Χουλιαράκης-Κοστέλο αποφάσισαν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Χουλιαράκης-Κοστέλο αποφάσισαν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Ο κ. Χουλιαράκης παίρνει τη θέση του Θεοχαράκη - Μίλησε στο τηλέφωνο με τον επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα και συμφώνησαν να ξαναξεκινήσουν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες - «Καυτά» θέματα: συντάξεις, ομαδικές απολύσεις, προσαρμογές του ΦΠΑ

Χουλιαράκης-Κοστέλο αποφάσισαν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
Τους αριθμούς στον κρατικό προϋπολογισμό και την εκτίμηση για τα μέτρα Βαρουφάκη που θα απαντούν στις ανησυχίες των Ευρωπαίων για το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα, για το δημοσιονομικό κενό και την ευελιξία της αγοράς εργασίας, βάζουν στο τραπέζι και πάλι το Brussels Group που έχει υποκαταστήσει την Τρόικα.
 
Κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση αναλαμβάνει πλέον ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης (αντικαθιστώντας τον Νίκο Θεοχαράκη που εκπροσωπεί την πλευρά Βαρουφάκη), ο οποίος επικοινώνησε χθες Κυριακή με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες του Brussels Group και σήμερα, Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Brussels Group. Aπό Τετάρτη η διαπραγμάτευση θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, μέχρι αρχές Μαΐου αφού, όπως όλα δείχνουν, τα χρονικά όρια διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τον μήνα Απρίλιο εξανεμίστηκαν.

Στη σκιά όσων συνέβησαν μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, αλλά και καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και το Eurogroup της 11ης Μαΐου θεωρείται πια ως εξαιρετικά κρίσιμο για την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης,  η κυβέρνηση και δανειστές ξεκινούν και πάλι τις διαπραγματεύσεις σε καυτά θέματα όπως:

-Μείωση των επικουρικών συντάξεων,

-Περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων,
Κλείσιμο

-Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων,

-Αλλαγές στην προστασία της α’ κατοικίας

-Κατάργηση εκπτώσεων ΦΠΑ στα νησιά ή και επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ της 19% ή 21%.

Στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν χαμηλούς τόνους, αλλά και μεγάλο καλάθι προσδοκιών, από την επομένη μόλις του Eurogroup όπου μπήκε στο στόχαστρο ο κ. Βαρουφάκης. «Ήταν αναμενόμενο. Περιμένουμε και χειρότερα. Θέλουν να αποδομήσουν την πολιτική της κυβέρνησης και βάλλουν κατά του εκφραστή της», έλεγαν κύκλο του υπουργού Οικονομικών, με αφορμή και τις πληροφορίες ότι κάποιοι στην κυβέρνηση βλέπουν ότι η συνεισφορά του κ. Βαρουφάκη στην διαπραγμάτευση κάπου εδώ εξαντλείται.
 
Ωστόσο αποτελεί ένα θέμα για την κυβέρνηση, αν θα υπερασπιστεί τελικά δημοσίως, τώρα ή αργότερα, το πρόσωπο του κυρίου Βαρουφάκη, κόντρα στα σενάρια ή τις επιθυμίες διαφόρων κέντρων, ακόμα και μέσα στη χώρα ή και στην ίδια την κυβέρνηση που μιλούν για απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών.
 
«Εντός προγράμματος» οι επιθέσεις
 
Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών λέει πως «η σκλήρυνση της στάσης τους, είναι αναμενόμενη πριν την συμφωνία», θεωρώντας περίπου φυσιολογικά ή και ακίνδυνα για τη χώρα μας, όσα συνέβησαν στο Eurogroup.
 
Κύκλοι του υπουργείου έκαναν λόγο μάλιστα και για σχέδιο τρομοκρατίας του Βόλφγκανκ Σοιμπλε  προς την Ελλάδας, μέσω χωρών που επηρεάζονται από την Γερμανία. Το αποδίδουν μάλιστα όχι την πολεμική κατά Βαρουφάκη, αλλά στα σενάρια που άρχισαν να διακινούνται περί ύπαρξης «σχεδίου B» της Γερμανίας, της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την περίπτωση οριστικής ρήξης της Ελλάδας με τους δανειστές της.
 
Με πολύ καυστικό τρόπο, ο κ. Σόιμπλε άφησε τα σενάρια προετοιμασίας για Grexit να αιωρούνται, απαντώντας σε ερωτήσεις  πως "εάν ένα υπεύθυνο μέλος του Eurogroup ή ένας υπεύθυνος πολιτικός απαντούσε αυτή την ερώτηση με «ναι», γνωρίζουμε τι θα γινόταν. Εάν απαντούσε λέγοντας «όχι», το οποίο έχω κάνει εδώ, μη αποδεχόμενος καν την ερώτηση, τότε ξέρουμε ότι δεν θα με πιστεύατε", είπε ο Γερμανός υπουργός
 
Στον αντίποδα, «δεν υπάρχει σχέδιο Β, Γ, Δ ή Ε» έλεγε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ,«δεν υπάρχει σχέδιο Β» είπε και ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.
 
«Κόκκινες» γραμμές

Ωστόσο, αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι οι δανειστές δεν πείθονται χωρίς νέα μέτρα, ειδικά για το ασφαλιστικό που και η κυβέρνηση ακόμα θεωρεί υπό κατάρρευση.
 
Στη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Brussels Group θα γίνει προγραμματισμός επαφών και συζητήσεων από Τετάρτη, για τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, δηλαδή:
 
1. Ασφαλιστικό: Η κυβέρνηση  κατηγορηματικά τις απαιτήσεις των δανειστών περί ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατάργησή της. Ωστόσο, κυβερνητικές πήγες βάζουν «νερό στο κρασί τους». Για να πετύχει έναν συμβιβασμό, η κυβέρνηση ενδέχεται να βάλει στο τραπέζι τη μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων. Και αυτό πάρα το γεγονός αυτό αποτελούσε,  αρχικά, κόκκινη γραμμή. Επίσης, η κυβέρνηση εξετάζει επίσης να βάλει «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

2. Εργασιακά: Στο θεμα αυτό η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται τις ομαδικές απολύσεις, ωστόσο μελετά  την μετατόπισή Ιούνιο των ευνοϊκών διατάξεων για αύξηση κατώτατους μισθούς, συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.α.

3. ΦΠΑ: οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην εφαρμογή των εισηγήσεων τους για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19-21% με απορρόφηση των δύο υφισταμένων 13% και 23% και τον ορισμό ενός χαμηλού, στον οποίο θα ενταχθούν μόνο οι υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, τα φάρμακα και τα εμβόλια. Η πρόταση αυτή, θα αυξήσει τη φορολογία και τις τιμές σε τιμολόγια ΔΕΚΟ, και τρόφιμα που είναι στο 13%  ενώ θα μειώσει τις τιμές ειδών όπως ενδύματα υποδήματα, έπιπλα ηλεκτρικά που είναι στο 23%. Επίσης η πρόταση των δανειστών προβλέπει και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για να νησιά του Αιγαίου, όπου οι συντελεστές του ΦΠΑ είναι μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με τους ισχύοντες στην υπόλοιπη χώρα. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει,  το ειδικό τέλος πολυτελείας για τα ακριβά ξενοδοχεία προκειμένου να φέρει επιπλέον έσοδα και να ξεπεράσει το αίτημα αυτό των δανειστών.

4. Πλειστηριασμοί: Η κυβέρνηση, μετά την «κίτρινη κάρτα» που έδειξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, προσανατολίζεται σε αναθεώρηση των κριτηρίων προς τα κάτω, ήτοι σε αυστηροποίησή τους. Η μείωση στα κριτήρια αντικειμενικής αξίας, περιουσίας και εισοδήματος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή επί τάπητος είναι της τάξης του 16% περίπου.

5. Ιδιωτικοποιήσεις: Ασυμφωνία διαπιστώνεται για το πού θα πάνε τα έσοδα, με τους δανειστές να πιέζουν να τα κατευθύνουν στο χρέος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, ενδεχομένως και ένα μέρος να πάει τελικώς στα ασφαλιστικά Ταμεία, αρκεί να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις που αλλιώς δεν θα γίνονταν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης