρεοκοπίες τραπεζών. Οι τιμές εισαγωγής θα εκτοξευθούν και οι επενδύσεις θα εξαφανιστούν. Για την υπόλοιπη Ευρώπη ένα Grexit δεν θα είναι και τόσο σοβαρό, ως εκ τούτου η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να κάνει περισσότερα. Όμως κατά τον κ. Borg και με βάσει την μέχρι σήμερα στάση της Ελλάδας «δεν είναι βέβαιο ότι η χώρα θέλει να σωθεί».

Κων. Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ

Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μία περίοδο σταθερότητας. «Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε επιπλέον μέτρα λιτότητας. Έχουν αφήσει το στίγμα τους στην δομή της ελληνικής κοινωνίας», τονίζει ο κ. Μίχαλος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο προκειμένου να «εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που όλοι αναγνωρίζουμε που είναι απαραίτητες». Μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, στο συνταξιοδοτικό, στην αγορά εργασίας και ένας flat φόρος 15% για όλες τις επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να «στηρίξουν την ανάπτυξη και να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις». Ο κ. Μίχαλος παραμένει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, εάν μπορεί να αποφευχθεί το «στράγγισμα της ρευστότητας». Κάτι τέτοιο απαιτεί πολιτική συμφωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ. Κατά τον κ. Μίχαλο υπάρχουν ενδείξεις «αναθέρμανσης των σχέσεων» μεταξύ των δύο πλευρών.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης