Μυρτώ Σάλλα: Όταν ο Δίας ενώθηκε με τη “Semeli”
Η Μυρτώ Σαλλα μπορεί να μη γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά στη μακρινή Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, όμως η ίδια αισθάνεται Κρητικιά, καθώς η καταγωγή του πατέρα της είναι από το Ηράκλειο.
Oταν κάποιος συζητά μαζί της, διακρίνει εύκολα ότι είναι καμωμένη από ένα κράμα κρητικού θάρρους και τσαγανού, με μια υπερηφάνεια που τη συναντάς μόνο στα ιερά χώματα της Μεγαλονήσου.
Παρά τη λατρεία της για την Κρήτη, επέλεξε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Πελοπόννησο. Πριν από 2 χρόνια αποφάσ
Η Μυρτώ Σαλλα μπορεί να μη γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά στη μακρινή Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, όμως η ίδια αισθάνεται Κρητικιά, καθώς η καταγωγή του πατέρα της είναι από το Ηράκλειο.
Oταν κάποιος συζητά μαζί της, διακρίνει εύκολα ότι είναι καμωμένη από ένα κράμα κρητικού θάρρους και τσαγανού, με μια υπερηφάνεια που τη συναντάς μόνο στα ιερά χώματα της Μεγαλονήσου.
Παρά τη λατρεία της για την Κρήτη, επέλεξε να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην Πελοπόννησο. Πριν από 2 χρόνια αποφάσισε να κάνει μια κίνηση που την... έβαλε αυτόματα στα σπίτια όλων μας: αγόρασε την περίφημη οινοποιία Semeli - «ένα παλάτι κρασιού στη Νεμέα», όπως λένε οι ειδικοί.
Η μυθολογία μας λέει ότι η Σεμέλη ήταν μητέρα του Διόνυσου, του προστάτη της αμπέλου στα αρχαία χρόνια, ο οποίος ανακάλυψε το κρασί και διέδωσε την καλλιέργεια του αμπελιού. Ηταν ο καρπός της ένωσης της Σεμέλης με τον Δία. Οταν η Ηρα έμαθε ότι ο Δίας ήταν κρυφά παντρεμένος με τη Σεμέλη οργίστηκε και έβαλε σκοπό να την εκδικηθεί, κάτι που κατόρθωσε προκαλώντας τον θάνατό της όσο ακόμη κυοφορούσε τον Διόνυσο. Ο Δίας, πικραμένος από τον άδικο χαμό της, πήρε τον αγέννητο ακόμα Διόνυσο από την κοιλιά της και τον έραψε στον μηρό του για να τρέφεται από το αίμα του ώσπου να γεννηθεί.
«Με εντυπωσίασε η μυσταγωγία»
Η κυρία Μυρτώ Σαλλα, παρότι δεν είχε καμία σχέση με το κρασί καθώς σπούδασε στην Αθήνα οικονομικά και στη Φλωρεντία κόσμημα, λόγω ενός «τυχαίου» γεγονότος μυήθηκε στον δύσκολο αλλά όχι αδιάβατο δρόμο της οινοποιίας και δραστηριοποιείται στην εταιρεία «Semeli», όπου συμμετείχε για πολλά χρόνια και ο πατέρας της.
Ο ίδιος, λάτρης και εκείνος της καλής παρέας και του ποιοτικού οίνου, είχε ανταποκριθεί σε πρόσκληση του τότε ιδιοκτήτη της εταιρείας κ. Γιώργου Κοκκοτού για να υποστηρίξει οικονομικά τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ταυτόχρονα πρότυπου οινοποιείου στο Κούτσι Νεμέας. Αυτό ήταν. Η νεαρή επιχειρηματίας είδε κάτι που της άρεσε. Τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού από το κόψιμο των σταφυλιών έως την οινοποίηση. Ηταν μια μυσταγωγία που την εντυπωσίασε. Περπάτησε πολλές ώρες στα αμπέλια της Νεμέας, μύρισε το φρέσκο χώμα και τον αέρα, άγγιξε τα σταφύλια, δοκίμασε το νέκταρ από τα μπουκάλια του Chateau.
Αρχισε να διαβάζει βιβλία για να μάθει τη φιλοσοφία αλλά και τις τεχνικές που ακολουθούν οι παραγωγοί του κρασιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Το 2007 αποφάσισα να αγοράσω την πλειοψηφία των μετοχών και πρόσφατα ο σύζυγός μου κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος το υπόλοιπο πακέτο. Στην εταιρεία μας συμμετέχει επίσης ως μέτοχος και ο οινολόγος και γενικός διευθυντής κ. Λεωνίδας Νασιάκος», μας λέει.
Η εταιρεία είχε ήδη επιτυχή προϊστορία όταν την αγόρασε. Ο ιδρυτής της κ. Κοκκοτός είναι ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με το ποιοτικό κρασί. Ο κ. Γ. Κοκκοτός και κυρίως η οικογένεια Σάλλα έδωσαν νέα πνοή στη φίρμα. Επένδυσαν πολλά χρήματα έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο. Το 2008 η κυρία Σάλλα αποφάσισε να κάνει το δεύτερο σημαντικό βήμα.
Οπως εξομολογείται: «Η εταιρεία δημιούργησε πριν από έναν χρόνο τις νέες ετικέτες της. Βασικός λόγος γι’ αυτό ήταν ότι τα τρία οινοποιεία, της Σταμάτας, της Νεμέας και της Μαντινείας, ανήκαν πριν από μερικά χρόνια σε τρεις διαφορετικές εταιρείες, με τρεις διαφορετικούς ιδιοκτήτες-φορείς. Επρεπε λοιπόν, μετά τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, να ενοποιήσουμε και μέσα από την εμπορική πολιτική τις τρεις εταιρείες σε μία. Οι νέες ετικέτες είναι περισσότερο ζεστές και παρεΐστικες, ταιριάζουν και προβάλλουν καλύτερα το περιεχόμενο των φιαλών, που, πιστέψτε με, είναι εξαιρετικό».
Η εταιρεία διαθέτει περίπου 120 ιδιόκτητα στρέμματα με αμπέλια αλλά δεν είναι αρκετά, καθώς η μεγάλη παραγωγή χρειάζεται επιπλέον σταφύλια. Αλλωστε, έτσι όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο, αγοράζει σταφύλια από επιλεγμένους παραγωγούς της περιοχής, στους οποίους όμως έχει θέσει πολύ υψηλά στάνταρντ.
Τα οινοποιεία της εταιρείας παράγουν μια σειρά επίλεκτων κρασιών, όπως είναι το Chateau Semeli από το οινοποιείο της Σταμάτας, το Domaine Helios και το Ορεινοί Ηλιοι από το οινοποιείο της Νεμέας, καθώς και το Μαντίνεια Νασιάκος από το οινοποιείο στη Μαντίνεια. Οι βασικές ποικιλίες οινοποίησης των κρασιών προέρχονται από αγιοργίτικα, cabernet sauvignon και μοσχοφίλερο.
«Βρίσκομαι υπό την ηγεμονία της κόρης μου»
Οταν η κυρία Σάλλα βρίσκεται στη Νεμέα, μακριά από το καυσαέριο της πρωτεύουσας, νιώθει ότι βρίσκεται στο σπίτι της. Η απόσταση άλλωστε δεν είναι μεγάλη και βρίσκεται εκεί 2-3 φορές την εβδομάδα. Μοναδική εξαίρεση ήταν φέτος, καθώς πριν από λίγους μήνες έγινε μητέρα - απέκτησε ένα κοριτσάκι. Οπως λέει: «Στον «ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με τη νεογέννητη κόρη μου. Είναι 4 μηνών και ο ελεύθερος χρόνος έχει διατεθεί σ’ αυτή. Είμαστε κι εγώ και ο σύζυγός μου υπό την ηγεμονία της».
Εκ των πραγμάτων μία επένδυση σε ένα Chateau χρειάζεται πολλά χρήματα για να φέρει αποτελέσματα εντός της φιάλης. Ετσι, στη Νεμέα η εταιρεία έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στο νέο και υπερσύγχρονο οινοποιείο. Οπως λένε αυτοί που το έχουν επισκεφθεί, είναι ένα μοναδικό κτίριο ως αρχιτεκτόνημα, με σύγχρονο και έξυπνο εξοπλισμό, με πολύ όμορφη κάβα και αίθουσα εκδηλώσεων. Διαθέτει μάλιστα και έναν ξενώνα, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει 16 άτομα.
Το όραμα της κυρίας Σάλλα είναι να δημιουργήσει πολύ καλά κρασιά. Οπως εξηγεί: «Μας ενδιαφέρει η ποιότητα, όχι η ποσότητα. Τα κρασιά μας είναι πρώτα σε ποιότητα σε σχέση με την τιμή διάθεσής τους όχι μόνο στην Ελλάδα. Το όραμά μας είναι να φτιάξουμε, κάποια στιγμή, το μεγάλο, με διεθνή αποδοχή ελληνικό κρασί. Θέλω να πιστεύω ότι θα το πετύχουμε. Θέλω επίσης να συνεισφέρουμε κι εμείς στην προσπάθεια που γίνεται να αναβαθμιστούν οι δρόμοι του κρασιού και στην Ελλάδα και να γίνουν τα οινοποιεία αγαπημένοι προορισμοί επίσκεψης, Ελλήνων και ξένων».
Φιλοσοφία της ιδιοκτήτριας του Chateau είναι ότι τα βήματα προς την καλύτερη ποιότητα δεν πρέπει να είναι μεγάλα άλματα αλλά μετρημένα και προσεκτικά. Αλλωστε και ο ανταγωνισμός έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια όχι μόνο από τις άλλες εγχώριες εταιρείες του κλάδου, αλλά πολύ περισσότερο από τα εισαγόμενα κρασιά που πολλές φορές είναι πολύ φθηνότερα από τα ελληνικά.
Οπως οι περισσότεροι Ελληνες πιστεύουν ότι ο μεγάλος ανταγωνισμός έρχεται από τις μεγάλες χώρες του εξωτερικού (Γαλλία , Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Χιλή, Αργεντινή, Αυστραλία , Νέα Ζηλανδία) και όχι από την Ελλάδα, έτσι και η κυρία Σάλλα δεν βλέπει τους εγχώριους παραγωγούς απέναντι της. Δεν τους βλέπει ως ανταγωνιστές. Περισσότερο συναγωνιστές τους θεωρεί, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης και εξέλιξης του ελληνικού κρασιού.
Πρώτη εταιρεία για το value for money
Η κυρία Σάλλα έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό της, στους συνεργάτες της και στη μητέρα γη που θρέφει την άμπελο. Είναι κατηγορηματική όταν τη ρωτάμε εάν ποτέ και η Ελλάδα θα φτάσει να παράγει πολύ σπουδαία κρασιά όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
«Σε ό,τι αφορά τα κρασιά μας, σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι τυχαίο που έχουμε διακριθεί ως πρώτη εταιρεία για το value for money. Είμαι βέβαιη ότι κάθε χρόνο θα είμαστε καλύτεροι. Δείτε το σημερινό κρασί που παράγεται στα ελληνικά οινοποιεία και συγκρίνετέ το με αυτό που υπήρχε προ 10ετίας. Εχουν γίνει μεγάλα άλματα. Το κρασί χρειάζεται υπομονή και συνέπεια. Υπάρχει η δυνατότητα και πιστεύω οι Ελληνες παραγωγοί να έχουμε σε μερικά χρόνια κι εμείς, όπως και άλλες χώρες, τα δικά μας διάσημα κρασιά. Οχι λόγω ποσότητας, αλλά κυρίως ποιότητας».
Βέβαια, η ίδια γνωρίζει ότι για να κάνεις καλό κρασί χρειάζεται υπομονή, καθώς η παραγωγή του είναι δρόμος αντοχής, είναι μαραθώνιος, δεν είναι αγώνας ταχύτητας.
Ομως αναμφισβήτητα ένας παραγωγός πρέπει συνέχεια να πειραματίζεται σε νέες ποικιλίες για να νιώσει τι του ταιριάζει καλύτερα. Και η κυρία Σαλλα το ξέρει αυτό.
«Υπάρχει έντονος πειραματισμός σε ποιότητες και ποικιλίες που επηρεάζονται από το αμπέλι, τη γη, το υψόμετρο, τον προσανατολισμό, τις συνθήκες, τις τεχνικές καλλιέργειας, τον χρόνο οινοποίησης κ.λπ. Η αγορά νομοτελειακά θα πάρει τον δρόμο της», λέει.
Η κυρία Σάλλα είναι ένας άνθρωπος με ανοιχτούς ορίζοντες. Λατρεύει να διαβάζει μυθιστορήματα και ιστορικά βιβλία. Της αρέσουν οι σύγχρονοι Ελληνες συγγραφείς όπως ο Θέμελης, η Καρυστιάνη, η Φακίνου, η Γαλανάκη και άλλοι. Ενα από τα βιβλία που την έχουν συγκινήσει είναι το εμβληματικό έργο «The Godfather» του Mario Puzzo, ενώ την αγαπημένη της φράση τη λέει ο Vito Corleone: «Θα σου κάνω μια προσφορά που δεν θα μπορείς να αρνηθείς». Η προσφορά της σημαίνει: «Ελα να πιούμε ένα μπουκάλι Chateau Semeli ή ένα Domaine Helios παρέα με ελληνικές νόστιμες λιχουδιές».
Επίσης λατρεύει τον κινηματογράφο. Της αρέσουν τα κοινωνικά, τα ιστορικά και τα αστυνομικά φιλμ. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια επειδή θέλει να βλέπει τις ταινίες μόλις βγουν στο εμπόριο τις παραγγέλνει μέσω του Ιντερνετ.
Φεστιβάλ κρασιού στη Νεμέα
Κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου το οινοποιείο Domaine Helios (στο πλαίσιο των Μεγάλων Ημερών της Νεμέας που διοργανώνονται από την ενωση οινοπαραγωγών της περιοχής) διοργανώνει εκδηλώσεις που στόχο έχουν να φέρουν σε άμεση επαφή το κοινό με την κουλτούρα του κρασιού και τους δημιουργούς του.
Γευστικές δοκιμές, εκδηλώσεις για παιδιά, σεμινάρια γευσιγνωσίας, τοπικά εδέσματα, αλλά και ξεναγήσεις στους χώρους του οινοποιείου. Η επίσκεψη στο οινοποιείο αποτελεί και από μόνη της μια ευχάριστη εμπειρία: πανέμορφη φύση, ωραίοι χώροι και εξαιρετικά κρασιά, τα οποία κάθε χρόνο λαμβάνουν πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς οίνου. Ετσι, για παράδειγμα, το 2009 στην έκθεση Vinalies Internationales στη Γαλλία έλαβε το αργυρό μετάλλιο για το Mantinia Nassiakos της χρονιάς του 2008, ενώ το 2008 στην Concours Mondial de Bruxelles έλαβε το αργυρό μετάλλιο για το Chateau Semeli της χρονιάς του 2003.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr